Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chovanec: Mezi uprchlíky mohou být psychopati a pedofilové. Hrozí i Česku?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. května 2016
15:40

Mezi uprchlíky mohou být i teroristé, psychopati, pedofilové, byť malé procento. Měli bychom proto vědět, koho si na území Evropy pouštíme, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Je však přesvědčen, že migrační krize není nyní pro Česko tématem, když máme u nás jen 130 migrantů. Dohoda EU s Tureckem podle něj funguje. Je však zvědavý, co se stane v momentě, kdy budou muset Turci splnit i zbývající podmínky.

„Jsem přesvědčený, že valná většina těch lidí, kteří přicházejí, nejsou teroristé, nejsou zločinci. Ale malé procento z nich prostě jsou. To jsou lidé, kteří páchali trestné činy na území svých států. Mezi nimi mohou být pedofilové, psychopati a samozřejmě i teroristé,“ upozornil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na debatě „Jak ubránit českou demokracii před extremismem?“, kterou uspořádal think-tank Evropské hodnoty v budově ministerstva vnitra v Praze na Letné.

Chovanec za jádro problému migrační krize uvedl naivní představu některých politiků na západ od nás, že naprostá otevřenost pomůže. A že se neřešila bezpečnostní část migrace. „My bychom přece měli vědět, koho si na své území pouštíme,“ upozornil a doplnil: „To je potřeba jasně deklarovat veřejnosti v České republice, Německu, Francii, Itálii, že ty státy vlastně ví a umí řešit to, koho si pouští na své území.“

„Kdyby fungovaly standardní mechanismy, to znamená hotspoty, návratová politika, integrační politika, tak přece žádnou migrační krizi nemůžeme zažívat. Přímo v těch hotspotech, přímo na hranicích Schengenu by bylo 70 procent těch lidí odmítnuto jako ekonomičtí migranti, byla by dohoda o jejich návratu do jejich vlasti, EU by se o to postarala a o ten zbytek potřebných by se postaraly členské země na bázi dobrovolnosti. A samozřejmě že EU, pokud to nebudou miliony, ale budou to desítky tisíc, stovky tisíc ročně, tak je schopná je velice efektivně integrovat,“ pokračoval Chovanec.

Vytkl EU, že se řada věcí nyní řeší za pochodu. Evropa jako taková podle něj ale nebyla na migraci připravena, i když signály problémů byly několik let. Stejnou myšlenku o víkendu prezentoval také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při jednání s izraelským prezidentem.

Chovanec zároveň upozornil na to, že extrémní scéna i u nás je vždy živena nějakým silným tématem – a tím je dnes právě migrace. Uvedl proto, že v ČR je momentálně asi 130 migrantů v detenčních zařízeních. „Toto není teď, v současné době téma pro ČR a já jsem přesvědčen, že jsme schopni to zvládnout,“ uvedl Chovanec.

„Já si myslím, že český národ je velmi moudrý, a když se podíváte na volební preference, tak všechny strany, které se vydaly čistě jenom na migrační téma a nemají ostatní témata, sociální a jiná, tak jsou na hranici jednoho, dvou, třech procent a já jsem přesvědčen, že ve volbách, které budou, se jasně ukáže, že Češi chtějí strany komplexní, strany, které řeší celé spektrum jejich zájmu, jejich života. A neřeší pouze a jenom migrační téma,“ dodal ministr a zároveň místopředseda ČSSD.

Video  Chovanec: Jak ubránit naše hodnoty? Reagovat na propagandu i dezinformace  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Více peněz pro Turecko? Chovanec: Vem to čert

Za správné označil Chovanec uzavření balkánské trasy i vyjednávání s Tureckem. „Jsem přesvědčen o tom, že dohoda s Tureckem v současné době funguje,“ uvedl ministr vnitra. Podle něj ale není možné zavírat oči nad případným neplněním podmínek. „Není možné ulevit té dohodě, není možné z ní slevit, není možné ztratit tvář,“ podotkl Chovanec.

Dohodu však považuje za užitečnou. Pokud nás ta dohoda bude stát víc peněz, vem to čert,“ říkal Chovanec. „Turecko si ty podmínky musí splnit beze zbytku,“ uvedl Chovanec. Je zvědav, co se stane v červnu, kdy uplyne termín. Je prý připraven podpořit přidání financí Turecku, ale i třeba Řecku, pokud to bude třeba. Ale ne při obcházení podmínek.

Migrační kvóty, které Chovanec dlouhodobě podporuje, označil za pštrosí politiku, kterou se někteří jen silou vůle snaží dotlačit do cíle. Chovanec věří, že se jim to nepovede. „Vytvářet schémata, která nefungují, není důvěryhodné ani pro české občany a já se obávám, že ani pro občany těch západních zemí EU,“ řekl.

Velkým mementem jsou však pro něj rakouské volby. Téměř polovina voličů volila kandidáta Svobodných Norberta Hofera, který zastával výrazné protiuprchlické pozice. „Mávnutím kouzelného proutku (ta polovina) nezmizí,“ dodal Chovanec. Evropa by podle něj především měla hledat shodu. Z posledního jednání v Bruselu má pocit, že se přístup v EU mění lepším směrem. 

Video  V Bruselu se přibližují k tomu, co Češi říkali před měsíci, říká Chovanec.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Konvičkovi lidé za „namletí muslimů“ i tleskali, varoval kriminalista Chovanec

Na debatě promluvil i ředitel Odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality na ministerstvu vnitra David Chovanec. Ministr Milan Chovanec s úsměvem podotýkal, že příbuzní nejsou. „Alarmující je především fakt, že ta situace, realita, ve které žijeme, se i v oblasti extremismu poměrně výrazným způsobem posunula,“ varoval však již s vážnou tváří David Chovanec.

„Když v roce 2009 proběhl žhářský útok neonacistů ve Vítkově, při kterém byla těžce popálena malá romská holčička, naprostá většina společnosti tento čin odsoudila. To i přesto, že na některých místech nebylo soužití s romskou menšinou jednoduché,“ uvedl Chovanec.

Pro srovnání připomněl však také loňská slova islamofoba Martina Konvičky, „že pokud jeho hnutí vyhraje volby, tak muslimy namele do masokostní moučky“. „Pak se našlo docela dost takzvaných obyčejných lidí, kteří takovému výroku tleskali,“ varoval kriminalista Chovanec. „Pro mě osobně je právě tohle ten okamžik, kdy většinová společnost začne mít tendenci takovéto myšlenky podporovat nebo alespoň tolerovat, tak takový okamžik já vnímám jako určitý bod zlomu,“ uvedl David Chovanec.

Extremisté podle něj nabízejí i v Česku ve valné většině razantní, ale jednoduchá řešení, která řešeními nejsou. „Síla extremistů vychází z lidské nevědomosti,“ dodal. Zatímco v souvislosti s migrací se u nás projevuje strach z neznámého, teprve poučovaní a informovaní lidé si podle něj dokážou vytvořit vlastní náhled.

„V Praze máme výhodu, můžeme se připravit“

Co by se však v Česku také mělo sledovat, jsou islamistické postoje, navázal na něj výkonný ředitel Evropských hodnot Radko Hokovský. Ten se zabýval ve svém příspěvku islámským extremismem. Upozorňoval, že různé extremistické, islamistické postoje jsou relativně rozšířené v rámci muslimské komunity v Evropě.

„Je to něco, co z Prahy můžeme označit jako vzdálený jev, ale je to něco, čemu bychom měli věnovat pozornost,“ apeloval Hokovský. „V ČR máme ohromnou příležitost, nemusíme hasit požár, tak jako k tomu dochází v zemích západní Evropy, můžeme se soustředit na prevenci,“ pokračoval a ocenil aktivitu ministerstva vnitra na vybudování Centra pro boj proti terorismu a hybridním hrozbám.

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) pak na debatě varovala před propagandou, šířením dezinformačních teorií a konspirací a taktéž i zneužíváním migrace extremisty. Uvedla, že není zkrátka možné přijmout všechny uprchlíky, kteří čekají na prahu Evropy, ale vyzvala k projevování solidarity v případě nejzranitelnějších skupin.

Video  Poslankyně Langšádlová: Svět kolem nás se změnil, radikalismus narůstá  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa