Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Izrael má dost muslimů, kteří se hlučně svolávají k modlení. Chystá změnu

Autor: Alexandr Božilov - 
14. listopadu 2016
19:30

Izraelská ministerská rada předložila kontroverzní návrh zákona, který by měl zakázat tradiční svolávání muslimů k modlitbám pomocí amplionů. Návrh našel silnou podporu u premiéra. Odpůrci však tvrdí, že jde o rasismus.

Cílem zákona je omezit hluk, který se pětkrát denně line z reproduktorů umístěných na minaretech a svolává muslimy k modlitbě. „Stovky tisíc izraelských občanů denně trpí hlukem, který způsobují muezzini veřejným svoláváním muslimů. Ruší to klid zbytku obyvatel několikrát denně včetně brzkých ranních hodin,“ stojí v legislativním návrhu. Aby zákon vešel v platnost, musí v parlamentu projít trojím čtením.

Nejhorší je to ráno

Muezzin je v islámu služebník mešity, který svolává věřící k modlitbě. V sunnitských zemích se tak děje pětkrát denně. První volání se ozývá těsně před úsvitem a právě na to si lidé stěžují nejvíce.


Návrh silně podporuje také izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Jeho úřad je prý doslova zavalen stížnostmi od lidí, kteří voláním muezzinů trpí. „Stát Izrael naprosto respektuje svobodu všech náboženství, ale zároveň nese zodpovědnost za ochranu obyvatel před hlukem. Tak to funguje i v řadě evropských měst. Proto tento návrh podporuji,“ nechal se slyšet izraelský premiér.

Proti se naopak ostře staví poslanec Ajman Odeh, který návrh zákona označil za rasistický a populistický: „Cílem toho zákona je vytvořit atmosféru nenávisti vůči arabské veřejnosti. Jedná se o evidentní ohrožení náboženské svobody muslimů a pokračování perzekucí, které vede předseda vlády.“

Minaret v Jeruzalémě Minaret v Jeruzalémě | Profimedia

Poslanec chce lidem chránit spánek

S tím však vůbec nesouhlasí jeden z předkladatelů zákona poslanec Motti Yogev. Podle něj jde pouze o ochranu všech lidí, které hlasitý zvuk z amplionů ruší ze spánku.

„Nejsme proti dodržování náboženských zvyklostí a rozhodně nám nevadí vyvolávání muezzinů, že ‚Bůh je veliký‘. Nicméně v dnešní době technologických vymožeností neexistuje ospravedlnění pro buzení lidí, kteří se nechtějí modlit, ve čtyři hodiny ráno,“ argumentuje Yogev pro izraelskou televizi Channel 1. Pokud někdo nechce zmeškat modlitbu, může podle poslance využít mobilní aplikace nebo budík.