Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanovy sliby chyby: Jaké předvolební sliby prezident porušil?

Prezident Miloš Zeman: Jeho předvolební sliby byly podrobeny zkoumání
Prezident Miloš Zeman: Jeho předvolební sliby byly podrobeny zkoumání  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
17. března 2015
19:47

Před volbami je to vždy stejný obrázek. Spousta slibů, jenže jejich naplnění se voliči nikdy nedočkají. Skoro čtyři desítky slibů Miloše Zemana, vyřčených před historicky první přímou volbou hlavy státu, nyní podrobil analýze server Demagog.cz. Prezident z nich již 8 porušil, některé další se ukázaly jako nesplnitelné. 

Demagog.cz se zaměřil na 36 předvolebních slibů prezidenta Zemana, které zazněly celkem v 19 předvolebních debatách. „Prezident porušil již osm slibů, šestkrát navíc slíbil něco, co jde nad rámec jeho ústavních kompetencí nebo je z jiných důvodů nesplnitelné. Ve čtrnácti případech Zeman své slovo z kampaně drží a ve třech prozatím průběžně plní to, k čemu se zavázal. Na pěti slibech prozatím prezident nezačal pracovat,“ uvedl k výsledkům analýzy vedoucí projektu Jan Tvrdoň.

Zároveň upozorňuje, že Zeman dal své sliby zcela dobrovolně, nikoli v rámci nějakého programu, jako je tomu u politických stran. Ty se pak potýkají s problémy shodnutí se v koalici a od svých slibů musí ustupovat i pod tlakem koaličních partnerů. To Zemana netrápí. „Jeho sliby jsou pouze jeho, nikdo jej nenutil je vyslovovat, jejich plnění je pouze a jen na něm,“ upozorňuje Tvrdoň.

Zemanovy sliby rozdělil server na kategorie personální sliby, ústavní kompetence a různé. Co Zeman porušil? Nejčastěji hřešil za první dva roky od své inaugurace v oblasti personálních slibů! „Přestože sliboval, že si vezme na Hrad jen tajemníka a řidiče, ve skutečnosti si s sebou přivedl povícero lidí spjatých se Stranou práv občanů a svou osobní kampaní. Zavázal se také, že nebude mít žádné poradce, ačkoliv jich dnes má dokonce čtrnáct,“ vyjmenovává některé Zemanovy přešlapy analytička projektu Pavlína Škromachová.

Zeman již porušil i svá slova ohledně jmenování velvyslanců. A to hned v prvním roce své vlády. V prezidentské debatě se jeho i dalších účastníků moderátor Václav Moravec ptal: „Vy byste nějak měnili tento zvyk (jmenování vedoucích zastupitelských misí), nebo toho, koho by vám premiér, respektive ministerstvo zahraničí, předložilo, tak byste ho automaticky jmenovali?“ Zeman uvedl: „V zásadě bych to neměnil, protože, uvědomte si, že velvyslance navrhuje vládě ministr zahraničí, vláda je navrhuje prezidentovi.“ Nedlouho poté se dostal kvůli velvyslancům do sporu s tehdejším ministrem zahraničí Schwarzenbergem a prosadil si jmenování Livie Klausové či kosmonauta Remka.

Kauza Peroutka

„Kritizuji své oponenty, jestliže se prokáže, že jsou nedostatečně informováni, a když mně oni prokáží totéž, tak pokorně sklopím uši,“ pronesl Zeman v dalším prezidentském duelu. I tento slib Demagog.cz rozebral. A upozornil na Zemanovu kauzu „Peroutka“. Zeman letos tvrdil, že „jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulem ‚Hitler je gentleman‘.“ Tento článek dodnes hledá Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Ten pro Lidovky.cz tvrdil: „Není to počítání oveček, ale velmi závažná věc.“ Dodnes však nenašel.

9rot6 ( 18. března 2015 05:47 )

Dobře napsáno,možná by se vedle toho vyjímalo hodnocení těch dvou předchozích hlav,možná by byli někteří překvapení,co všechno jeho "předchůdci" dokázali po roce 1989, a nebylo by to lichotivé hodnocení,zejména ten druhý doveda se vyznamenal na mezinárodním poli a nesměli se mu klást nepříjemné otázky!

fotrpjotr ( 18. března 2015 05:06 )

Havlovi v lhaní a slibech nesahá Zeman po kotníky.

lunatic ( 18. března 2015 02:14 )

Co tenhle děda v životě dokázal ????

borjar ( 18. března 2015 01:13 )

 Zeman má dobrého ducha . Ale při výběru spolupracovníků je mimo realitu .. Obklopuje se darebáky , skoro všichni jsou čisti jako křišťál .

brum ( 18. března 2015 00:01 )

Z hradu jsme toho už slyšeli! Pohádku o tom,jak nebude nezaměstnanost,taky o tom,že pan prezident žádný majetek vracet nechce a nejlepší je ta,že u nás už NIKDY nebude ŽÁDNÁ cizí armáda.A milé děti - vo tom to je.Pan Havel sliboval,blázni se radovali a panu Zemanovi dáme sežrat i to,že vůbec dýchá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa