Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzpomínky na virózu: Zeman přivítal na Hradě klíčníky od klenotů

Prezident Miloš Zeman přivítal na Hradě klíčníky, kteří mají klíče ke korunovačním klenotům. Nechyběli primátorka Prahy Krnáčová ani premiér Sobotka
Prezident Miloš Zeman přivítal na Hradě klíčníky, kteří mají klíče ke korunovačním klenotům. Nechyběli primátorka Prahy Krnáčová ani premiér Sobotka  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
18. března 2015
19:55

Miloš Zeman přivítal na Hradě část klíčníků, kteří mají klíče od korunovační komory. Právě její poslední otevírání pamatuje aféru se Zemanovou virózou. Tentokrát však byl Zeman ve formě – na primátorku Prahy Adrianu Krnáčovou se usmíval, to premiér Sobotka seděl při focení tak trochu jako na trní... S prezidentem se však domluvili na vystavení svatováclavské koruny.

Při příležitosti 700. výročí narození Karla IV. bude příští rok vystavena svatováclavská koruna. Shodli se na tom na dnešní schůzce držitelé klíčů od korunní komory svatovítské katedrály. Mluvili také o záměru pořídit nové varhany pro katedrálu sv. Víta.

„Jedna z věcí, na kterých jsme se dohodli, je to, že by koruna měla být vystavena v souvislosti s výročím Karla IV., které si budeme připomínat v příštím roce,“ potvrdil Sobotka.

Svatováclavská koruna je považována za nejvzácnější část korunovačních klenotů. Dal ji vytvořit Karel IV. pro svoji korunovaci českým králem v roce 1347 a pro korunovace svých nástupců. Do přísně střeženého souboru patří ještě korunovační žezlo, jablko, kříž, meč a roucho.

Od korunovační komory mají klíče prezident, premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor Parlamentu, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor. Z dnešní schůzky se omluvili předsedové Senátu Milan Štěch a Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD).

Tihle mají klíče ke klenotům: zleva kardinál Dominik Duka (vlevo), pražská primátorka Adriana Krnáčová (druhá zleva), premiér Bohuslav Sobotka (druhý zprava) a probošt metropolitní kapituly sv. Víta Václav Malý (vpravo). Tihle mají klíče ke klenotům: zleva kardinál Dominik Duka (vlevo), pražská primátorka Adriana Krnáčová (druhá zleva), premiér Bohuslav Sobotka (druhý zprava) a probošt metropolitní kapituly sv. Víta Václav Malý (vpravo). | ČTK

Korunovační klenoty uložené v katedrále si veřejnost mohla naposledy prohlédnout v květnu 2013 při příležitosti nástupu prezidenta Miloše Zemana do funkce. Tehdy velkou pozornost vzbudil právě prezident, který nad symboly české státnosti vrávoral a byl evidentně indisponovaný. Podle Hradu mohla za prezidentův špatný stav viróza, tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale tvrdila, že ze Zemana byl cítit alkohol.

Video Zemanova viróza: prezident se klátil, potil, nebyl zkrátka ve formě! - Blesk.cz
Video se připravuje ...

mortis69 ( 18. března 2015 21:43 )

Zato ty jsi Milošuv dvorní rektální alpinista

kverul ( 18. března 2015 21:20 )

Ještě aby se podrazák a poskok Grosse a Paroubka vedle jediného českého politika cítil skvěle. Klaun.

istyl ( 18. března 2015 21:17 )

no, tak at uz je konecne poblije, mozna da pokoj...

kverul ( 18. března 2015 21:13 )

Jsi vtipný jak osina v konečníku

mortis69 ( 18. března 2015 21:05 )

Zavolejte tomu hradnímu slouhovi a chtějte k telefonu Pana All Koholíka.Jistě se ozve Miloš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa