Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výuka o evoluci zmizí z tureckých škol. Učitelé chtějí Darwina bránit u soudu

Autor: jer - 
5. července 2017
12:44

Z tureckých školních osnov letos v září zmizí výuka evoluce. Podle ministerstva školství je tato oblast „příliš komplikovaná a kontroverzní“. Kritici se obávají narušení sekularismu a kvality vzdělávání. Darwinovu teorii se učitelé chystají bránit u soudu, informoval web voanews.com.

Přední turecká učitelská organizace Egitim Sen oznámila, že se obrátí na soud. „Vyřazení teorie evoluce z osnov a vyžadování, aby všechny školy měly modlitebnu a umyvadlo, poškozuje principy sekularismu a vědecké principy vzdělávání,“ řekl Mehmet Balik, předseda Egitim Sen. „Proti těmto regulacím se budeme bránit soudně,“ dodal.

Turecké ministerstvo školství se brání. Podle něj není za reformou žádná náboženská či politická agenda. Teorie evoluce je prý jen „příliš komplikovaná a kontroverzní“. Za rozhodnutím o ukončení výuky evoluce stojí státní úředníci, nikoliv politici.

Teorie evoluce je již delší dobu v hledáčku významných členů konzervativní vládní strany AK Parti (Strana spravedlnosti a rozvoje), v jejímž čele stojí současný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Z vědeckého hlediska je teorie evoluce zastaralá a vyvrácená,“ prohlásil v lednu vicepremiér Numan Kurtulmus a dodal: „Neexistuje zákon, podle kterého by teorie evoluce musela být vyučována.“

Dlouholetý boj proti evoluci

Výuka evoluce na tureckých školách je delší dobu pod tlakem. Učitelé a akademici si dlouhodobě stěžují, že význam evoluce se snižuje na úkor kreacionismu a „inteligentního plánu“ (stvoření lidstva inteligentním stvořitelem).

Egitim Sen opakovaně hlásí nátlak na učitele ze strany nábožensky zaměřených kolegů i některých rodičů. „Na středních školách se už tak evoluce vyučuje dost špatně. Často je popisována jako hypotéza, nikoliv teorie. Někdy není zmiňována vůbec,“ řekl profesor Kerem Cankocak, jeden z předních tureckých fyziků z Istanbulské technické univerzity.

„Naprosté odstranění evoluce z osnov jsme čekali. Už teď vídám mnoho studentů, kteří ji buď neznají, nebo ji odmítají přijmout. Ale tato poslední změna je část širšího plánu. Přírodní vědy, filosofie i sociální vědy budou v nových osnovách omezeny. Vláda nechce, aby nová generace přemýšlela,“ řekl Cankocak.

Rozšíření výuky náboženství

Kritici nové reformy poukazují na to, že vláda pod prezidentem Recepem Erdoganem rozšířila roli náboženství ve vzdělávání. Dochází k růstu počtu islámských škol, kterým se říká Imam Hatip. Tyto školy trénují nové Imámy. Přes čtvrtinu všech předmětů tvoří náboženská studia.

V roce 2002 se k moci dostal prezident Erdogan, který v minulosti Imam Hatip rovněž vystudoval. V té době podobné školy studovalo 65 000 dětí. Dnes se v Imam Hatip vzdělává skoro milion dětí. V posledních několika letech došlo ke konverzi mnoha sekulárních škol na Imam Hatip. V mnoha případech se úřady ani neobtěžovaly o této změně informovat rodiče studentů na těchto školách.

Takto turecká policie zasáhla proti pochodu gayů. Účastníky zatýkala:

Video  Policie ostře zasáhla na pochodu gayů v Turecku. Účastníky zatýkala.  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Morální generace, nebo islamisté?

„Probíhají zásahy, které mají udělat společnost konzervativnější. Vláda ví, že podobných změn nejefektivněji dosáhnou úpravou vzdělávání. Byli jsme svědky toho, jak byly holčičky ve školkách požádány, aby si zakryly vlasy,“ uvedl Saliha Zorlu, jeden z předních představitelů Egitim Sen.

Erdogan a jeho vláda rázně odmítají nucení jakékoliv náboženské agendy a trvají na tom, že sekulární stát je v jejich rukou v bezpečí. Odmítají označování své strany za náboženskou, preferují výraz „konzervativní“. Argumentují tím, že reformy jsou hlavně o různorodosti a vzdělávání by mělo hlavně reflektovat a naplňovat požadavky turecké převážně konzervativní společnosti. Kritici ale poukazují na Erdoganova slova o výchově mladých k „národním a morálním hodnotám.“ Podle některých je dokonce „morální generace“ novou přezdívkou pro islamisty.

Kontroverze o evoluci, náboženství a vzdělávání sahá daleko před Erdogana i jeho stranu AK. „Po vojenském převratu v roce 1980 generálové uvedli příšerný vzdělávací systém. Náboženstvím chtěli bojovat proti komunismu. V té době vznikla řada problémů, se kterými se potýkáme i dnes,“ řekl profesor Cankocak. Během tohoto období armáda, která se ráda prezentuje jako ochránce sekulárního státu, zavedla povinnou výuku náboženství a kreacionismus do osnov.

djaba ( 7. července 2017 08:27 )

 U člověka je evoluce zpochybňována i renomovanými vědci .I dinosauři měli na evoluci čas mnoho milionů let a přesto se nenašla ani jedna fosílie inteligentního dinosaura .Čtyřnozí obyvatelé planety měli také výrazně delší čas na evoluci ,přesto ani šimpanz nebo slon dnes nemluví a netisknou třeba knihy a nehrají na hudební nástroje .Člověk měl na teoretickou evoluci doslova pár tisícovek let a z chlupaté opice je tu podivně nepoměrně rychle homo sapiens .

Zobrazit celou diskusi