Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odmítnutí migranti utečou z Německa do ČR, míní Chovanec. Zvýší ostrahu hranic

Autor: simao, ČTK - 
27. července 2016
13:55

Jejich snem bylo Německo, vydali se tam za novým životem. Jenže Němci všechny migranty, kteří k nim přišli, přijmout nehodlají a napětí kvůli tomu u našich zásadních sousedů stoupá. Navíc tu byla už řada krvavých incidentů a sexuálního násilí. S obavami vzhlíží směrem k Německu i Češi. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že Česko raději posílí ostrahu hranice s Německem. Obává se totiž toho, že by neúspěšní žadatelé o azyl v Německu mohli odcházet do okolních zemí.

Česká republika posílí ostrahu hranice s Německem. Novinářům to ve středu během jednání vlády řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle ministra existuje obava z toho, že by se neúspěšní žadatelé o azyl v Německu mohli pokusit odejít zkrátka a jednoduše jinam. A možná i na dohled Německa.

Podle Chovance přitom od některých německých politiků zaznívají informace o tom, že budou vyhoštěny statisíce neúspěšných žadatelů o azyl. „Je vážná obava, že by se tito lidé mohli pokusit překračovat nelegálně hranice do okolních zemí. Z tohoto důvodu budeme posilovat i ostrahu česko-německé hranice,“ uvedl Chovanec.

Za toto rozhodnutí ho pochválil i jeho stranický kolega, hejtman Michal Hašek. Coby šéf Asociace krajů ČR rozhodnutí posílit kontroly na hranicích přivítal. „Takový krok (odmítnutí azylu) už vedl i k teroristickému útoku v bavorském Ansbachu. Jsme vážně znepokojeni všemi násilnými útoky v Německu či Francii a komunikujeme jako hejtmani s ministrem vnitra o adekvátních bezpečnostních opatřeních ve všech regionech ČR i na státní hranici,“ upozornil v prohlášení na Facebooku.

V Řecku nemohou najít vytipované migranty pro Česko

Česko už podle ministra vytipovalo- místa na hranicích, v některých případech jde o lokality, kde se v blízkosti hranic na německé straně nacházejí azylová centra. „Jedná se i o tu zelenou hranici, zde chceme využít zkušenosti obcí,“ řekl Chovanec.

V Česku jsou podle ministra na základě kvót přerozdělení migrantů čtyři lidé ze Sýrie. Vnitro nepředpokládá, že by letos přibyli další.

V případě deseti migrantů, které by Česká republika měla převzít z Řecka, ministr poznamenal, že je řecké úřady nemohou najít. „A u 80 Syřanů z Turecka probíhá velmi hluboký bezpečnostní sken a lze predikovat, že nebude dokončen dříve než na konci roku,“ dodal ministr vnitra.