Projekt participativního rozpočtu si Praha 3 vyzkouší v roce 2016 poprvé. Diskutovalo se o něm ale už delší dobu. „Před necelým rokem jsem se podrobněji seznámil s konceptem participativního rozpočtu a přišlo mi, že se jedná o velmi účinný nástroj, jak vtáhnout větší skupinu obyvatel do rozhodování o rozvoji jejich nejbližšího okolí,“ uvedl Materna, co například jeho pro myšlenku přesvědčilo.

Jak to funguje?

V rámci pilotu, na kterém se má otestovat jak zájem obyvatel, tak technické řešení, byly vyčleněny dva miliony korun. V praxi to funguje tak, že místní obyvatelé mohou do určitého termínu zaslat své městské části návrhy investic, které musí splnit předepsaná kriteria. Z nich se vyřadí ty nerealizovatelné. Konečné finalisty pak určí v hlasování opět veřejnost.

Praha 3 ovšem nepřichází s touto myšlenkou jako první. Pokouší se o to i jiné pražské části nebo třeba města Semily či Litoměřice. „S projektem jsme se inspirovali především v zahraničí – v polském městě Lodž, kde má participativní rozpočtování již delší tradici. Sledujeme rovněž průběh participativního rozpočtu v jiných městských částech Prahy (Praha 10 a Praha-Zbraslav),“ popsal Blesk.cz. Jonáš Merta z Oboru organizačního Prahy 3.

Malý úřad trochu přecenil síly

Na zmiňované Praze-Zbraslav se už první kolo projektu blíží pomalu do finále. Během loňského září na něj zastupitelstvo vyčlenilo 600 tisíc korun, do konce listopadu pak mohli lidé posílat své návrhy. „Sešlo se jich 17. Do finálního hlasování jich půjde 7-8. Některé bychom totiž například nestihli zrealizovat do konce letošního roku, což je jedna z podmínek,“ vysvětlila pro Blesk.cz Anna Dušková, koordinátorka projektu.

Od 14. do 18. března poběží na internetu hlasování, kde budou moci lidé vybrat ty nejzajímavější nápady. „Hlasování bude navázané na telefonní číslo, kam zájemci přijde PIN pro potvrzení. To, aby někdo nehlasoval třeba desetkrát. V plánu máme vybrat nejméně 4 projekty, protože byla podmínka, že každý návrh mohl být do 150 tisíc,“ upřesnila Dušková.

Jestli bude chtít zastupitelstvo v participativním rozpočtu pokračovat, je podle ní zatím otázka. Jisté je, že pro případné druhé kolo by se musely změnit podmínky. Kritéria projektů by byla například nastavena přísněji. Malý úřad, jako je Praha-Zbraslav, totiž vyhodnocování 17 návrhů značně vytížilo. Uvidí se i podle zájmu místních obyvatel při hlasování na webu.

Propadák na Praze 7

Zájem občanů skutečně zaručený není. Přesvědčili se o tom například na Praze 7. „O vyčlenění participativní části rozpočtu rozhodlo ještě minulé vedení Prahy 7 v roce 2014. Sešly se však příliš obecné návrhy a byl velmi malý zájem. Ankety, která měla určit vítězný projekt, se zúčastnilo 66 občanů z 42 tisíc,“ popsal Blesk.cz starosta Prahy 7 Jan Čižinský (PRAHA 7 SOBĚ). 

Proto městská čtvrť zvolila jinou cestu participace. „Když někdo přijde s nápadem, jak ve svém okolí vybudovat něco prospěšného, a získá pro něj podporu svého okolí, za městskou část pomůžeme jak finančně, tak organizačně,“ vysvětlil politik. Tímto způsobem se postavilo například sportovní hřiště pro veřejnost na Ortenově náměstí, o které se zasloužili obyvatelé z okolních domů. 

Naopak v Semilech si projekt pochvalují. „Od občanů jsme získali celkem 17 návrhů. Hlasování v anketě se zúčastnilo 127 lidí a ti vybrali čtyři projekty k realizaci v letošním roce. Na základě zkušeností chceme pokračovat. Lehce jsme upřesnili pravidla a připravili jsme opět jeden milion korun,“ popsal pro Blesk.cz místostarosta Semil Tomáš Sábl (Volba pro Semily).

Dětské hřiště nebo park, volba je vaše:
Fotogalerie
4 fotografie