Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman nás poškozuje v očích NATO. Vláda musí zakročit, tvrdí exvelvyslanec

Autor: Václav Lang - 
24. května 2016
13:49

Prezident Miloš Zeman svými postoji poškozuje Českou republiku v očích Severoatlantické aliance (NATO). Myslí si to Petr Kolář, bývalý velvyslanec Česka v Rusku a Spojených státech. Podle něj by vláda měla vůči Zemanovi zakročit.

„Vláda by měla důrazně zakročit proti mnoha konkrétním aktivitám prezidenta Zemana, který transatlantickou vazbu zpochybňuje a cíleně ničí. Z Ústavy je za zahraniční politiku zodpovědná vláda, tak by se tak měla začít chovat,“ tvrdí Petr Kolář, někdejší velvyslanec v Rusku a USA, který v úterý vystoupil na tiskové konferenci z pozice předsedy Iniciativy pro evropské hodnoty.

Pro Blesk.cz pak dodal, že Zeman sice mluví o „politice mnoha azimutů“, ale jeho směřování na východ je příliš silné. „Obávám se, že jeho vystupování nás poškozuje v očích našich spojenců v Alianci. Naštěstí většinou jsou to profesionálové, ať už vojáci nebo politici, kteří vědí, jaký máme ústavní pořádek a že výroky prezidenta nevypovídají o tom, jakou koncepci zahraniční a bezpečnostní a obranné politiky tento stát má a jak vnímáme své spojenectví.“

Zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda uvedl, že by vláda proti prezidentovi měla zakročit ve chvíli, kdy poškozuje české strategické národní zájmy. „Jedním z nich je udržitelná, důvěryhodná transatlantická vazba. Prezident ji opakovaně napadá, například v nedávném rozhovoru pro ruský vládní list, kde kromě mnoha jiných věcí zopakoval například to, že je proti sankcím, které západní státy uplatňují vůči ruské agresi a ruské federaci,“ řekl Janda.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na slova Koláře uvedl pro Blesk.cz: „Pan bývalý velvyslanec předvedl klasickou ukázku totalitního myšlení, které jde proti evropským hodnotám svobody a demokracie. Nezbývá, než panu exvelvyslanci připomenout únorová slova nyní zvoleného rakouského prezidenta Alexandra Van der Bellena v rozhovoru pro Lidové noviny: Silná legitimita prezidenta vyplývá z mandátu, který získal v přímých volbách.“

Kolář i Janda jsou toho názoru, že by se Česká republika měla více angažovat v rámci protiraketového obranného štítu NATO a také navýšit výdaje na obranu, aby nebyla v rámci Aliance jen „černým pasažérem“. Kolář také okomentoval blížící se průjezd amerického konvoje Českou republikou a dalšími státy na cvičení v Pobaltí. „Je to naprosto standardní situace. My jsme NATO, je to průjezd spojeneckých vojsk přes naše území, to znamená alianční území,“ řekl.

cotonice ( 25. května 2016 01:18 )

Pan Kolář je jedním z vlastizrádců a prodejců této republiky. Jak může někdo tvrdit takové blbosti? Nechci na našem území žádnou armádu ,natož americkou.USA roznáší neštěstí po celém světě. Rusové nás osvobodili ,ale Američané nám rozbombardovali nejen Prahu , ale i mnoho továren (Litoměřicko apod.,jejich velvyslanec , za podpory takových pitomců , jako výše zmiňovaný pán, Kalousek ,Herman, lidovec, a mnoho dalších, štve proti našemu prezidentovi, platí 50 dolarů a my všichni se na to díváme a se....do vlastního hnízda.

Mixa Klimment ( 24. května 2016 21:49 )

Ujišťujeme vás, že považujeme ruský národ - stejně jako ostatní slovanské, ale i další mírumilovné národy světa - za svoje bratry.

Mixa Klimment ( 24. května 2016 20:08 )

Velice nás trápí, že se naše rodná země dostala na první místo v šíření protiruské propagandy. Věřte však, že vnímání Ruska českými lidmi je úplně jiné. Nositelem protiruské ideologické války nejsou občané, ale hrstka zkorumpovaných politických a mediálních vlastizrádců a pár jedinců z neziskovek.

Mixa Klimment ( 24. května 2016 20:00 )

česi aj Slováci majú štvornásobne menšie platy, ako ostatná "vyspelá" Európa. Je komické, ako zúrivo sa tu nadáva na Rusko a ako dojemne sa obhajuje mierumilovný západ na čele s USA. Pripomína mi to psov, ktorý štekajú, aby obhájili svojho pána.

tgbg ( 24. května 2016 19:34 )

Zkorumpovaný hlupák dosazený Moskvou. Proto nás tento budikžkničemu poškozuje stejně, jak to dělají komunisti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa