Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prodával v SAPĚ maso pochybného původu: U něj doma ho našli policisté 4 tuny

Autor: dce - 
29. února 2016
12:22

Policisté v pražské vietnamské tržnici SAPA odhalili prodej nelegálního masa! Muže, který maso prodával přímo ze svého auta na ulici, sledovali několik dní. Při prohlídce v místě bydliště pak našli další 4 tuny masných produktů.

Zvláštní tým Regulátor, který kontroluje aktivity v tržnici SAPA v Praze, objevil obchod s masem neznámého původu. Konkrétně si kriminalisté ve zmiňovaném areálu všimli muže, který přímo na ulici prodával maso z nákladového prostoru dodávkového vozu. To se jim zdálo podezřelé, proto se ho rozhodli monitorovat,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Policisté muže sledovali několik dní, nakonec se vydali na kontrolu do místa bydliště, kde podle Státní veterinární správy sídlí i firma, která maso prodává v tržnici. Při kontrole byly v několika chladicích a mrazicích zařízeních nalezeny více než čtyři tuny neoznačených živočišných produktů (maso, ořezy, kosti, uši a kuřecí křídla, ale také například z neznámých důvodů skladovaná chlazená nevyčištěná vepřová střeva),“ informoval Petr Pejchal ze Státní veterinární správy.

Část z nich jevila známky smyslových změn: maso mělo netypickou barvu a bylo pokryto většími krystalky ledu, svědčícími o jeho opakovaném zmrazování, což představuje riziko pro veřejné zdraví. Suroviny jevící smyslové změny byly znehodnoceny nastříkáním modré barvy. SVS vydala písemný zákaz uvádět čtyři tuny živočišných produktů do oběhu,“ doplnil Pejchal.

Veterinární správa nyní celou věc vyšetřuje. „Z pohledu veterinárního dozoru porušili provozovatelé zákon o potravinách tím, že uváděli do oběhu výrobky neznámého původu. Tím, že manipulovali s živočišnými produkty bez registrace u SVS a nezajistili při nakládání s nimi požadované veterinární hygienické podmínky, porušili zákon o veterinární péči,“ uzavřel mluvší SVS.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání