Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Je to diskriminace,“ hřímají bezdomovci. Naděje u Hlaváku nebere staré

Autor: Tomáš Polák - 
30. ledna 2016
05:31

Centrum pro bezdomovce výhradně ve věkové skupině 18 až 26 let. Tak vypadá nízkoprahové centrum Bolzanova organizace NADĚJE. Při vstupu do centra kontrolují doklady, a je-li klient starší 26 let, musí jít jinam. Blesk.cz zjistil, proč tomu tak je.

Nezisková organizace NADĚJE nabízí několik služeb pro prevenci chudoby. Pro bezdomovce má také několik nízkoprahových center po České republice. Kromě rozdělení míst na mužské a ženské, což je běžná praxe i u jiných neziskových organizací, má ale jedno centrum omezeno i věkově. Smí tam jenom klienti ve věku 18 až 26 let. „Je to diskriminace, nechtějí nás tam pustit, opravdu kontrolují věk,“ řekl Blesk.cz jeden postarší bezdomovec.

Přitom právě ve svém etickém kodexu, který má organizace na webových stránkách, jakékoliv rozlišování nepřipouští. „NADĚJE a její pracovníci usilují o naplňování těchto zásad: Při poskytování zásad klienta nediskriminovat,“ uvádí kodex. Podle samotné neziskovky má ale věkové rozdělení svůj smysl. „Skupina mladých bezdomovců má trošku odlišné problémy a výchozí situace než ti starší,“ uvedl oblastní ředitel Jan Kadlec.

Ti lidé, kteří se dostali do bezdomovectví po běžném životě, měli často víc na něco navázat, zatímco ti mladí bezdomovci většinou nepoznali žádné slušné rodinné zázemí, žádné fungující vztahy, takže se začaly ty věci řešit trošku odděleně,“ vysvětlil ředitel.

Neziskovky se zastal i ředitel pro sociální služby největšího poskytovatele služeb pro bezdomovce Armády spásy: „Já bych neřekl, že je to diskriminace, já bych myslel, že to zaměření má dobré opodstatnění, zvlášť v takovém městě, jako je Praha,“ řekl Krupa. Zrovna v jeho organizaci ale věková omezení nejsou, pouze podle pohlaví. „Z bezpečnostních a hygienických důvodů – to je standard, věk už úplně standardní není, maximální rozlišení je pro matky s dětmi,“ řekl ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Podle ředitele NADĚJE v centru pro mladší klienty probíhají terapie a program, který se hodí více pro mladší věkovou skupinu. „V tom nízkoprahovém denním centru pro mladé probíhá víc terapeutických aktivit zaměřených na běžný život nebo poznávání společnosti,“ uvedl ředitel. Pro starší klienty je nedaleko jiné centrum, kam mohou bez problému zajít.

Nízkoprahové denní centrum Bolzanova má denní kapacitu 50 klientů. Klientům poskytuje sprchu, sociální a psychologické poradenství a v určitých časech i jídlo.

vosavopruz ( 30. ledna 2016 22:08 )

A pak si někdo koupí fotku brambory za milion dolarů

verka1 ( 30. ledna 2016 12:57 )

organizace které pomáhají těmto lidem bez domova, bez práce...jím mají pomoc najít práci, aby si vydělali peníze na bydlení např. na ubytovně. sami bezdomovci musí mít snahu chodit do práce, a ne chlastat alkohol, cigárka...a krást.

ivoadler ( 30. ledna 2016 10:57 )

Neřekl bych, že Češi jsou tak špatní: jsme pracovití, přizpůsobiví a pragmatičtí. Ještě nějaká P by si jistě našla. Pravda, nejsme tak hrdinní jako Poláci, tak bigotní jako Rakušáci, ani tak pedantní jako Němci, ale žít se s tím dá.

ejvm1712 ( 30. ledna 2016 10:12 )

Kam jsme to došli?

naidka ( 30. ledna 2016 09:55 )

Proč jsi to nenapsal svahilsky, to by mělo větší váhu. Takhle každý pozná, že jsi Čech.

Zobrazit celou diskusi