Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Praze zazněla obhajoba Merkelové. Běžence řešme společně, vyzýval diplomat

Autor: Václav Lang - 
29. února 2016
18:01

Bezpečnostní a diplomatické špičky Severoatlantické aliance se sešly v pražském Černínském paláci, aby sladily noty před důležitým červencovým summitem NATO ve Varšavě. Jedním z řečníků byl i německý velvyslanec v Praze Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven, který hájil „společnou“ evropskou politiku kancléřky Angely Merkelové.

Žijeme ve velmi turbulentní době,“ pronesl na setkání německý velvyslanec a podotkl, že s anexí Krymu se na starý kontinent vrátila otázka války a míru. Přiznal, že má obavy týkající se stavu Evropské unie, která čelí mnoha závažným krizím, ať už se jedná o krizi eura, možné vystoupení Velké Británie z EU, uprchlickou krizi, či evropskou integraci jako takovou.

„Možná nejvíc ze všeho je to krize morálky, protože solidarita mezi jednotlivými členskými státy je náhle ohrožena,“ prohlásil von Loringhoven. Právě německá kancléřka Angela Merkelová často nabádá ostatní země k větší otevřenosti a solidaritě, přičemž za to čelí kritice od ostatních států. Solidarita je podle velvyslance důvodem, proč Merkelová tolik trvá na společném evropském řešení, nikoli na řešení ze strany jednotlivých států, například obnovování hranic. „Na takové řešení stále není pozdě, i když je situace velmi obtížná,“ uvedl von Loringhoven.

Německá kancléřka Angela Merkelová Německá kancléřka Angela Merkelová | EPA

„Neřekl bych, že se vrátila studená válka, ale mám pocit, že některé prvky našeho bezpečnostního pořádku jsou otřeseny, musíme zastavit tyto procesy, musíme nahradit starý pořádek něčím novějším, efektivnějším,“ uzavřel velvyslanec svou řeč.

Spolu s dalšími diplomaty a experty na bezpečnost se v pondělí zúčastnil semináře Euroatlantická bezpečnost před summitem NATO ve Varšavě, na kterém se špičky zemí Severoatlantické aliance bavily o nadcházejícím červencovém summitu.

Schapiro: Diplomacie lepší než síla

„Aliance potřebuje stvrdit svůj hlavní závazek, že bude nadále schopna poskytovat kolektivní obranu a bezpečnost pro své členy,“ shrnul hlavní téma semináře, který se konal v budově ministerstva zahraničí, Jakub Kulhánek, bezpečnostní náměstek ministerstva zahraničí. Nadcházející summit by podle něj měl především jasně demonstrovat jednotu NATO a ochotu členských zemí podílet se na rozvoji kolektivní obrany, a to jak formou zvyšování výdajů na obranu, tak ochotou zapojovat se do společných akcí.

Velvyslanec Andrew Schapiro při rozhovoru ve Studiu Blesk Velvyslanec Andrew Schapiro při rozhovoru ve Studiu Blesk | Blesk - Alexandr Malachovský

Americký protějšek německého velvyslance Andrew Schapiro na setkání vyzdvihl nutnost jednoty států NATO a apeloval, aby země čelily aktuálním hrozbám bok po boku. „Jsem přesvědčen, že evropské země budou schopny přijít s řešením, které bude udržitelné z hlediska bezpečnostního i z hlediska humanitárního,“ uvedl velvyslanec Spojených států v Praze. Moudře užitá diplomacie podle něj může být efektivnější než silové řešení.

„Žijeme v nejnáročnějším období minimálně od konce světové války,“ konstatoval během veřejné části semináře český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý. Varšavský summit podle něj bude úspěšný, pokud po něm bude Aliance sjednocená, stabilizovaná, ale také posílená a efektivnější, aby se NATO posunulo od reaktivního režimu k proaktivnímu a bylo schopné formovat euroatlantickou bezpečnost.

Co se týče zapojení Severoatlantické aliance do řešení migrační krize, podle Kulhánka je zřejmé, že NATO nikdy nebude při jejím zvládání hrát dominantní roli. „Aliance se spíše bude soustředit na pomoc konkrétním členským státům, popřípadě bude spolupracovat s Evropskou unií, a to se teď děje. Nicméně zůstává celkem zřejmé, že to hlavní břímě, zvládání migrační krize, musí vést EU a její členské státy,“ řekl novinářům.

O svém názoru na uprchlickou krizi hovořil v Andrew Schapiro v lednu ve Studiu Blesk:

Video Studio Blesk - Andrew Chapiro - Václav Lang
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa