Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Němci se zásobují na válku, Češi ne? Sobotka: Nebudeme je kopírovat

Autor: bru/ČTK - 
24. srpna 2016
18:01

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí důvod, aby Česko přijalo novou koncepci civilní ochrany po vzoru německého kabinetu, který se na jejím znění dohodl dnes. Novinářům to dnes řekl po jednání vlády. Česká republika má podle Sobotky vlastní bezpečnostní situaci, kterou sama vyhodnotí i podle výsledků vládního Auditu národní bezpečnosti.

O vyhotovení bezpečnostního auditu požádal Sobotka loni v listopadu, pracuje na něm ministerstvo vnitra. Prověrka má vyhodnotit bezpečnostní hrozby a rizika a doporučit možná opatření. „To je dlouhodobý proces, kde se chceme dívat na různé aspekty,“ řekl Sobotka.

Aktualizovaná německá koncepce by měla zajistit fungování státu a ochranu obyvatel v krizových situacích. Lidem doporučuje, aby si vytvářeli zásoby jídla a pitné vody, což v předchozích dnech označovala opozice za vyvolávání atmosféry strachu. Dosavadní koncepce pocházela z roku 1995 a podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra byla zastaralá.

V ČR mají podle Sobotky věci civilní ochrany v kompetenci obce, ministerstvo vnitra či hasiči. „Předpokládám, že v rámci auditu budou identifikována slabá místa a formulována doporučení, která se budou týkat i reakcí na komunální úrovni,“ uvedl. Německo se podle něj rozhodlo jít vlastní cestou, kterou by ČR neměla jen kopírovat, dodal.

S odkazem na dnešní zemětřesení v Itálii, při kterém podle posledních odhadů zemřelo 73 lidí, Sobotka uvedl, že každá situace je unikátní. „Když máte v Itálii zemětřesení, co vám pomůže, že máte doma konzervy a spacák. Každé bezpečnostní riziko přináší jinou formu reakce,“ řekl.

Česká armáda ukázala, jak nás umí bránit. Podívejte se:

deep_ass_flsting ( 24. srpna 2016 19:19 )

Netapetuj, ty kundí vývare!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa