Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přátelé Ruska na ambasádě: Dorazili Klaus, Semelová, Julča z metra, Škromach… A kdo další?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. května 2015
14:26

Exprezident Václav Klaus se dle očekávání zúčastnil tradiční akce na ruském velvyslanectví v Praze. Zato Miloš Zeman si jej po cestě do Moskvy nechal ujít, stejně jako valná většina Sobotkova kabinetu. Jako jedny z mnoha však dorazily třeba Marta Semelová, Jana Bobošíková, v davu se objevila také Julča z metra. Pozvánku dostal i Tomio Okamura a další politici. Nechyběl ani hudebník Felix Slováček, který Rusko zkrátka rád.

Prezident Miloš Zeman o víkendu navštívil Moskvu, na ruskou ambasádu dnes nezamířil. Má na ní ostatně možná poněkud rozporuplné vzpomínky, po její návštěvě totiž následovala kauza "Viróza" a vrávorání a pocení se nad korunovačními klenoty.

O akci na velvyslanectví však jinak byl velký zájem. Proč? „Protože si myslím, že je dobré uctít památku těch, kteří položili život za svobodu Československa,“ odpověděla Blesk.cz při příchodu Jana Bobošíková. A dodala: „Budou hymny, budou projevy, budou vzpomínky.“ Takže žádné ženy, vodka, zpěv?

Také podle Tomia Okamury je především správné a slušné vzdát hold vojákům, kteří padli při osvobozování Československa. „Nemíchejme do toho cokoli jiného,“ upozornil Okamura a na dotaz Blesk.cz, proč se dle něj neúčastní více členů české vlády, odpověděl: „To, co dělá vláda, je jejich problém. Já mám nastudovanou historii a ta fakta, že téměř půl milionu ruských vojáků buď zemřelo, nebo bylo zraněno na našem území při osvobozování od nacismu tu prostě jsou... To, že tady nejsou vládní představitelé – asi neznají historii anebo se tváří, že ji neznají, ale v každém případě je to velké pokrytectví. Z členů Sobotkova kabinetu přišel Jan Mládek, který má za ženu Rusku Marii Chlusovou.

Video Bobošíková a rudá Marta: Miloš Zeman měl obdivovat marš ruských vojáků! - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Také podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše jde o dobrou tradici. „70. výročí je prostě 70. výročí. Politické problémy, které dneska jsou, bych do toho netahal,“ pronesl a pokračoval do nitra ambasády. „Každý normální slušný člověk si váží všech padlých rudoarmějců a dalších obětí druhé světové války a myslím si, že každý by měl uctívat 9. květen a tyto oběti,“ doplnila pro Blesk.cz komunistická poslankyně Marta Semelová.

Na dotaz, jak vidí cestu Miloše Zemana přímo na přehlídku do Moskvy, která se o víkendu odehrála, Semelová dodala: „Podle mého názoru je to správné, že pan prezident byl v Rusku, trošku se mě dotklo to, že nebyl přítomen také přehlídce v Moskvě. Myslím si, že by tam měl být.“ Na ruském velvyslanectví však nechyběli ani další členové KSČM, třeba europoslanec Miloslav Ransdorf.

Z dalších politiků přišli třeba senátor Zdeněk Škromach, šéf SPO Jan Veleba, exministři zahraničí Cyril Svoboda a Jan Kohout či bývalý šéf vnitra Martin Pecina. Celkem dorazily stovky hostů. Mezi nimi i exprezident Václav Klaus.

Dorazila Julča z metra

Vedle politiků však přišly i celebrity z hudební oblasti – houslista Václav Hudeček či saxofonista Felix Slováček. Na dotaz, proč přišel, Slováček pro Blesk.cz lakonicky odpověděl: „Protože je tady sláva... Já se starám o muziku a politika je mi úplně cizí. Jezdím do Ruska, mám tam s Alexandrovcema spoustu koncertů a mám to tam rád.“

Kdo však poslal pozvánku Julii z metra, poněkud šílené cestující z pražské MHD, která proslula videem, na kterém si stěžuje, že má právo sedět, je otázkou. Ani ta však v davu mířícím na ruskou ambasádu nechyběla.

Video Rudý šok: Konec války slavila s Rusy i Julča "mám právo sedět" z metra! - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Hamáček varoval před přepisováním dějin

Jak upozornila Jana Bobošíková, na proslovy na ruské ambasádě skutečně došlo. Měli je šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) i ruský velvyslanec Sergej Kiseljov. Hamáček v projevu upozornil, že letošní oslavy konce druhé světové války se odehrávají v atmosféře napjatých vztahů mezi Západem a Ruskem kvůli konfliktu na Ukrajině. Kvůli němu nejsou podle něj nejlepší ani současné česko-ruské politické vztahy. Uznání a vděčnost sovětským vojákům za osvobození Československa ale podle šéfa Sněmovny přesahují čas. „Je třeba odmítnout všechny hloupé snahy o přepisování dějin a bourání pomníků,“ zdůraznil Hamáček.

 

..krakonos500 ( 14. května 2015 01:51 )

Levácká sebranka odporná již od pohledu i charakterem.

tgbg ( 12. května 2015 09:55 )

Agenti KGB a podporovatelé fašizmu v celé své kráse. Hlavně perokrad.

bissla ( 12. května 2015 08:38 )

Znáte to : vrána k vráně.. Já mám tahle usvědčující fota náhodou moc rád. Třeba před volbami je dobré přehlédnout zpětně galerii, aby se jeden nesek´. Např. Hudečkovou jsem zatím do téhle sebranky nezařazoval.

217radi ( 11. května 2015 20:17 )

ano Baliku,bohuzel ve skole pri vyucovani jich spousta asi schazela!!

eliska963852 ( 11. května 2015 20:00 )

Klaus, Semelová, Julča z metra, Škromach, Bobo....slušnej výkvět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa