Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Při bourání školy v Třebíči mohl uniknout azbest, varuje expertka. Lidé z okolí mají strach

Autor: ČTK, bk - 
5. srpna 2017
10:33

V Třebíči bude úřad prověřovat, zda při bourání pavilonu Střední průmyslové školy s boletickými panely z nich do okolí neunikl zdraví škodlivý azbest. Podnět k tomu dala soudní znalkyně z oboru čistoty ovzduší a chemie Zoja Guschlová přivolaná obyvateli okolních paneláků, uvedla Mladá fronta Dnes (MfD) v dnešní regionální příloze. Podle kraje, který je investorem stavby, není důvod k obavám.

„Manipulovali tam s panely plnými azbestu způsobem, který je v rozporu se zákonem a zdravotně vysoce rizikový,“ řekla MfD Guschlová. Uvedla, že objekt měl být při demontáži panelů obsahujících azbest zakrytý plachtou a dělníci měli mít předepsané ochranné pomůcky, což podle ní nebylo splněno. Znalkyně kvůli postupu demolice podala oznámení na policii. Jak dnes ČTK potvrdila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková, policie podnět předala odboru životního prostředí městského úřadu v Třebíči.

Škola patří Kraji Vysočina, který je také investorem přestavby pavilonu. „V tuto chvíli stavba probíhá bez problému, veškerá kontrolní měření jsou prováděna, výsledky má k dispozici zhotovitel,“ sdělila MfD mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Stavbu provádí firma PKS stavby. Vladimír Žák z firmy AS Project CZ, která k akci vypracovala projekt, MfD řekl, že byly možné dvě varianty demolice. Kromě zakrytí plachtou i uzavření objektu a vybírání azbestu zevnitř. Dodavatelé postupují podle projektové dokumentace, dodal.

Video  V nové hale v České Třebové se zřítila střecha. 80 lidí prchalo  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi