Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec front na úřadech? Díky čipu v občance by vše mělo jít vyřídit z domova

Autor: ula - 
30. června 2016
05:51

Sněmovna schválila nový zákon, který umožní elektronicky ověřit identitu občanů EU například při přeshraničních elektronických transakcích. V praxi to znamená, že každý občan Evropské unie (EU) by mohl využívat elektronické služby všech členských zemí bez omezení. V Česku by stačil občanský průkaz s čipem, díky kterému byste mohli vyřizovat úřední věci na dálku, přes počítač.

Nový zákon o službách vytvářejících důvěru v elektronické transakce, který reaguje na nové unijní nařízení, nyní dostane k projednání Senát.

Zákon souvisí s nařízením EU pod zkratkou eIDAS. Nařízení má umožnit, aby úřady v každé členské zemi byly schopny si elektronicky ověřit identitu jakéhokoliv občana Unie a aby občané mohli na dálku vyřizovat úřední věci. Předloha upravuje podmínky pro zavádění elektronického podpisu a zahrnuje i dnes platné ustanovení zákona o elektronickém podpisu. Celý proces bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

„V podmínkách ČR bude nosičem této identity elektronický průkaz s čipem, který bude obsahovat identifikační a podpisový certifikát. Pokud budeme chtít místo chození na úřad vyřídit své záležitosti na dálku, pomocí občanky s čipem a čtečky připojené k počítači se po zadání PIN přihlásíme k virtuální službě veřejné správy a místo vlastnoručního podpisu potvrdíme požadovaný úkon elektronickým podpisem,“ řekla Blesk.cz Martina Němcová, tisková mluvčí ministerstva vnitra.  

Obyvatelé by tak mohli prostřednictvím nového občanského průkazu získat třeba svoje údaje z registru obyvatel, daňového portálu a dalších úředních systémů. Vnitro plánuje bezplatné zavádění nových dokladů od začátku roku 2017. Používání elektronické identity a podpisu bude podle Němcové zdarma a dobrovolné.

Konec chození po úřadech? 

Pokud budete mít občanský průkaz s podpisem, nebudete muset vůbec chodit na úřad. Cílem zákona je umožnit využívat služby státu z pohodlí domova pomocí svého počítače. „Elektronický podpis je pak při vyřizování úředních věcí na dálku plnohodnotnou náhražkou podpisu vlastnoručního,“ vysvětluje mluvčí. Místo papírového formuláře se tak bude vyplňovat formulář elektronický a místo vlastnoručního podpisu se budeme podepisovat elektronickým podpisem. 

Mluvčí dále popsala, že ministerstvo vnitra musí vytvořit všechny nástroje, které ostatním úřadům a jejich klientům umožní tyto elektronické služby nabízet a využívat. „V první řadě je to systém, který spolehlivě, bezpečně a jednoduše umožní elektronické ověřování identity na dálku, dále musíme vytvořit systém pro vydávání a ověřování podpisových certifikátů a v neposlední řadě komunikační uzel, ke kterému se budou moci připojit identitní systémy ostatních zemí EU,“ přibližuje Němcová.

Ruudazvostravy ( 30. června 2016 12:03 )

 Ale lydički,neřešte to.Vot teťka budou hrát první housle óunli bů*zeranti,tak že nebudou fronty jak na ouřadech,tak ani tady ňáká ta dyskůze.

ivoadler ( 30. června 2016 11:44 )

Co mně skutečně nas ralo, byl fakt, že jsem šel na finanční úřad zaplatit daň z převodu nemovitostí a v pokladně mně pravili: kartou platit nemůžete, my nemáme terminál. Ať jde finanční úřad do prd ele.

bizon_pepa ( 30. června 2016 08:08 )

Další tunel.

Zobrazit celou diskusi