Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Učitelé budou protestovat kvůli platům: 1. září vyrazí do Betlémské kaple

Autor: Matěj Hynek - 
26. srpna 2017
07:16

České školské odbory se v tomto týdnu dohodly s vládou na tom, že by učitelům měly růst platy rychleji. To ale kantory nezastavilo a naplánovali protestní akci na pátek 1. září. Nad jejich rozhodnutím kroutí hlavou ministr financí Ivan Pilný (ANO), podle kterého by učitelé měli tlačit hlavně na ministerstvo školství, které mělo lépe rozdělit peníze po kariérním řádu. MŠMT ale jeho slova odmítá a akci učitelů naopak vítá. 

Školské odbory protest zvažují, protože ani přes dohodu s vládou zatím nevědí, o kolik se platy učitelů skutečně zvýší. Protestovat ale nebudou sami, připojí se k nim totiž i zástupci vysokých škol a dalších pracovníků ve školství. Jejich cílem je ukázat na tristní stav odměňování českých pedagogů ve všech úrovních školství.

Odboráři by rádi viděli každoroční růst platů učitelů o 15 procent. Podle nich jde o jediný způsob, jak docílit toho, aby učitelé do tří let dostávali 130 procent průměrné mzdy. 

Protest by měl mít formu shromáždění v Betlémské kapli v Praze a bude se konat ještě před začátkem školního roku. Kromě odborářů a zástupců vysokých škol byli na akci pozváni i zástupci vlády. 

Pilný učitele nechápe, protesty by podle něj měly přijít až po rozhodnutí

Ne všichni ale záměr učitelů schvalují. Proti se postavil například ministr financí Ivan Pilný. 

„Úplně přesně nevím, proč se tyhle akce dělají v okamžiku, kdy není nic rozhodnuto,“ řekl Pilný Českému rozhlasu. Učitelé by podle něj také měli protestovat především proti ministerstvu školství. Tomu podle slov ministra financí zbylo v rozpočtu 1,76 miliardy po neschváleném kariérním řádu, které mohlo rozdělit, jak chce.

Ministerstvo školství ale jeho vyjádření odmítá. „MŠMT navrhlo MF, aby zmíněné 1,76 mld. Kč byly využity na zvýšení platů učitelů, především na podporu uvádějících učitelů, výchovných poradců atd. MF toto rozdělení odmítlo,“ odmítl slova Pilného tiskový odbor MŠMT. Zároveň dodává, že ministerstvo financí naopak požadovalo, aby byly peníze z karierního řádu použity na inkluzi a další mandatorní výdaje.

Ministerstvo financí ale stojí za slovy Pilného. „V daném případě platí vyjádření pana ministra Pilného, že MŠMT se může rozhodnout použít na zvýšení platů učitelů prostředky, které byly původně určeny na kariérní řád,“ uvedl k situaci mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Slova ministra financí odmítá i předseda Školských odborů František Dobšík. „Je otázka, jestli si pan ministr myslí, že akce, které se budou pořádat až potom, co bude o všem rozhodnuto, k něčemu budou,“ říká dodává Dobšík. Podle něj je nepravděpodobné, že, kdyby učitelé čekali s protesty až po rozhodnutí, by někdo byl ochotný je změnit.

Ministerstvo školství si s odboráři rozumí

„Považujeme také za vstřícné gesto, že odbory a VŠ volí formu shromáždění a necítí potřebu demonstrovat v ulicích,“ uvedl tiskový odbor ministerstva školství. Podle něj to ukazuje na to, že si odbory i vysoké školy uvědomují, že současná vláda se snaží situaci učitelů vylepšit.

I v tomto ohledu se ministerstvo a odboráři shodnou. „Příslib, který jsme na jednání dostali od vlády, že učitelé dostanou přidáno a více než všichni ostatní, je dobrá věc,“ chválí si Dobšík dosavadní jednání.

Potvrzuje, že demonstrace zatím díky vstřícnosti ze strany vlády nejsou potřeba. „Je ale otázka, zda vláda svým slibům dostojí, jestli námi požadované zvýšení platů do listopadu skutečně projde,“ varuje odborář, že ještě není vyhráno. „Samozřejmě jsou ve hře ještě vysoké školy, kterým také chybí řádově několik miliard,“ přidává. Plánovaná akce by se tak podle Dobšíka měla zasadit o to, aby vzdělání bylo prioritou od mateřských až po vysoké školy.

„Podle MŠMT se dostatek financí najít musí, protože jinak nebude možné zvyšovat kvalitu vzdělávání, která se odvíjí od kvality učitelů, ani řešit rostoucí problémy ve vzdělávání,“ napsal ve vyjádření pro Blesk.cz tiskový odbor ministerstva školství.

Pokud se peníze na platy učitelů nezajistí, hrozí podle MŠMT, že současné problémy školství přerostou do krize. Nejpalčivěji je cítit především stárnutí pedagogických sborů. To je dáno i tím, že mladí učitelé často nechtějí do škol nastupovat.

Podle ministerstva navíc požadavky učitelů nejsou přehnané. „Je třeba připomenout, že to byla bývalá ministryně Kateřina Valachová, kdo si první vytkl cíl zvýšit platy učitelů do roku 2020 na 130 procent průměrné mzdy,“ dodává MŠMT s tím, že výpočty odborů vychází z informací ministerstva.

rasheer ( 27. srpna 2017 05:50 )

 Proboha, budou mít někdy dost..?

hejhej ( 26. srpna 2017 08:12 )

Učitelé, podporování některými politiky neustále mají málo peněz. Učí pár hodin denně, mají spoustu volna v průběhu školního roku, celé prázdniny. Kdysi stačilo učiteli pro základní školu středoškolské vzdělání a troufám si říct, že naučili daleko více, než dnešní učitelé vysokoškoláci. Místo více peněz, dejte učitelům pravomoce, aby agresivní a nevychované žáky mohli pořádně trestat.

europa ( 26. srpna 2017 07:52 )

Ať se učitelé stydí. Mají pořád málo, ale taky za co by jim měli přidat? Úroveň vzdělanosti prudce klesá? Co za lidi učí, když žáci mají mizerné vědomosti? Chtějí z nás udělat národ omezených hlupáků, jako jsou ušáci? Před rokem 1989 byli vyučující i výuka kvalitní, teď to jde valem do kopru, a už je to hodně znát. Ať odvádějí vyučující pořádnou práci, potom se budou moci dožadovat zvýšení platů. Kdyby je platil soukromník, polovinu jich vyhází.

Zobrazit celou diskusi