Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karel IV. zakusil radikální škrty. Oslavy Otce vlasti budou jen za 70 milionů

Autor: zst - 
18. ledna 2016
17:10

Místo čtvrt miliardy nakonec pouze 71,5 milionu korun. Tolik budou stát oslavy 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. Rozpočet v pondělí schválila vláda, na jejíž žádost musel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) původní plány výrazně seškrtat.

Mezi nejvýznamnější akce v souvislosti s oslavami bude patřit mezinárodní výstava, kterou připravuje Národní galerie v Praze.

Z celkové částky připadne 50 milionů ministerstvu kultury. Podělí se o ně vedle Národní galerie například Národní muzeum, Národní filharmonie a Národní památkový ústav, který již provádí práce mimo jiné na hradech Karlštejn, Točník, Veveří nebo Krakovec.

Dvacet milionů dostane ministerstvo pro místní rozvoj, které bude mít na starosti marketing a propagaci oslav. Zbytek si rozdělí organizace spadající pod ministerstvo zahraničních věcí.

„Velmi vítám, že se vláda staví k tomuto výročí s takovou mírou odpovědnosti, je to jednou za 700 let, kdy si připomínáme osobnost, kterou i většina národa vyhodnotila jako největší osobnost našich dějin. I po sedmi staletích zde máme mnoho z odkazu Karla IV.,“ řekl po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman.

Původní plány nepocházely z resortu kultury

Ještě koncem loňského roku se hovořilo o tom, že by oslavy mohly stát až čtvrt miliardy, Herman nakonec navrhoval sedmdesátimilionový rozpočet. „Původní odhad nevyšel z ministerstva kultury, ale z dílny národní komise pro karlovské oslavy, která byla koordinována vedením Poslanecké sněmovny. Tam byly i prostředky, které se netýkaly rozpočtu, vláda může rozhodovat jen o rozpočtu státu,“ vysvětlil Herman.

Mezi nejvýznamnějšími projekty v rámci oslav výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV. patří mezinárodní výstava Národní galerie. Národní technické muzeum chystá výstavu Vita Caroli, týkající se stavitelství gotické doby. V Domě U Zlatého prstenu se otevře stálá expozice Karel IV., Praha a Lucemburkové.

Výročí budou připomínat i památky spjaté s dobou Karla IV. Pražský hrad výjimečně vystaví české korunovační klenoty.

Pražské arcibiskupství bude sloužit slavnostní bohoslužby v karlovských chrámech. Za hranicemi ČR výročí připomenou Česká centra. UNESCO zařadilo výročí narození Karla IV. na seznam významných světových výročí let 2016 a 2017.

Prahou prošel slavnostní průvod s Karlem IV. loni v říjnu. Podívejte se v galerii:

mourovata.kocka ( 18. ledna 2016 17:32 )

Však jistě, připomínat silného českého krále není v dnešní době "in", co...?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa