Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Plíživé zdražení poplatků: Jak nám stát tahá tisíce z kapes

Stát nám tahá tisíce z kapes.
Stát nám tahá tisíce z kapes.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Milan Kolář, Eva Pospíšilová - 
23. února 2016
05:00

Bezednou kasičkou je pro stát zaměstnanec i živnostník... »Erár« si bere extrémní daně z příjmu a odvody do sociálního systému. Lidé jsou ale vysáváni ještě pijavicemi ve službách státu: poplatky!

Hladové poplatky číhají všude: v soudnictví, za užívání veřejného prostranství, za lázeňský pobyt, za povolení k vjezdu do vybraných míst… A chtějí stále víc! Tak třeba stavební povolení skokově podražilo o 4700 Kč. Expresní vydání cestovního pasu vás od ledna místo původních 1500 vyjde na 4000 Kč.

Za podání žádosti o rozvod dáte dnes místo nedávné tisícikoruny dvakrát tolik. O trochu víc než dřív vás »vycucají« na katastru nemovitostí či třeba při registraci auta.

„Poplatků je u nás nepřeberné množství, platí se třeba i za povolení pobytu v Antarktidě. Jenom sazebník, který tvoří přílohu k zákonu o správních poplatcích, obsahuje 163 položek, přičemž vlastně každá z nich se větví někdy až na desítky podpoložek,“ upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda (35).

Občané jsou skoro vždycky výší poplatku nepříjemně zaskočeni, přitom přínos takto vybraných peněz je pro státní rozpočet minimální. Loni to v souhrnu představovalo jen 0,3 procenta, což je cca 4 mld. Kč.

„Poplatky jsou svým způsobem další daní, kterou stát občana zatěžuje. Celá řada poplatků je ostatně také uvedena v položce daňových příjmů rozpočtu. Celkově tak přispívají k nadměrně vysoké daňové zátěži v ČR, která je klíčovou brzdou ekonomického růstu a inovativní činnosti podnikatelů,“ je přesvědčen Kovanda. Podle něj státní správa vykazuje slabý poměr cena/výkon, což je kromě jiného jedním z důvodů poměrně nízké produktivity práce. V ní zaostáváme i za Řeckem.

Které další poplatky se navýší?

  • Katastr +900 Kč – Poplatek za vklad do katastru nemovitostí byl původně sto korun, později se zvýšil na pět set a nyní zaplatíme tisíc korun.
  • Zbraně +100 Kč – Žádost o zbrojní průkaz kategorie B (např. krátké opakovací nebo samonabíjecí zbraně) přijde na 200 korun. Před jedenácti lety zájemci zaplatili polovinu.
  • Doklady +2500 Kč – Dražší je expresní vydání cestovního pasu. Nově je to přijde na 4000 korun místo dosavadních 1500 korun (pro děti na dva tisíce místo jednoho).
  • Auto +500 Kč – Zápis auta do registru vozidel přijde na osm stovek. Do konce roku 2004 to stálo 300 Kč.
  • Antarktida – Za vydání povolení k pobytu v Antarktidě zaplatíte 5000 korun. Tento poplatek se kupodivu nezvýšil…

Vývoj vybraných čtyř poplatků Vývoj vybraných čtyř poplatků | infografika Blesk

 

 

 

 

 

rumungro ( 23. února 2016 14:50 )

To bych nevyzpíval.

bernadette ( 23. února 2016 14:23 )

Co to je "šánzelizé"? Nemělo tam být Champs-Élysées?

rumungro ( 23. února 2016 12:07 )

Dám půl, dám půl šánzelizé,-dám vám svůj dům, své iluze ...

rumungro ( 23. února 2016 12:02 )

Pesimisto.

Helehelenka ( 23. února 2016 09:56 )

Jsem zdravá jak ryba. Tobě však už žádná léčba nepomôže!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa