Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladá Češka špionkou v mešitách. Pro Němce odhalovala radikální muslimy

Autor: simao - 
22. srpna 2016
11:40

Lovila v německých mešitách radikální projevy tamních muslimů. V době, kdy v Německu podnikají zátahy na imámy, vychází najevo, že tu ruku k dílu přiložila i 24letá Češka. Studentka a pracovnice křesťanské neziskovky spolupracovala s německými tajnými službami. Zahalená od hlavy k patě v tzv. nikábu se coby konvertita chodila do mešit na oko modlit, aby tam získávala informace. Nezvyklý případ, na který upozornila MF Dnes, okomentoval pro Blesk.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.

Česká studentka byla informátorkou německé kontrarozvědky v tažení proti radikálnímu islámu. MF Dnes odhalila příběh mladé Češky, která se do Německa vydala za vysokoškolským studiem i zkoumáním islámu, skončila však s nahrávacím zařízením v mešitách.

„V batohu jsem měla malou kapsu a v ní ‚diktafon‘. Nahrávala jsem jednotlivé přednášky, nosila jsem nikáb a v mobilu měla aplikaci, díky které jsem mohla fotit, ale snímky se do telefonu neukládaly a rovnou odesílaly,“ řekla listu česká dívka.

Z Německa se už vrátila zpět do vlasti. Ve své „misi“ byla podle všeho úspěšná. Češka, která pro německé tajné služby údajně pracovala, měla pořídit seznam o celkem 52 jménech muslimů, kteří se projevovali v mešitách radikálně.

Chtěli ji prý provdat za džihádistu

Nyní zavzpomínala i na svou vůbec první „akci“, jíž byla špionáž v berlínské mešitě al-Nur. Tedy v místě, které je známé tím, že radikály přitahuje. „Cudně jsem se ustrojila, našla tam dívky v nikábu a řekla jim, že mě islám zajímá. Nejprve byli všichni nedůvěřiví, jestli nejsem novinářka, ale jakmile jsem řekla, že bych chtěla konvertovat, otočili. Měla jsem strach, pochopitelně,“ přiznává.

A zašlo to ještě dál. Poté, co se jí podařilo infiltrovat do muslimské komunity, ji prý chtěli v mešitě dokonce i provdat za džihádistu. Šlo o jednu z desítek informátorů, kteří Němci využívají.

V poslední době pak po útocích na několika místech v zemi zvýšili aktivitu v boji proti radikálním muslimům, především pak kazatelům. To se už Češky netýká, nyní se snaží odhalovat verbíře džihádistů na sociálních sítích.

Expert: Češka pracující pro Němce? Lehká pachuť

Že zní její příběh až neuvěřitelně? Podobné využití civilistů nevidí generál a bezpečnostní expert Andor Šándor jako výjimečné. Ani když jde o takto mladou dívku.

„Víte, ve špionáži platí základní dvě pravidla k tomu, aby byla úspěšná. Musíte získat člověka, který má přístup k informacím a nebo mu jej můžete pomoci spoluvytvořit, to je první věc. Druhá věc: Musí mít nějaký důvod, proč vám je bude sdělovat. Musí mít nějaký důvod zrazovat ty, mezi kterými je anebo mezi které se dostal. Ať je to skupina osob nebo stát. Pokud tyto dvě věci nenaplníte, nebo jednu z nich, tak nejste úspěšní. Je potom jedno, kdo ten člověk je,“ řekl Blesk.cz Šándor.

Špionem však nemůže být každý, upozorňuje někdejší náčelník Vojenského zpravodajství na zákon o zpravodajských službách, ve kterém jsou výjimky, kdo nemůže být získáván pro zpravodajskou práci. Jde třeba o osoby mladší 18 let či politiky.

„Pak je ale jedno, jestli je to civilista, voják, žena - musí mít ten přístup a musí mít důvod, pro který vám to sděluje,“ uvádí Šándor. „Přiznám se popravdě, že obecně z principu rozvědky bych ale byl nervózní, že občan České republiky pracuje pro německou kontrarozvědku. Já jsem možná ještě ze staré školy, která říká, že nejsou spřátelené zpravodajské služby, jsou toliko zpravodajské služby spřátelených zemí,“ upozorňuje Šándor.

Boj proti radikálnímu islámu je přitom záležitostí, která se týká i Česka. „Tady samozřejmě lze mluvit o tom, že ta dívka pracovala v zájmu, který je i v zájmu České republiky - to znamená mít maximálně podchycené záležitosti, které mohou vést až k radikálnímu džihádismu apod. Ona nezrazovala ČR, alespoň z toho, co my víme, tam nebyla vedena žádná debata, pokud jde o ČR,“ přitakává odborník.

„Asi logicky se přihlásila k Němcům, když byla v Německu, obtížněji by se to řešilo s nějakou českou tajnou službou, byť i tam si umí představit, že v rámci nějaké spolupráce s Němci by to i Češi zvládli celkem bez problémů, tak aby se k tomu kýženému výsledku dopracovalo. Ale mám tam pořád malinkou pachuť z toho, že občan ČR pracuje pro tajnou službu cizí moci,“ dodal pro Blesk.cz Šándor.

mourovata.kocka ( 22. srpna 2016 12:33 )

Já jsem možná ještě ze staré školy, která říká, že nejsou spřátelené zpravodajské služby, jsou toliko zpravodajské služby spřátelených zemí,“ upozorňuje Šándor. *** Bylo by dobré se tohoto držet i nadále. Sobotka usiluje o evropskou armádu, tak aby to pak neznamenalo třeba i evropskou VZS. Každý stát by měl v první řadě především hledět na vlastní zabezpečení a mít své síly pod vlastním velením.

montevideo ( 22. srpna 2016 12:25 )

Nebylo to ...

sores ( 22. srpna 2016 12:11 )

 Jsou to jediný živočichové co při modlení 5x denně vystrkují svou pr.del k nebi,fuj tajbl! I hodně chytří, vzdělaní lidé jsou o nich přesvědčený že se jim myšlení zastavilo ve středověku. Každý národ něčím geneticky vyniká, oni znásilňováním a vražděním, ver.beš odpo.rná.

montevideo ( 22. srpna 2016 11:56 )

o to náhodou tak, že nejdříve chtěla skutečně k islámu a pak otočila?

Zobrazit celou diskusi