Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vnitro si postavilo luxus, ale nesmí k němu. Sportoviště je na cizím pozemku

Autor: všm - 
10. května 2016
08:40

Ministerstvo vnitra se mezi léty 1997 až 2007 rozhodlo zvelebit svůj hotel v Solenicích na Příbramsku několika sportovišti. Přistavělo tak na přilehlém pozemku nový bazén, tenisové kurty či minigolf. Desetimilionová investice ovšem přišla vniveč. Zmiňovaný pozemek měl totiž majitele – a ministerstvo jím nebylo. V současné době tak nemohou hoteloví hosté žádné ze sportovišť využívat. Informaci přineslo Aktuálně.cz.

Vlastníky zhruba dvouhektarového pozemku jsou od počátku roku Josef a Jiří Scheinerovi. Těm ho vydal Státní pozemkový úřad v restituci. Rodina vedla spor o navrácení pozemků již od roku 1993

Fakt, že na pozemcích ministerstvo stavělo, vzbuzuje řadu otázek. Díky restitučnímu zákonu měl být už od roku 1993 pozemek zakonzervován ve stavu, v jakém byl ke dni podání restituční žádosti. Žádnou stavbu by na něm nemělo být možné zapsat. „Vše, co se dělo po restituční žádosti, se z hlediska právního nedělo, respektive to nemůže být přičítáno k tíži restituentům,“ popsala pro Aktuálně.cz advokátka bratrů Scheinerových Ivana Syrůčková. 

Investice přitom realizovalo Zařízení služeb ministerstva vnitra až v letech 1997, 2005 a 2007, jak uvedla mluvčí rezortu Klára Pěknicová. Původně podle Aktuálně.cz popírala, že by se na uvedeném pozemku cokoliv stavělo. Přiznala to až po zaslání leteckých snímků.

Ředitel hotelu: Nesmím ani posekat trávu 

Ředitelem zařízení služeb byl v inkriminované době Oldřich Vytiska. Ten odmítá, že by něco o restitucích věděli. „Vždyť jinak by nám na ten bazén ani nedali stavební povolení,“ uvedl. 

Ať tak či onak – v současné době nemohou daná sportoviště, která vyšla zhruba na deset milionů, hoteloví hosté využívat. „Já tam nesmím nic dělat, ani posekat trávu, protože státní sekačkou nemohu posekat trávu na soukromém pozemku,“ popsal ředitel hotelu Karel Kadeřábek.

Ten zároveň doufá, že se situace v dohledné době změní. Ministerstvo se totiž rozhodlo o pozemek bojovat a proti rozhodnutí o vydání podalo žalobu. Pokud by snad soud rozhodl v jeho neprospěch, bude muset s restituenty vyjednat, za jakých podmínek by mohli hosté sportoviště využívat. „Asi budeme muset platit pronájem. Kdybych já byl restituent, tak bych na tom chtěl taky vydělat,“ uzavřel Kadeřábek. 

1pepan ( 10. května 2016 09:43 )

Proč ne, "Kliniku" si taky zabrali hovada. To se u nás může a nikdo s tím nic nenadělá. Taky už mám vyhlídnuto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa