Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman na Žofíně: Varování před uprchlíky, cigárko i vášnivá fanynka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. května 2016
14:00

Prezident Miloš Zeman opět pálil ostrými. Tentokrát na jubilejním 200. Žofínském fóru, jehož tématem bylo v návaznosti na Zemanova dřívější slova „ČR není pro každého“. Varoval před dohodami s Tureckem během uprchlické krize, rostoucí migrační vlnou v Česku, ale pustil se opět i do Zdeňka Bakaly. Sám pak hájil své cesty do Ruska a Číny. A po oficiální části si s chutí zapálil. Během setkání s účastníky fóra však musel čelit jedné vášnivé fanynce.

Miloš Zeman v paláci na pražském ostrově Žofín zavzpomínal, že se fóra zúčastnil asi desetkrát. „Nejvíce si vážím vašeho pozvání, když jsem byl důchodcem z Vysočiny,“ uvedl Zeman. Název fóra navazoval na Zemanova slova z loňského vánočního poselství „Tahle země je naše. A tahle země není a ani nemůže být pro všechny.“

Uprchlíci Českem jen neprojdou, varoval Zeman

Problému migrace se Zeman dotkl nejprve přes kritiku dohody EU z Tureckem. Zeman varoval před „placením výpalného“ Turecku v podobě dalších a dalších miliard. A také před tím, že v případě víz pro Turky by se mohly do Evropy dostat vedle uprchlíků další miliony Turků či Kurdů.

Zeman navrhl i jedno opatření. „Uzavřít hranice, jakmile se migrační vlna začne zvyšovat. Ona se zatím zvyšuje nepatrně,“ uvedl prezident a upozornil na nedávné „směšné číslo“ 10 migrantů týdně, které dle něj za poslední týden vyskočilo na 50.

„Počkáme, zda převaděči najdou nové tranzitní trasy... Dokonce se to už začíná týkat i Slovenska. Pokud se někteří naivní občané budou domnívat, že oni jen projdou ČR, skončí v Německu a my máme pokoj, hluboce se mýlí,“ varoval Zeman s tím, že Německo bude migranty vracet do země, odkud přišli. Tedy do Česka. A opět zmínil svou výhradu k „islámské, mimochodem ilegální“ migraci.

Video  Zeman na Žofínském fóru kritizoval dohodu EU s Tureckem o uprchlících  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Zeman a vášnivá fanynka: „Já chci fotku s prezidentem“

Zeman na Žofíně absolvoval nejen oficiální část fóra, ale po jeho skončení sešel po schodech do stanu restaurace Žofín Garden, kde si s chutí zapálil, dal si bílé víno a také obligátní řízeček. Během toho se vedle něj střídali lidé, kteří se s prezidentem chtěli vyfotit a prohodit s ním pár slov. Vše od nedalekého stolečku sledoval i Jan Veleba, šéf SPO, někdejších Zemanovců.

Vehementně se k prezidentovi drala především postarší blondýna v černých šatech, které se podařilo prezidenta v nestřežené chvíli dokonce pohladit po vlasech, na což ale reagoval hradní tajemník Jaroslav Hlinovský a ženu odtáhl dále. „Budou fotit, já chci fotit, já ji chci,“ říkala žena, která toužila po fotce se Zemanem.

Video  Prezident Zeman zavítal po Žofínském fóru do přilehlé restaurace  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Hanebnost“. Kalousek bouřil kvůli Zemanovi na Žofíně

Na Žofíně se to fanoušky prezidenta jen hemžilo. Zato ještě než tam Zeman vyrazil, za téma jubilejního fóra to na sociálních sítích několikrát schytal. Nejen od „pražské kavárny“, ale i od politiků. Téma „ČR není pro každého“ prozradil na svém Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Prezident na Žofíně: Čtení o Evropě, prozření, sebekritika, abdikace, rozloučení a odchod na čínsko-ruskou vysočinu,“ maloval si taktéž na Twitteru europoslanec Petr Ježek, který v Bruselu hájí barvy Babišova ANO.

„Dnešní (kdysi prestižní) Žofínské fórum nese název „Česká republika není pro každého“. To je hanebnost, která nám dělá ostudu. Není překvapením, že hlavním řečníkem bude pan prezident. Mrzí mě, že generálním partnerem je Škoda Auto. To nemá tak významná a kulturní firma zapotřebí,“ reagoval na Facebooku Miroslav Kalousek.

Merkelová byla v Číně osmkrát, hájil Zeman své cesty

Zeman během fóra na Žofíně však také zavzpomínal na to, že navštívil jak Moskvu, tak Peking. „V obou případech tato návštěva ze strany některých spřátelených zemí nebyla zcela vítána,“ připomněl Zeman.

A uvedl dva důvody, proč do Ruska a Číny vyrazil. „Ten první byl pietní, byla to úcta k památce padlých ve druhé světové válce, rozuměj padlých na straně spojenců. U evropské války v Moskvě, u asijské války v Pekingu. Zcela upřímně přiznávám, že vedle toho to byl zájem udržovat přátelské vztahy s těmito dvěma zeměmi i v době, kdy se rozvíjela kampaň, která mi ne vždy připadala úplně přiměřená,“ říkal Zeman na Žofíně.

„Myslím si, že to bylo dobře, protože se ukázalo, že ČR nevyznává nějaké militantní stanovisko a že se nepřipojuje k těm, kteří by byli rádi, kdybychom se těchto akcí neúčastnili, aby poté, jako Angela Merkelová, která byla v Číně už osmkrát, ty trhy, které by české firmy mohly získat, a ty investice, které bychom mohli získat, byly věnovány některým jiným zahraničním firmám,“ uvedl Zeman a připomněl podepsání 30 dohod během návštěvy čínského prezidenta v celkovém objemu 225 miliard korun právě na Žofíně. Zmínil také, že je Čína největší odbytiště českých aut. Prezident zmínil 60 miliard investic Škody Auto v Číně.

Zeman pak přešel k „historické, nikoli hysterické“ poznámce. Nemá prý nic proti tomu, když se občané Prahy zahalují do tibetských vlajek. „Tibet byl otrokářskou feudální situací, nikdy nebyl samostatnou zemí a nikdy ho žádná země neuznala,“ říkal však Zeman a připomněl tamní zrušení otroctví v roce 1958. Zmínil, že jen o rok později odešel dalajlama z Tibetu do Indie.

A zastal se i Ruska. „Zastávám názor, že sankce se nikdy neosvědčily,“ pokračoval prezident. Ti, kdo tvrdí, že sankce Putinovo Rusko ničí, se podle něj hluboce mýlí. „Ruskou ekonomiku ničí nízká cena ropy, což je hlavní exportní artikl,“ podotkl. On sám je naopak pro co nejširší výměnu studentů, podnikatelů i politiků. „Minulý režim tomu říkal ideová nebo ideologická diverze a snažil se tuto výměnu maximálně omezit,“ upozornil Zeman. On sám takovou výměnu podporuje.

Zeman míní: Británie se neodváží z EU vystoupit

„Úkolem politiků není pronášet moralistní kázání, stát nad dolem a říkat: Vodo, vodo, neteč, nezatop tento důl. Úkolem politiků je tuto vodu vyčerpat,“ říkal také dále Zeman s tím, že z politiků by se měli stát obsluhovači čerpadel a nikoli kazatelé.

Politici podle něj mají povinnost rozšiřovat exportní trhy i příliv zahraničních investic. „Vycházím z toho, že jsou prezidentské režimy a jsou parlamentní režimy. Prezident by měl navštěvovat především země s prezidentskými režimy,“ míní Zeman s tím, že v takových režimech prezident zavelí a vše je snazší. „Jezdím především do zemí, kde prezidentská návštěva má vyšší efekt. Teď mě čeká Latinská Amerika,“ upozornil Zeman s tím, že investice tamních zemí v Česku jsou méně důležité, ale český export důležitý je.

Řeč se stočila i k hlasování ve Velké Británii o setrvání v EU, či vystoupení, tedy o tzv. brexitu. Zeman coby prognostik uvedl, že si myslí, že Velká Británie z EU nevystoupí, neboť by se pak odtrhli Skotové a sami by do EU vstoupili. Nedávno v Olomouckém kraji uvedl, že Velká Británie bez Skotka by pak už zkrátka nebyla velká.

Zeman: Co vám pomůže jeden Bakala v cele

Během dotazů z publika, ve kterém zasedla řada politiků či velvyslanců, přišla řeč i na situaci kolem OKD. Zeman nedávno prohlásil, že by měl Zdeněk Bakala skončit ve vězení. Nyní ale svou myšlenku rozvinul. „Pokud se prokáže, a já předpokládám, že se prokáže, že se dopustil tzv. tunelování, tak součástí rozsudku může být nejenom ztráta svobody, konec konců co vám pomůže jeden Bakala v cele, ale trestní zákoník, respektive trestní řád už léta a léta zná jako vedlejší trest propadnutí majetku,“ upozornil Zeman.

„Dovedete si představit, jaká by to byla finanční injekce, když podle údajů, které jsem získal ze zdrojů, které mají povinnost informovat prezidenta republiky, celkový objem vytunelovaných prostředků za panství pana Bakaly v NWR se pohybuje mezi 100 až 150 miliardami korun,“ dodal Zeman.

Video se připravuje ...
Další videa