Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kariérní řád učitelů u poslanců pohořel, Valachová se pomníku nedočká

Autor: zst, ČTK - 
12. července 2017
19:10

Podle ministerstva školství měl zatraktivnit práci učitelů, poslanci mu ale nedali šanci. Řeč je o kariérním řádu učitelů, který do posledního dechu ve funkci hájila exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Sněmovna ve středu nepřijala svou ani senátní verzi novely o pedagogických pracovnících, jež by řád zavedla. Legislativní cesta předlohy tím skončila.

Sněmovní a senátní verze se lišily zejména růstem příplatků pro třídní učitele a pedagogy, kteří vykonávají některé specializované činnosti. Senátoři chtěli tyto příplatky vyšší. Zároveň ale chtěli část specializací zrušit.

Pro senátní verzi hlasoval jen jeden ze 131 přítomných poslanců, proti jich bylo 99. Sněmovní verzi podpořilo 39 ze 134 hlasujících, proti jich bylo 55.

Ačkoli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že chce kariérní řád prosadit, ve vládním hnutí ANO ztratil podporu a závazné hlasování neměli ani poslanci KDU-ČSL.

Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) hájil sněmovní verzi, pro niž by muselo zvednout ruku nejméně 101 poslanců, marně.

VIDEO: Takhle reagovala odcházející ministryně Valachová na neúspěch kariérního řádu v Senátu

„Hnutí ANO se rozhodlo podle toho, kam se obrátila přízeň voličů,“ poznamenal Štech. Hnutí Andreje Babiše navíc skutečně přiznalo, že změnilo názor. „Navštívil jsem několik škol a gymnázií a nikde jsem nepotkal žádného učitele, který by kariérní řád podpořil. Nechal jsem si to vysvětlit a změnil jsem názor,“ prohlásil Andrej Babiš, kterého citují Hospodářské noviny. Pokud zákon spadne pod stůl, učitelé budou placeni nadále podle letitých tabulkových platů.

Platy učitelů jsou v Česku jedny z nejnižších v Evropě. Průměrně dostávají učitelé necelých 30 tisíc měsíčně. „Poslanci odmítající kariérní řád chtějí fakticky zabránit vládě, aby touto novelou už od letošního září výrazně přidala učitelům. Zákon se chystal a odborně konzultoval řadu let. Náhlá otočka ANO učitele a také celé školství poškodí,“ řekl k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kritici chtějí peníze do škol dostat jinak

Proti kariérnímu řádu vznikla petice, kterou podepsalo 20 tisíc pedagogů. Organizovali ji učitelé kolem hnutí Pedagogická komora. Jeho zakladatel Radek Sárközi inicioval jak petici, tak výzvu senátorům. Velkou část peněz by totiž podle něj spolkla administrativa a navýšení platů by se týkalo jen malé části pedagogů. „Zákon spadl pod stůl díky nám. Kdybychom nekontaktovali poslance a senátory, kariérní řád by prošel,“ řekl Hospodářským novinám.

VIDEO: Normu kritizoval také senátor a ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN)

Nespokojení učitelé chtějí dostat peníze do škol i bez schválení zákona. To podporuje i Štech. „Budu se snažit, aby peníze šly alespoň pro začínající učitele. Bude to velmi těžké a nejsem schopný teď vůbec předjímat, jak to dopadne,“ je opatrný ministr.

Souhlasí s tím ale i hnutí ANO. „Finance na příplatky pro zkušenější učitele pomáhající nováčkům či pro školní psychology bychom do škol chtěli dostat pomocí vládních nařízení. K tomu kariérní řád nepotřebujeme,“ poznamenala poslankyně a ředitelka Střední zemědělské školy v Benešově Ivana Dobešová.

amgal ( 12. července 2017 13:47 )

Jsem pro, aby dostali učitelé přidáno, omezit byrokracii a hlavně kvalitně učit. Na dnešní dobu toho žáci moc neumí.

ivoadler ( 12. července 2017 11:37 )

Platy učitelů jsou nejnižší v Evropě? Ony vůbec platy v ČR jsou nejnižší v Evropě. Proč by měli být učitelé výjimkou? ČSSD doufá, že učitelé budou jejími spolehlivými voliči. A proto přidat ještě do voleb!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa