Ve čtvrtek 25. února proběhlo na radnici Prahy 5 veřejné setkání k problematice bezdomovců v městské části. Místostarosta Prahy 5 Jan Smetana (ČSSD) během něj seznámil občany s návrhy řešení. „Připravované denní centrum ochrání ostatní občany před riziky přenosných chorob, hygienickým znečištěním, zápachem apod. Zvýší kontrolu nad celou lokalitou, neboť bude úzce propojeno s policií, hygieniky a ostatními sociálními službami,“ řekl na úvod shromáždění.

Nové denní centrum na Praze 5 bude provozovat nezisková organizace Armáda spásy, která svůj záměr rovněž detailně vysvětlila místním občanům. Ty totiž trápily jisté obavy z možných konfliktů s bezdomovci a případného zvýšení nepořádku v dané lokalitě. „Ze zkušenosti víme, že v místě, kde se nabízejí služby denních center, tam lidé bez domova nepáchají žádnou kriminální činnost. Služeb si váží, protože nic jiného nemají,“ reagovala na místní Michaela Skopová z Armády spásy.

Není jisté, kde centrum bude

Snaha Prahy 5 řešit problém s bezdomovci má své opodstatnění. Kromě centra je jich totiž právě zde nejvyšší počet. „Dlouhodobě pozorujeme, že počet bezdomovců vychází z charakteristických vlastností městských částí. Praha 5 je sekundárním centrem a tranzitním místem levého břehu Vltavy,“ dodal Aleš Strnad, vedoucí terénního programu neziskové organizace Naděje.

Praha 5 nyní bude ve spolupráci s magistrátem Prahy hledat ideální lokalitu, kde by mohlo být centrum umístěno. 

V Praze žije několik tisíc bezdomovců, přesný počet není znám. Podle oficiálního sčítání jich sociální služby využívá 1 500. Jen asi pětina má v hlavním městě trvalý pobyt. Praha letos rozdělí na grantech v sociální oblasti 135 milionů korun. Rozhodlo o tom ve čtvrtek zastupitelstvo. Peníze půjdou na provoz právě nízkoprahových denních center a azylových domů, na pomoc postiženým lidem, seniorům i obětem domácího násilí. Armáda spásy v letošním roce dostane 4,7 milionu korun. 

Fotogalerie
7 fotografií