Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Už žádná viróza! Zeman ruskou ambasádu vynechal: S manželkou přivítali první pár Vietnamu

Autor: ČTK, simao - 
11. května 2015
19:05

Uhnal si tam v minulosti virózu a vrávoral pak nad korunovačními klenoty. Na ruskou ambasádu v Praze tentokrát Miloš Zeman nevyrazil. Po návratu z Moskvy si našel jiný program – přivítal na Hradě vietnamského prezidenta. Nechyběly ani první dámy.

Na ruském velvyslanectví v Praze se dnes konalo již tradiční setkání stovek politiků, diplomatů a dalších lidí, kteří si přišli připomenout tentokrát již 70 let od konce druhé světové války a uctít památku Rusů, kteří padli při osvobozování Československa od nacistů.

Zeman jejich památku uctil o víkendu v Moskvě, na ambasádu tak nedorazil. Právě po akci na velvyslanectví Ruska přitom následovala již legendární kauza viróza a spekulovalo se, zda si ji Zeman neuhnal právě na ambasádě. Dnes pak na velvyslanectví dorazil pouze exprezident Klaus, Miloš Zeman na Hradě přivítal vietnamského prezidenta Truong Tan Sanga. O čem mluvili? Především o obchodu. Ale i o pracovitosti Vietnamců.

Video Bobošíková a rudá Marta: Zeman měl jásat na vojenské přehlídce! - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vietnamci přitom tvoří třetí největší skupinu cizinců v Česku. Předloni jich v Česku legálně pobývalo 57 200, z toho 41 500 trvale. Podle neoficiálních odhadů žije v ČR ve skutečnosti až 100 000 obyvatel vietnamské národnosti. Podle zjištění sociologů téměř dvě třetiny Vietnamců nad 15 let žijí v Česku déle než šest let. České občanství získávají ročně desítky Vietnamců a Vietnamek.

Vietnamský prezident Zemanovi slíbil odstranění administrativních potíží, které brání českým firmám při obchodování s Vietnamem. Podle Zemana je Vietnam velmi zajímavým exportním trhem a perspektivní světovou ekonomikou. Český prezident to řekl na tiskové konferenci po společném jednání.

Zeman také vyzdvihl vietnamskou komunitu v Česku, která by podle něj mohla být „zářným příkladem pro některé další členy České republiky, kteří ani pracovitostí ani podnikavostí nevynikají“.

Video Zeman u Putina: Samý úsměv, samá chvála a řeči o počasí! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Truong Tan Sang se svou ženou, kteří jsou na návštěvě Česka od neděle do středy, za Zemanem dorazili již dnes dopoledne. Na Pražském hradě byli uvítáni s vojenskými poctami. „Shodli jsme se, že je čas, abychom (vzájemnou) spolupráci pozdvihli na vyšší úroveň,“ řekl Zeman. Odpoledne oba státníci zavítali na podnikatelské fórum na Žofíně.

Vietnamský prezident dnes řekl, že mezi Českem a Vietnamem by se mohla rozvíjet spolupráce především v obchodu a investicích. České firmy by podle něj mohly uspět třeba v energetice, telekomunikacích nebo při výrobě skla a dopravních prostředků. Zatím v českém vývozu do Vietnamu převažují stroje a dopravní prostředky, telekomunikační zařízení, zbraně a munice. K hlavním dovozním položkám z Vietnamu patří obuv, mobilní telefony, kancelářské stroje a zařízení pro zpracování dat a oděvy.

Zeman na Žofíně také řekl, že ho vietnamský prezident pozval na návštěvu Vietnamu. Poznamenal, že v zemi byl před 15 lety jako premiér. ¨„Těším se, až se seznámím s pokrokem, kterého Vietnamská socialistická republika dosáhla,“ poznamenal Zeman.

tacoo ( 12. května 2015 22:12 )

Havla běžně vynášeli ve vodorovné poloze i z letadel. Těch příkopů, ve kterých se válel, těch bylo. Ale žádné fotky nejsou publikovány, čím to?

bissla ( 12. května 2015 10:02 )

Zeman je především poučený diabetik - alespoň tak nám to prezentuje ten zástup lékařů, který okolo sebe má. Takže by měl vědět, že alkohol může způsobit prudký pokles krevního cukru. Pití na ruské ambasádě nepopřel..

tgbg ( 12. května 2015 09:52 )

Milouš byl asi z toho análního moskevského alpinizmu už opravdu unavený.

ad-ga ( 12. května 2015 09:00 )

Prezident Zeman je diabetik a jestli se dostal do hypoglykemie, tak se jevil jako opilý. Takový člověk potřebuje ihned dostat glukózu. Přála bych vám tento stav zažít a budete mluvit jinak.

bissla ( 12. května 2015 08:51 )

Prostě je opilec zeman jednička v trapasech, tak má publicitu, už se s tím jednou smiřte ! (Mmmch nepamatuji se, že by kdy měl Havel problém s rovnováhou nad korunovačními klenoty a hlavně ! poté, co se ožral na ruské ambasádě.)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa