Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dceru Havlové Ninu jmenoval Zeman soudkyní: Pozdravujte maminku!

Autor: ČTK, mia - 
18. března 2015
18:37

Prezident Zeman na Hradě jmenoval celkem 30 soudců. Dcera Dagmar Havlové Nina šla na řadu jako první. A zdaleka nebyla jedinou zástupkyní něžnějšího pohlaví. Mezi nováčky je 21 žen!

Bolest střídá radost. Dagmar Havlová může mít i přes velké obtíže se zády důvod k úsměvu. Její jediná dcera Nina Smitová (38, roz. Veškrnová) byla konečně jmenována soudkyní. Dosavadní justiční čekatelka a dvojnásobná maminka byla na Pražském hradě jednou z 30 jmenovaných do své nové funkce.

„Pozdravujte maminku,“ řekl prezident Zeman (70) Nině poté, co dcera bývalé první dámy složila soudcovský slib. Havlová se tak může naplno věnovat babičkovské roli a milovaným vnučkám, když teď bude její dcera jistě plně vytížená jako soudkyně.

Nejvíce kandidátů, kteří byli ve středu jmenováni, bude pracovat v obvodu středočeského krajského soudu. Zeman na nováčky apeloval, aby přispěli ke zrychlení soudních řízení. Řekl jim, že neuvěřitelná délka soudního řízení snižuje prestiž jejich profese.

Zeman se v projevu k novým soudcům vyjádřil i k nedávnému sporu o jejich platy. Podle prezidenta by je měl upravovat zákon podobně jako v případě poslanců či senátorů. Zeman upozornil, že žádná profesní skupina nemá právo, aby si sama určovala platy. „Bylo tomu tak u poslanců a senátorů, ale jejich platy byly nedávno upraveny vcelku uspokojivým zákonem. Velmi bych si přál, aby obdobný zákon byl přijat i pro platy soudců,“ řekl novým soudcům prezident.

Seznam kandidátů navrhla bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková a minulý měsíc ho schválila vláda. Dnešního slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě se již účastnil nástupce Válkové Robert Pelikán.

Nina a její cesta k taláru

1999–2004 – Studium na Právnické fakultě UK v Praze
2005–2006 Postgraduální studium Mezinárodního práva veřejného, práva EU a právní komparatistiky na Diplomatické akademii ve Vídni
2007 – Obhajoba rigorózní práce na katedře Mezinárodního práva UK v Praze
2008 – Nástup na mateřskou dovolenou (dcery Sofie a později Stella)

dzambulka007 ( 21. března 2015 00:59 )

elisko, vrat' se do jeslí, tam je společnost, na kterou intelektuálně možná stačíš

dzambulka007 ( 21. března 2015 00:58 )

Já si také myslím, že jsou to jenom báchorky, aby nevypadal úplně nemožně. Alkoholik a ještě "intelektuál".... no to musela být potence.

jity ( 19. března 2015 20:41 )

Třeba je vítají i za to, že bombardovali plzeňskou Škodovku a Psychiatrickou léčebnu Dobřany, /to si spletli a pak se omluvili/.

zauber ( 19. března 2015 14:48 )

elisko, pokud si ženská, tak jí máš asi ovčí. Ale já impotentní nikdy nebyl, ačkoliv dnes díky věku mám už jistý nárok.

zauber ( 19. března 2015 14:46 )

S jejich prachama a politickou mocí by vystudoval vysokou školu i šimpanz. Navíc v Plzni se prokazatelně nestudovalo jenom platilo. Fanatik Ruml s inteligencí pasáka, by vysokou školu nikdy a nikde nevystudoval. Jenom v té Plzni, v jediném českém městě kde ještě slaví a vítají své osvoboditelé-Američany.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa