Schválení adiktologického centra v blízkosti mateřské a základní školy vyvolalo mezi občany Prahy 12 - Modřany bouřlivé emoce. Navíc by centrum mělo sídlit v domě, kde je nonstop bar a ulice se špatným osvětlením. „Máme tady asi těch fetek málo. Teď se sem budou stahovat z celé Prahy,“ stěžovali si někteří lidé například na sociálních sítích. 

Stížnosti se donesly i na radnici, která tak uspořádala setkání s občany. „Chyba je na naší straně, že jsme to neprojednali dříve s občany,“ přiznala hned na začátku schůzky představitelka radnice Prahy 12 Lenka Vedralová (ANO). „Rádi bychom uvedli na pravou míru informace, které se týkají nového centra, které městská část hodlá zřídit ve spolupráci s nadací Drop In,“ pokračovala dále. Už v tu chvíli se ale v místnosti začaly ozývat nespokojené hlasy místních. 

Není to kontaktní centrum

Napjatou atmosféru se snažil mírnit uvolněný člen rady Milan Maruštík (ANO). „Jsme samozřejmě připraveni s městskou policií lokalitu více monitorovat. Pokud snad monitoring prokáže zvýšení kriminality, je možné zahájit výpovědní lhůtu,“ vysvětloval politik. Ani to ale občany nepřesvědčilo. „V té budově je akorát zanedbaná hospoda, jednoduše nalévárna, to tam budou mít dobrý přístup,“ ozval se například místní postarší muž.

Na jeho námitky se ujal slova ředitel a vedoucí lékař zřizovatele centra Drop In Jiří Presl. „V první řadě je důležité říci, že se nejedná o kontaktní centrum, kam by si drogově závislí chodili měnit stříkačky,“ upřesnil Presl. 

„Jde o preventivní program, který bude využíván i školami, aby se seznámili žáci – hlavně 8. a 9. tříd – s problémem závislosti a co všechno to obnáší. Nejde jen o drogy, ale i o nedrogové záležitosti či hraní počítačových her,“ pokračoval odborník.

Video
Video se připravuje ...

Krátký záznam části diskuse Tadeáš Provazník, Blesk

Po vstřícném přijetí jeho slov se ale občané dožadovali záruk, že se budova nepřemění v průběhu let na ono zmiňované kontaktní centrum. „Projekt je zřizován městskou částí a je garantováno dopředu, k čemu bude objekt sloužit, měnit se to nebude, ani se to nikdy v minulosti nestalo,“ zdůraznil vedoucí odboru sociálních věcí Ladislav Marek, jehož slova podpořil i Presl. 

Setkání s občany skončilo smírem. Vybudování Adiktologického centra Drop In, které bude zajišťovat služby Centra primární prevence, AT ambulance, Adiktologické ambulance a Metadonové ordinace II. stupně v Těšíkově ulici číslo 986/4, tak zřejmě nestojí nic v cestě.  

Fotogalerie
6 fotografií