Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o norské sociálce, běžencích i Babišovi: Čím ho miliardář obdaroval?

Autor: simao - 
16. ledna 2016
14:30

V neděli od 11:00 bude mít na Blesk.cz premiéru již pátý díl pořadu „S prezidentem v Lánech“. Na tématech, o kterých bude Miloš Zeman mluvit, jste se podíleli i vy. Prezident tak pohovoří o kauze norské sociálky Barnevernet či rozsudku nad Petrem Kramným. Ale i o aktuálních politických otázkách včetně Babišovy snahy protlačit EET. Právě s Babišem se přitom sešla hlava státu na večeři. Šéf ANO nyní prozradil detaily. Co od Zemana dostal a co naopak prezidentovi dal.  

„Bavili jsme se hlavně o politice. Prezident je politik, který má zkušenosti, nadhled a je zajímavé slyšet jeho názory,“ řekl obecně Andrej Babiš v sobotním rozhovoru pro Právo. Na večeři u Zemana, kde se podával mj. pečený candát či francouzské sýry, tak přišla řeč třeba na čerpání eurodotací.

Konkrétně se pak Babiš pozastavil nad tím, co si od Zemana odnesl. „Dostal jsem tři šupiny z kapra, moje maminka mi je také dávala pro štěstí. Třeba to jsou šupiny pro státní kasu, abychom snížili deficit a měli vyrovnaný rozpočet. Ode mě dostal 110 let starý koňak, který si uložil,“ dodal ministr financí.

ŽIVĚ: ROZHOVOR S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM Z LÁN SLEDUJTE OD 11 HODIN ZDE>>>>

(pro sledování pořadu na aplikaci pro iOS klikněte sem)

Milovník dobrého jídla a pití Zeman pak bude tuto neděli přímo na lánském zámečku opět hlavním aktérem pořadu „S prezidentem v Lánech“, který moderuje David Vaníček. Odpovídat bude i na klíčová politická témata pro rok 2016. Včetně Babišovy snahy prosadit elektronickou evidenci tržeb či zavedení protikuřáckého zákona, což se prezidenta – vášnivého kuřáka – také přímo dotýká.

O čem mluvil Zeman naposledy? Samozřejmě o uprchlících, kteří podle něj používají své děti jako živý štít. „Když se člověk dívá na malé děti, které pláčou, tak by byl nelida, kdyby necítil soucit,“ začal Zeman. Ale jedním dechem dodal: „Já bych řekl, že ty děti slouží spíše jako jakýsi živý štít vůči těm mladým chlapcům s těmi iPhony, aby lépe zdůvodnili tu migrační vlnu.“

Video Zeman: Nejsem nelida, ale uprchlíci používají děti jako živý štít. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman v souvislosti s uprchlíky připomenul i pohádku o jezinkách. „Možná jsou upřímně přesvědčeni o tom, že uprchlíkům máme otevřít svoji náruč a nevzpomínají si na pohádku o jezinkách. Jen dva prstíčky tam strčíme…,“ vzkázal Zeman „sluníčkářům“.

Video Zeman a pohádka o jezinkách - Blesk TV
Video se připravuje ...

K norské kauze Evy Michalákové se vyjadřuje prezident poměrně pravidelně. V předchozích dílech pořadu přirovnal norskou sociálku Barnevernet dokonce k nacistické organizaci Lebensborn, která odebírala „vhodné“ děti, převychovávala je v duchu árijského ideálu a umísťovala do rodin oficírů SS.

„Jára da Cimrman tomu říkal šrapnel. Toto byl jeden ze šrapnelů, který vedl k tomu, že celý norský tisk, který předtím tuto kauzu naprosto zamlčoval, se o ní najednou rozepsal,“ stál si za svým „drsným, i když pravdivým“ prohlášením Zeman. Přitvrdí Zeman ještě i s ohledem na aktuální kauzu další české maminky, které Barnevernet bez okolků oznámil na Štědrý den, že jí odebírá nemocnou devítiměsíční dceru, kterou má s Norem?

Video Zeman k norské kauze - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman však také nechal nahlédnout do soukromí své rodiny. To když prozradil, kam zmizela jeho dcera Kateřina, která se „uklidila“ stranou zraků veřejnosti. „Podala si přihlášku na jednu skandinávskou vysokou školu a do té doby pracuje v Londýně jako asistentka manažera,“ zodpověděl Zeman dotaz jedné ze čtenářek.   

Video Kam zmizela Kate Zemanová? Prezident to prozradil. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa