Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Uprchlíci děkují Němcům za přivítání. Žalobami na úřady

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
9. srpna 2016
06:10

Zvládneme to, zopakovala po nedávných teroristických útocích německá kancléřka Angela Merkelová v souvislosti s migrační krizí. Po rostoucím počtu politiků i Němců jí ale přestávají věřit i sami uprchlíci. Už 6000 jich zažalovalo Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky za to, že na rozhodnutí o azylu čekají příliš dlouho. Řekněme, že je to jejich Danke.

Nejvíc úřad žalují Somálci, z nichž někteří v Německu pobývají i dva roky, aniž by je příslušní úředníci vůbec vyslechli. Ti se pro změnu brání, že i díky navýšení personálu a digitalizaci pracují mnohem rychleji než dřív, jen neúměrně přibylo žadatelů o azyl. V současnosti jich vyřizují půlmilion, historický rekord. Navíc jen vloni přišlo do Německa 1,1 milionu migrantů, mnozí z nich v podstatě bez identity i minulosti.

Možná Němcům chybí exministr Ivan Langer a jeho legendární digitalizace veřejné správy, jež skončila ukázkovou policejní stanicí s televizí. Nechci být politicky nekorektní, zrovna Němci ale nejsou ve světě úplně známí tím, že by nezvládli hromadnou registraci cizinců. A to i bez digitalizace a často i v jejich vlastní zemi. A ne že by tradičně šetřiví Němci byli k uprchlíkům úplně lakomí: jen letos a příští rok za ně dohromady zaplatí 50 miliard eur (1,35 bilionu korun).

Tolik peněz nedal dohromady ve své slavné ekonomické rozvaze o vlastních příjmech ani bývalý premiér Jiří Paroubek. A to je v téhle astronomické částce zahrnuté jen ubytování, sociální dávky a integrace, pokud na ni kdy dojde. Policejní i armádní manévry za případné teroristy, kteří nenávidí západní blahobyt, jsou extra.

Teď za to všechno – včetně loňského přivítání – uprchlíci děkují Němcům tím, že je žalují za případné průtahy azylového řízení. Není to pro převážně muslimské migranty nejlepší reklama. Jejich víra totiž začíná mít u lidí automatickou reputaci džihádu, ostatně jen v Česku dnes máme zhruba 10 milionů expertů na islám. „Část lidí stále více pochybuje, že to státní instituce zvládnou,“ řekl nedávno německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Stále více lidí také podle celoevropských průzkumů pochybuje o tom, jestli v Evropě vůbec nějaké muslimy chtějí. Místo žalob na německé úřady by proto tamní muslimští uprchlíci měli spíš demonstrovat proti islámskému terorismu. Třeba by si jich pak všimli i imigrační úředníci. Jinak si místo azylu brzy vyslouží řešení, po němž začínají volat i (téměř) neextremističtí politici jako Nicolas Sarkozy: zadržení a deportaci. A že právě tohle umí málokdo jako Němci.

Angelu Merkelovou v pořadu S prezidentem v Lánech zkritizoval Miloš Zeman. Podívejte se:

Video  Zeman o Merkelové  - redakce Blesk
Video se připravuje ...