Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Chceš k ISIS? Nevylezeš nikdy z basy.“ Český poslanec míní trestat zběhy

Autor: Václav Lang - 
16. srpna 2016
05:02

Poslanec hnutí ANO Martin Komárek hodlá zúčtovat s těmi, kteří se chtějí nechat naverbovat k islamistům nebo budou participovat na jejich teroristických akcích. Takoví lidé podle něj mají zbytek života strávit ve vězení. Po sněmovních prázdninách zamíří s tímto návrhem před své kolegy poslance.

Jak přesně si Komárek novinku představuje? „Doživotí za teror i za jeho přípravu v jakémkoli stadiu, je-li spjata s takzvaným Islámským státem nebo jinou islamistickou teroristickou organizací. Jinými slovy: chceš odletět do Sýrie, aby ses nechal naverbovat k IS? Z vězení už nevyjdeš,“ vysvětlil pro Blesk.cz Komárek. 

Po sněmovních prázdninách chce s tímto nápadem předstoupit před své kolegy z poslaneckého klubu ANO, potom případně před výbory a dále. Ideálně by se podle něj měly touto ideou inspirovat i další evropské země, aby byla efektivnější.

V České republice existuje zatím jediný případ, kdy se tuzemský občan údajně chtěl dát naverbovat k takzvanému Islámskému státu. 21letý Čech z Plzeňska byl zadržen v Turecku letos v lednu a následně předán do České republiky. Tady byl původně obviněn z toho, že se chtěl přidat k IS, později bylo obvinění rozšířeno na pokus o teroristický útok, za což mu podle stávající legislativy hrozí 5 až 15 let vězení.  

„Islámský stát nám vyhlásil válku, ty, kdo nás zradí nepříteli a chtějí zabíjet ženy a děti, musí postihnout odpovídající trest, v tomto případě tedy jedině doživotí,“ doplnil Komárek. Zatím prý není potřeba vztahovat doživotní vězení i na spolupráci s jinými než islamistickými organizacemi. Ty podle něj Evropě válku nevyhlásily. Navíc dnes stoupá popularita právě této organizace.

„Zákony západních států chtějí dát potrestaným šanci k nápravě, ale v tomhle případě je situace jiná,“ uvedl Komárek. Tresty pro souputníky islamistů jsou podle něj nízké, což ilustruje na nedávném případu z Francie, kdy dva islamisté zavraždili kněze přímo v kostele. „Jeden z nich byl v domácím vězení za to, že se chtěl nechat naverbovat v Sýrii. Dostal domácí vězení a odskočil si na vycházce zabít kněze. To je příklad, kdy jsou tresty za přípravu teroru neadekvátně nízké,“ upozornil poslanec. 

Vláda přitom teprve nedávno přijala balík přísnějších protiteroristických opatření. V rámci novely trestního zákoníku mají vzniknout samostatné trestné činy financování terorismu a jeho propagace. Pokud změny projdou parlamentem, bude hrozit 12 let vězení tomu, kdo napomáhá teroristům – i třeba pochvalnými komentáři na sociálních sítích. 

ejvm1712 ( 16. srpna 2016 07:55 )

Správně.

pohlavnenakazenajusa ( 16. srpna 2016 07:06 )

Určitě Rusko bojuje proti ISIS? Asi tím, že jim dodává zbraně? Na úvodní fotce soudruh terorista drží sovětský samopal Kalašnikov NK-47

prycsvladou ( 16. srpna 2016 06:48 )

komárku ty jsi pěkný ču-rák.blíží se volby tak chces byt pred volici pekny protoze lidi tohle chteji slyset ale uz ted ti musi byt jasne ze takovy zakon nikdy nevznikne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa