Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová to schytala: „Neuzná chybu.“ Kdo pro ni v Česku našel pochopení?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. července 2016
14:25

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí další kritice. Když vystoupila po sérii útoků v Německu, zopakovala své přesvědčení, že země situaci zvládne, i když jsou nutná některá opatření. Apelovala na to, že těm, kteří jsou v nouzi, je třeba pomoci, i když se atentátníci z řad migrantů zemi „vysmáli“. Mezi českými europoslanci to schytala, má prý problém uznat chybu. Kancléřka však našla i zastání a pochopení.

Angela Merkelová věří, že Německo situaci po sérii útoků i migrační krizi samotnou zvládne. Uvedla, že v případě útoků v Ansbachu či Würzburgu, které spáchali migranti, šlo o výsměch. Útočili totiž lidé, kterým Německo podalo pomocnou ruku.

Zároveň ale zmínila, že je nadále nutné poskytovat azyl těm, kteří jsou v ohrožení. Během velké tiskovky, kvůli které přerušila dovolenou, si však také postěžovala na neochotu některých států přijímat přerozdělované běžence. Jak její ostře sledovaná slova vnímají čeští europoslanci?

„Paní kancléřka si neumí přiznat pochybení. Ona to nikdy ve své politické kariéře neudělala, nedělá to ani teď. Očekávala bych trochu víc sebereflexe. Myslím, že i Němci samotní by v tuto chvíli ocenili, kdyby třeba i přiznala, že některé ty věci se za poslední dva roky nepovedly, že ta její pozvání a další věci mají tyto následky,“ rozohnila se Kateřina Konečná (KSČM).

„Nicméně ona jako politik, který dnes de facto vládne Evropě, se takto chová, pochybení nepřiznává u řady dalších věcí a otázek. Mě to nepřekvapilo, ona si dále jede svou linii,“ dodala europoslankyně.

Konečná: Lidem nelze říct, ve které zemi budou žít

Nepřiznání pochybení však může podle Konečné být i strategií, jak neztratit tvář před blížícími se německými volbami. Ty proběhnou na podzim 2017.

„Já uznávám v politice spíše to, že politici jsou lidé, i oni se mohou mýlit. Má to bohužel pro jejich národy většinou docela vážné následky, z druhé strany je vždy lepší si říci, že něco se nepovedlo a něco by se mělo udělat jinak, než dál hrát to, že je vlastně všechno v pohodě. Domnívám se, že už i samotní Němci cítí, že to tak úplně v pohodě není,“ připojila Konečná pro Blesk.cz.

Příklad toho, že si Merkelová neumí přiznat chybu, vidí třeba ve stále připomínaném systému kvót. „Nejen ČR, ale i státy V4 měly pravdu, když tvrdily, že kvóty nic nevyřeší. Ukázali to i ti migranti, kteří přišli do ČR a vzápětí skončili v Německu. Nemůžete nikomu přikazovat, ve které zemi bude žít, nemůžete žádné zemi přikazovat, koho si má na své území vzít. Je to zase jenom ukázka toho, že nemá sebereflexi. Mě to mrzí především proto, že teď už by to chtělo přejít od těch debat, dlouhých, nic neřešících, k opravdu rázným a reálným krokům,“ dodala.

Podle Konečné spočívá základ řešení především ve stabilizaci zemí, odkud migranti přišli – aby už žádní další nepřicházeli a ti, kdo v Evropě jsou, se mohli vrátit domů.

Pospíšil: Merkelová chybovala. Musíme být obezřetní

Obdobně to vidí exministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. „Jsem pro pomoc, ale v těch zemích, kde lidé žijí ve špatných podmínkách, to je podle mě efektivnější. Nemůžeme všechny trpící lidi této planety vzít do Evropy, mnohem efektivnější je ekonomická pomoc. A není to jenom Sýrie,“ řekl Blesk.cz.

„Pomáhat můžeme například v zemích, kde lidé trpí hladomorem, poskytovat humanitární pomoc, zlepšovat situaci v utečeneckých táborech na Blízkém východě. Tím pomůžeme více lidem, než jenom těm, kterým se podaří dostat do Evropy, kam se dostává jen zlomek potřebných. Uprchlíků jsou dnes miliony, Německo pomáhá jen zlomku,“ zmínil.

„S politikou paní Merkelové nesouhlasím, myslím si, že země mají být velmi obezřetné v přijímání uprchlíků,“ připojil Pospíšil.

„Nejsem příznivcem toho, přijímat statisíce uprchlíků, o kterých nic nevíme. Vznikají bezpečnostní rizika, problémy, které dnes bohužel vidíme v Německu. A nikdo nemůže zajistit, že se to v Německu nebude do budoucna opakovat. Obávám se, že s počtem osob, které nedostanou azyl, se tragické činy opakovat v Německu mohou,“ dodal europoslanec.            

Pospíšila zneklidňuje situace, kdy jsou v Německu statisíce uprchlíků, kteří jsou však teprve nyní prověřováni a ve chvíli, kdy azyl nedostanou, mohou reagovat zkratkovitě a páchat trestnou činnost. I on ale doufá, že Německo situaci zvládne.

Nebude to jednoduché, míní Pospíšil. Pro Merkelovou našel ale i pochopení: „Paní kancléřka asi může těžko říkat něco jiného. Myslím, že v poslední době se ukazuje, že bylo chybou z její strany, že přizvala uprchlíky z Blízkého východu do Německa. Chápu, že těžko přizná chybu.“

Charanzová: Útoky jeden na druhého nepomohou

Merkelová novinářům včetně své úvodní řeči odpovídala hodinu a půl, dotkla se třeba i problémů v Turecku. Ale incidenty v Německu a obavy z migrantů byly na prvním místě. Kancléřka upozorňovala mj. na to, že je třeba systém včasného varování, ale i řada dalších opatření.

„Já jsem tam zaznamenala hlavně to, co mi přišlo opravdu potřebné – přijetí nových opatření. Nejen v Německu, ale i na evropské úrovni musíme rychle jednat v boji proti terorismu. To považuji za hlavní message (sdělení, pozn. red.), kterou jsem si odnesla,“ okomentovala vystoupení Merkelové pro Blesk.cz europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

„Ukazuje se, že jsou v tom mezery, a my musíme opravdu začít si napříč státy vyměňovat informace. Co tam také zaznělo a co vítám, je to, že se musíme začít dívat na to, jak se propaganda Islámského státu šíří po sociálních sítích, po internetu, jít radikálně proti imámům, kteří vyzývají k radikalizaci. Tady bych byla ráda, že se do toho více zají i muslimská komunita, která je v Evropě a která sama má teď zájem na tom, aby se situace po těch útocích zklidnila,“ zmínila Charanzová.

Europoslankyně nevidí posun v rétorice Merkelové, která vyzývala k udělování azylu potřebným. Podle ní je však třeba pomáhat opravdu jen těm, kteří odcházejí z válečných zón a zemí konfliktů, především pak skupinám, jako jsou matky s dětmi či starší lidé. Také Charanzová však upozorňuje, že systém kvót v praxi absolutně selhal a že je potřeba vše chytit za jiný konec provazu.

Je třeba i více dialogu mezi státy, nabádá europoslankyně hnutí ANO. Myslím si, že by bylo neštěstí, kdybychom v tuto chvíli vycházeli s nějakými silnými politickými proklamacemi jeden proti druhému, to v tuto chvíli prostě nepotřebujeme. Potřebujeme více spolupráce, pochopení a táhnout za jeden provaz, abychom, jak ona sama říká, tu uprchlickou krizi všichni zvládli,“ připojila europoslankyně.

Poc: Merkelová se již zaměřila na praktická řešení

Také europoslanec Pavel Poc (ČSSD) ocenil v projevu kancléřky, že kladla důraz i na praktická řešení.

„Rozhodně jsem uvítal, že Merkelová načrtla devítibodový plán na zvýšení bezpečnosti v Německu. Jeho součástí má být například úřad pro informační technologie, který se bude zabývat na rozkrývání internetové komunikace mezi potenciálními útočníky a teroristickými skupinami, personální posílení Německých zpravodajských služeb, národní registr pro monitoring lidí přicházejících a opouštějících Německo, snížení prahu pro deportaci azylantů, kteří porušují právo, pravidelná společná cvičení armády a policie pro případ teroristického útoku ale také systém včasného varování pro případ radikalizace uprchlíků,“ vypočetl Poc.

„Celkově se postoj Angely Merkelové nyní jeví více realistický a zaměřený na praktické řešení problémů. Je ale samozřejmě otázka, do jaké míry Merkelová vnímá svoje některá vystoupení jako jednu z příčin tak silného toku uprchlíků do Evropy. Tuto reflexi jsme podle mně zatím neslyšeli,“ dodal pro Blesk.cz vedoucí delegace sociálně demokratických europoslanců.

Video se připravuje ...
Další videa