Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jméno: Nezjištěno. 268 dětí v Česku rodiče nedokázali pojmenovat

Bezejmenné děti pojmenují soudci: „Záleží na jejich libovůli,“ říká právník.
Bezejmenné děti pojmenují soudci: „Záleží na jejich libovůli,“ říká právník.  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: Tomáš Polák - 
12. srpna 2016
05:02

Celkem 268 dětí eviduje za loňský rok ministerstvo vnitra s tím, že jim na matrice do rodného listu napsali křestní jméno „nezjištěno“. Od roku 2011, kdy jich bylo 366, počet případů sice klesá, přesto se objevují další. Blesk.cz zjišťoval, jak se to vůbec může stát.

Obvykle se jméno dítěte do matriky zapíše podle souhlasného prohlášení rodičů. Když jeden rodič není znám nebo je zbaven rodičovských práv, zapíše se jméno dítěte podle prohlášení druhého z rodičů. „Matriční zápisy se provádějí po obdržení podkladů nebo ústního oznámení pro jejich provedení, nejpozději do 30 dnů od obdržení těchto podkladů, popřípadě ústního oznámení,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová.

Pokud se rodiče nedohodnou a podklady nedodají, nezbývá matrikářovi nic jiného, než se spokojit s informacemi, které má. „Vydá matriční doklad, tedy rodný list, na němž bude v oddíle ‚jméno‘ uvedeno ‚nezjištěno‘, a učiní oznámení soudu. O tomto postupu matrikář informuje rodiče dítěte,“ dodala Němcová.

O jméně dítěte při problémech rozhoduje soud

Dítě se stává bezejmenným také v případech, kdy není znám ani jeden z rodičů, případně se rodiče nedohodnou nebo vyberou takové jméno, které do matriky nelze zapsat. Ve všech těchto případech je pak rozhodnutí o jménu dítěte na soudu.

„Pakliže jsou rodiče skutečně nevraživí a ani jeden nechce ustoupit, soud sám vybere úplně jiné jméno,“ řekl advokát Jan Černý. „Jméno pak může být úplně jakékoliv, které lze zapsat. Záleží na libovůli soudu,“ dodal Černý z vlastní praxe. Poté, co rozhodne soud, vydá matriční úřad nový rodný list.

Nejvíce bezejmenných dětí bylo v Praze

Nejvíce takových případů řešili loni v Praze, celkem 39. „Samozřejmě, že takové případy jsou i v České republice, ale jedná se o ojedinělé případy,“ uvedla Lenka Prokopová, mluvčí městské části Praha 2.

Martin Bigas, mluvčí městské části Praha 4, připomněl, že rychlost pojmenování dětí je na soudech. „Náš úřad si nevede statistiku, kolik takových případů se vyskytuje, ani o věku dětí. Z výše uvedeného vyplývá, že oznámení je k soudu podáno ve věku jednoho měsíce dítěte, pak již záleží na tom, za jak dlouho proběhne soudní řízení,“ řekl pro Blesk.cz.

Kdy jméno nelze zapsat?

Například v případech, kdy vzniknou pochybnosti o správné pravopisné podobě jména či jeho existenci. V takových případech vyzve matrikář rodiče dítěte, aby předložili doklad vydaný znalcem o správnosti jména. Pokud to rodiče neudělají nebo nestihnou, v rodném listě dítěte matrikář napíše „nezjištěno“ a celá věc putuje opět k soudu.

„Také v tomto případě matriční úřad učiní oznámení soudu a až na základě pravomocného rozhodnutí soudu o určení jména dítěte matrikář provede dodatečný záznam do knihy narození a vydá nový rodný list, na němž bude uvedeno jméno, které určil soud,“ vysvětlila Němcová.

ejvm1712 ( 12. srpna 2016 09:45 )

Bylo by zajímavé napsat nějaký konkrétní případ. Takhle všeobecně i to nelze představit a posuzovat. Žádné dítě nakonec nezůstane bez jména,ale je to docela smutné.

Zobrazit celou diskusi