Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pospíšil: Couvat před Merkelovou je chyba. Ekonom: Jsme na Němcích závislí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. srpna 2016
20:02

Jsou to dva poněkud rozdílné pohledy, byť oba hlasy uznávají, že návštěva Angely Merkelové v Praze je důležitá. Podle Jiřího Pospíšila (za TOP 09) je však chybou, že z témat, o kterých se s Merkelovou má mluvit, ustupují uprchlíci do pozadí. Naopak vládu nabádá k větší odvaze, aby se dalo kancléřce najevo, že nemá dál Čechy kritizovat kvůli kvótám. Ekonom Lukáš Kovanda se naopak pozastavuje nad českou závislostí na Německu.

Hned dvakrát se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) potká příští týden s Angelou Merkelovou. V pátek na summitu V4 v Bratislavě, ještě předtím ale při její zhruba pětihodinové návštěvě Prahy, kterou německá strana oficiálně potvrdila. V plánu je i slavnostní večeře pro Merkelovou.

Jak uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert, Merkelová přiletí do Prahy ve čtvrtek odpoledne – z návštěvy Estonska. Z popudu premiéra pak zavítá mezi vědce na půdu ČVUT. Poněkud do pozadí tak má ustoupit téma uprchlické krize. Na rozdíl od poslední návštěvy v roce 2012 nedojde ani na její přednášku na univerzitní půdě, kde by Merkelová mohla čelit nepříjemným dotazům.  

Těm se však patrně Merkelová nevyhne na Hradě, kde ji přivítá ve čtvrtek i prezident Miloš Zeman. Ten je ke kancléřce a jejímu přístupu k migrační krizi kritický. Premiér Sobotka si však patrně řekl, že řečí kolem uprchlíků, kteří mimochodem v Česku takřka žádní nejsou, bude dost. A chystá se zaměřit i na jiná témata.

Naznačuje to jak program Merkelové, tak vyjádření státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. „Hlavním důvodem, proč kancléřka přijíždí, nejsou uprchlíci, existuje přece spoustu jiných témat, která nás s Německem spojují. Uprchlíci nejsou prioritní téma,“ uvedl Prouza Hospodářským novinám. Podle české vlády by se mělo jednat mj. o spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a moderních technologií.

Pospíšil: Přístup Merkelové vůči nám a V4 není správný

S tím však nesouhlasí europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09). „Jsem rád, že Merkelová sem přijíždí, protože je třeba mít dobré vztahy se sousedy. Na druhou stranu si myslím, že ve chvíli, kdy paní Merkelová v posledních několika měsících několikrát na evropském fóru řekla, že jí mrzí, že Česká republika a ostatní země Visegrádu nesdílejí stejnou migrační politiku jako Německo, a tak trochu nám to vytkla, tak by bylo správné, aby český premiér toto téma nehrál do autu,“ řekl Pospíšil Blesk.cz.

Podle exministra spravedlnosti by měl premiér Sobotka jasně Merkelovou požádat, aby respektovala, že jsme suverénní země a náš pohled na migrační politiku je jiný, než ho má Německo.

„Zvláště v poslední době se ukazuje, že absolutní otevřenost vůči migrantům, to znamená politika Německa, je špatná a vede ke zvýšenému bezpečnostnímu napětí v Evropě. Takže si myslím, že v tomto směru by měla být česká vláda odvážná, neměla by se migračním otázkám vyhýbat a měla by paní Merkelové jasně říci: My jsme suverénní stát a máme právo se rozhodnout, koho na naše území pustíme, či nikoli. To si myslím, že by bylo fér a přispívá to k dobrým sousedským vztahům, že se sousedé respektují a že si veřejně něco nevytýkají,“ dodává Pospíšil, podle kterého přístup Merkelové vůči nám a zemím V4 není správný.

Ekonom: Česko je na Německu závislé. Někdy až příliš

Také Sobotka v tiskové zprávě uvedl, že v některých oblastech se názory české a německé liší. Zmínil právě migraci. „Německo kromě toho, že je důležitým členem EU a NATO, je navíc náš významný obchodní partner. Z těchto všech důvodů je návštěva německé kancléřky v Praze důležitá,“ uvádí Sobotka, který chce mluvit s Merkelovou i o budoucnosti Evropské unie.

„Německo pochopitelně je zcela nejdůležitějším obchodním partnerem ČR: Směřuje tam největší část našeho vývozu, když to rozdělíme po jednotlivých regionech našeho exportního odbytu,“ souhlasí Blesk.cz oslovený ekonom Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen Fin. 

