Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dva tisíce učitelů skončilo po vysvědčení na pracáku. Obcházejí školy zákon?

Autor: Matěj Hynek - 
10. srpna 2017
06:20

Úřad práce vydal statistiku červencové nezaměstnanosti. Ta celkově zůstává nízká, v jednom oboru ale počet lidí bez práce povážlivě vzrostl. Na „pracák“ se nově přihlásilo dva tisíce učitelů. To bývalo v minulosti běžné, jelikož školy je často zaměstnávaly pouze na deset měsíců. Tuto praxi ale měla změnit novela zákona o pedagogických pracovnících, která měla zajistit, že učitelé budou mít práci po celý rok. Ministerstvo ani odbory zatím neví, co za hromadným odcházením stojí. 

V červnu si novou práci začaly hledat necelé čtyři stovky učitelů. V červenci jich ale bylo pětkrát víc. Podle statistik Úřadu práce se do jeho evidence na začátku prázdnin přihlásilo 2046 pracovníků ze školství.

Celkově je tak v současnosti v Česku bez práce 5 624 pedagogů. To je bezmála o 1700 více, než v červnu. Nejčastěji jsou potom bez práce učitelé středních škol a druhého stupně základních škol.

Situace není pro Úřad práce neznámá. V minulosti byly zástupy učitelů, které se v červenci vydávaly k přepážkám, běžným úkazem. Školy totiž dříve zaměstnávaly část pedagogů pouze na deset měsíců. To představovalo problém zejména pro čerstvé absolventy, kteří kvůli tomu následně nedosáhli na příspěvek v nezaměstnanosti.

Problém měla vyřešit novela zákona

To měla vyřešit novela, kterou předložila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v roce 2015. Té se nelíbilo, že praxe zaměstnávání učitelů pouze na deset měsíců uvrhla každoročně do nejistoty až 4000 tisíce kantorů.

„Doba prázdnin má sloužit k čerpání řádné dovolené, zaslouženému odpočinku a přípravě na nový školní rok, nikoli k hledání „náhradního“ zaměstnání či potýkání se s existenční nejistotou,“ argumentovala tehdy Valachová před poslanci.

Zdá se ale, že novela uspěla pouze částečně. Na Úřadu práce se sice přihlásilo o tisícovku učitelů méně než během loňského července. Dvě tisícovky pedagogů, kteří jsou čerstvě bez práce, ale naznačují, že problém nezmizel úplně.

Nikdo neví, proč učitelé stále odcházejí

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy o situaci ví. Informace o tom, proč na úřadu práce přibylo tolik učitelů, ale nemá. „Novela zákona o pedagogických pracovnících neumožňuje zaměstnávat učitele jen na 10 měsíců, jak tomu bylo v minulosti,“ uvedlo ministerstvo v odpovědi.

Zároveň dodalo, že o situaci hovořilo i se Školskými odbory a Českou školní inspekcí. Nikdo z nich však neobdržel stížnosti učitelů, kvůli tomu, že by byli neoprávněně propuštěni.

Odbory chtějí, aby ministerstvo situaci vyšetřilo

Důvody, které vedly velký počet učitelů na pracovní úřad, neznají ani odbory. Na dotaz Blesk.cz to uvedl jejich předseda František Dobšík. Podle něj je předčasné spekulovat o tom, co za hromadným odchodem stálo. Úřad práce by ale podle něj měl mít lepší informace o tom, co k prudkému nárůstu nezaměstnaných učitelů vedlo.

Dobšík dále uvedl, že se odbory se situací nechtějí smířit. „Budeme po ministerstvu požadovat, aby si od Úřadu práce vyžádalo podrobnější informace a situaci vyšetřilo,“ dodal.

VIDEO: Bývalá ministryně Kateřina Valachová se dlouhodobě snažila zlepšit situaci učitelů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 10. srpna 2017 10:07 )

Vidím, že někteří hlupáčkové nemají o práci učitelů ani potuchy. Vidí jen volno a prázdniny. Sám jsem nikdy učitelem nebyl, ale docela dobře vidím do jejich práce. Dagu 69 je buď tak hloupý, nebo neviděl ještě školu. Práce učitelů před 30-ti léty a dnes, je nesrovnatelná! Učit Husákovy děti a učit Havlovy děti, je něco jako mít doma kočku domácí a tygra. Oboji jsou šelmy kočkovitě, ale práce s tygrem je hodně odlišná. Než se dneska živit učitelstvím, raději budu na pracáku. Jako důchodce naštěstí ty problémy nemám.

zadnice ( 10. srpna 2017 09:44 )

Nikdo neví, proč učitelé stále odcházejí? Opravdu? Tak se jich zeptejte!

klotilda ( 10. srpna 2017 07:55 )

Ministerstvo školství je jako balónek, s realitou pozemského pinožení je spojené jen tenkou šňůrkou. V oboru je přece obrovská nezaměstnanost. Zkuste jako absolvent najít práci. Nadšenci podepíší i dohodu o činnosti, skuteční fanatici i o provedení práce. Ostatní jdou do jiných profesí. Teprve před pár lety snad ministerstvo zjišťovalo které aprobace má v terénu. Zájemce o studium učitelství nemá šanci vědět po kterém oboru bude sháňka ač se pohybuje pořád pod stejným ministerstvem a výše počtu žáků, předpokládaných odchodů do důchodu a potřeba jednotlivých specializací je celkem dobře odhadnutelná. Během studia praxe veškerá žádná a štěstí když budoucí učitel padne na nadšeného pedagoga a ne na otráveného školometa uklizeného na univerzitě. A stěžovat si? Komu? Ve státním úřadě pevně semknutým profesionálním manipulátorům, že manipulují? A pak se od nich nechat zaměstnat? . S univerzitním diplomem v zemi fascinované tituly se nějaká práce najde a samozřejmě to o stále divočejší a nezvladatelné mládeži.....Těžké přiznat, že v oboru který mám vystudovaný o mne nemají zájem a tak jako uplný laik, ovšem s titulem začínám od píky.

Dagu69 ( 10. srpna 2017 07:39 )

Nejlepsi a nejkrasnejsi povolani - prace u nas!! Pracujete v klidu a teple, kdyz se vam nechce delat, date deckam pisemku a mate klid. Kazdou chvilku volno, svatek, prazdniny! Vsem doporucuji! A o existecnim problemu nemuze byt ani rec, krasny plat a za NIC!

Zobrazit celou diskusi