„Z tohoto hlediska jsme však na Německu vysoce závislí,“ upozorňuje Kovanda. Tato závislost však má i pozitivní dopady, vytváří řadu pracovních míst, i když Kovanda upozorňuje i na jejich různou kvalitu. Ekonom také zmiňuje, co je pro nás všechno důležité – německý růst i tamní úroveň spotřeby, která je i spotřebou českého zboží, dále pak německý export, protože podstatná část toho, co do Německa vyvezeme, se tam finalizuje, dokončuje a následně vyváží dál.

„Pro Německo jsme výhodná subdodavatelská ekonomika. Což bohužel není pro nás jako pro ČR příliš lichotivé. My bychom se měli v Německu inspirovat tamní produktivitou, která je opravdu vysoká, jedna z nejvyšších na světě, a té zatím zdaleka nedosahujeme. Měli bychom hledat i cesty, jak se vymanit z tohoto postavení, i když je zatím pro nás výhodné. S německou ekonomikou se ale také může stát něco neblahého, negativního a pak to i my, protože jsme na ní stále tolik závislí, pocítíme velmi neblaze také,“ varuje Kovanda.

A nabádá mj. k mobilizaci domácího kapitálu a větší podpoře českých „šampionů“, firem, které mohou uspět v mezinárodní konkurenci bez navázání na silné ekonomiky typu Německa.

Merkelová v Praze. Důležitější než čínská návštěva

Návštěva Merkelové je však bezpochyby významná. Ještě významnější než nedávná návštěva z Číny, míní Kovanda. „Čína v porovnání s Německem je naprosto zanedbatelný obchodní partner ve smyslu našich vývozů. Teď nemyslím dovozy, protože ty z Číny jsou samozřejmě poměrně citelné. Co se týká exportních odbytišť Německo vs. Čína, tak Německo poráží Čínu o parník, možná o dva, možná o tři,“ říká Kovanda s tím, že bagatelizovat ekonomickou sílu Číny však samozřejmě také nelze.

S Německem však spojuje Česko samozřejmě i geografická, historická a kulturní blízkost. „Ve světle významu Německa jakožto exportního odbytiště v porovnání s Čínou je poněkud neodpovídající, jaká váha byla přisuzována návštěvě čínského prezidenta a jaká váha nyní, zdá se, bude přisuzována návštěvě německé kancléřky. Byť samozřejmě jde o jiné typy návštěv. Paní Merkelová by se tu měla zdržet pouze pár hodin, čínský prezident přijel na tři dny a celý koncept návštěvy byl odlišný,“ podotýká ekonom.

Zaměstnávejte uprchlíky, ponouká Merkelová velké firmy

Když se přitom prolnou témata ekonomiky a migrace, může to mít i praktický dopad – německá kancléřka apeluje na to, aby velké firmy zaměstnávaly více uprchlíků, na září proto pozvala do Berlína představitele Opelu, Volkswagenu či Siemensu.

„Je to opatření, které je vedené čistě politickými cíli a ambicemi kancléřky Merkelové, která se dopustila omylu tím, že dopustila, aby do Německa proudil milion uprchlíků, a nyní si příliš neví rady, co s nimi. Pochopitelně zaměstnat uprchlíky je řešení, jenže problém je právě v tom, že k tomu musí firmy vyzývat,“ řekl Blesk.cz Kovanda.

Kdyby byli uprchlíci kvalifikovaní, jazykově zdatní a měli by pracovní návyky odpovídající obyvatelstvu západních zemí, tak by po nich německé firmy skočily hned, míní.

„Je to důkaz toho, že ta pracovní síla příliš neobstojí a potřebuje takovouto pomocnou berličku v podobě výroku kancléřky. Ekonomicky je to kontraproduktivní, nezvýší to produktivitu německých firem, spíše to vyvolá tlak na její pokles. Myslím si, že němečtí velkoprůmyslníci a manažeři největších firem, i když to veřejně nepřiznají, jsou z toho spíše nešťastní,“ dodává ekonom.

jarypadlo ( 21. srpna 2016 22:47 )

Welký a pěkný how*no,když jim přestaneme delpr-kovat,tak dopadnou na t*lamu daleko víc tvrdě než si kdo představuje.Závislost se projevuje právě opačnými znaky.

dzery ( 20. srpna 2016 11:01 )

Stále říkám,ignoruj hulváta Krakonoše levýho provokatéra.

kukuku ( 20. srpna 2016 09:30 )

Chtělo by to pohostit ji po bavorsku. Vařeným kolenem. Sobotkovým.

mathony ( 20. srpna 2016 07:36 )

souhlas at se stará o němce a ne o čechy čůza

marlen52 ( 20. srpna 2016 00:52 )

jak může téhle babě vůbec někdo podat ruku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa