Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rozpočet přehlídky: Tajný! Rusové předvedli ohňostroj i superzbraně. Jaké?

Autor: rap - 
10. května 2015
20:03

Tanky, obrněné transportéry, vrtulníky, stíhačky... Ruská armáda vytáhla to nejlepší, co ukrývá v kasárnách a vyrazila na Rudé náměstí defilovat před Vladimira Putina a jeho hosty. Vše zakončil velký ohňostroj. Tahle sláva jistě nebyla zadarmo, jenže s rozpočtem se Rusové nepochlubili. Je tajný. Co všechno v Moskvě předvedli?  

Video Přehlídka ruské armády v Moskvě: Nemohl chybět ohňostroj - Reuters
Video se připravuje ...

Celkem 194 vojenských vozidel a 143 letadel a vrtulníků bylo včera k vidění na přehlídce na Rudém náměstí v Moskvě. To, že tam Rusko ukázalo hned patnáct zbrusu nových zbraní, je odborníky hodnoceno jako demonstrace růstu síly armády Ruské federace i obřích investic, které do ní Putinova vláda vkládá. Zbraně nové generace – zejména tank Armata T 14, protitankový komplex Kornet D 1 nebo samochodné houfnice Koalicija SV – se mají brzy stát páteří ruských ozbrojených sil.

Tank T 34 Tank T 34 | Reuters

Tank T 34

Pravděpodobně nejlepší střední tank na světě, za 2. světové války jich bylo vyrobeno přes 50 000. Vážil 26,5 tuny, rychlost v terénu 35 km/hod. Vyzbrojen byl kanonem ráže 76,2 mm, který dokázal na vzdálenost 500 metrů probít pancíř 62 mm. Čtyřčlennou osádku tvořili řidič/mechanik, kulometčík/radista, nabíječ a velitel/střelec.

Kornet D 1 Kornet D 1 | Reuters

Kornet D 1 – novinka

Protitanková zbraň na podvozku víceúčelového vozidla Tigr. Má 16 laserem naváděných raket s účinným dosahem přes 10 kilometrů. K boji je připraven za sedm sekund a může být řízen dálkově, tj. bez posádky.

Houfnice Koalicija SV Houfnice Koalicija SV | Reuters

Houfnice Koalicija SV – novinka

Kanon ráže 152 mm zasáhne cíl až do vzdálenosti 70 km. Bojová věž je bezposádková, napěchovaná elektronikou. Tři muži ji obsluhují ze samostatné kabiny. Existuje ještě kolová verze, údajně pohyblivější a schopná lépe manévrovat.

Transportér Bumerang Transportér Bumerang | Reuters

Transportér Bumerang – novinka

Má rychlopalný kanon ráže 30 mm a lehký kulomet ráže 7,62 mm. Váží dvacet tun, v terénu jede až 80 km/hod., plave a vydrží zásahy běžných pěchotních zbraní. Po přidání keramického pancéřování ochrání posádku před střelami do ráže 14,5 mm. Měl projet na Rudém náměstí jako tečka ukázky bojové techniky, jenže když na něj přišla řada, všechny kamery začaly sledovat přílet letadel.

Antonov An 124 – Ruslan Antonov An 124 – Ruslan | Reuters

Ukázal se i Antonov An 124 – Ruslan

Největší letadlo světa stojí 150 až 200 mil. US dolarů a bylo jich dosud vyrobeno 56. Čtyřmotorový hornokřídlý letoun unese 120 tun, max. dolet má 16 500 km rychlostí 865 km/hod. S maximální zátěží uletí 4500 kilometrů.

Raketa RS 12M1 Topol-M Raketa RS 12M1 Topol-M | Reuters

Raketa RS 12M1 Topol-M

Poprvé vyzkoušena 1. listopadu 2014, má dolet až 12 000 km a Rusko je brzy dodá do Číny – i proto její prezident navštívil Moskvu a zhlédl přehlídku. Raketa nese jadernou hlavici o váze 800 kilotun a cíl zasáhne s přesností 200 metrů. Může být vyzbrojena i šesti samostatně naváděnými hlavicemi MIRV. (Pozn. – Rusové své rakety označují Topol jako upomínku na činnost svých agentů na atomové základně USA v Los Alamos – tzv. topolů – za 2. světové války.)

Tank T 14 Armata Tank T 14 Armata | ČTK

Tank T 14 Armata – novinka

Do konce roku 2020 jich má ruská armáda odebrat 2300. Podle ruského ministerstva obrany jde o víceúčelový bojový prostředek v podmínkách použití jaderných zbraní a jiných druhů zbraní hromadného ničení. Tři muži posádky sedí v izolované »kapsli«, která jim zajišťuje maximální ochranu. Ostatní data tanku nejsou známa.

Rozpočet? Tajný

Ten, komu šlo jen o podívanou, si mohl užít nejpompéznější přehlídku v dějinách moderního Ruska! Tisíce vojáků včetně srbských, mongolských, či dokonce čínských pochodovaly jako jeden muž, až vypadaly vzhledem k Rudému náměstí jako cínové figurky.

Stovky kusů těžké techniky a letouny, které vypouštěly kouř v barvách trikolory, či dokonce na nebi tvořily sedmdesátku, také potvrdily, že to »putinovci« v tomhle ohledu umí jako nikdo. Kdyby se však Zeman, který celou věc sledoval v televizi, chtěl nedejbůh inspirovat, nevěděl by asi, čeho se chytit. Rozpočet na ruskou přehlídku je totiž přísně tajný...

xindlceskej ( 11. května 2015 05:55 )

Zatím je to ale obráceně, to harampádí s čím projeli usboys xindlčeskem tomu se smáli i u nás v televizi, když z toho dělali reportáž a čeští dementi kvůli tomu obsypali dálnici s prostěradlama a mávátkama....prostě zase klasicky po xindlčesku tupě a servilně lézt do řiti a navíc v tomto případě do takové, ze které vyleze jenom h.o.v.n.o. Ovšem protože ty seš RETARDA, tak je zbytečný ti něco vysvětlovat

gabreta ( 11. května 2015 00:57 )

Co je komu do toho, co to stálo? Prostě na přehlídku mají, tak ji udělali. Kdo se ptá Amíků, kolik je stály přehlídky zbraní po celým světě v praxi? Taky nikdo! Vlastně Číňani se zeptají, až budou chtít na Amíkách splatit megadluhy!!!

santikxauz ( 11. května 2015 00:32 )

V USA je budou předvádět,až bude přehlídka historických zbraní.

fotrpjotr ( 11. května 2015 00:31 )

Amici předváděli v zahraničí momentálně nejmodernější zbraň : https://www.facebook.com/video.php?v=804672562899649&fref=nf

kukuku ( 10. května 2015 23:00 )

A máš doma nějaký výrobek ze států ropných šejků ? Stačí, když má stát něco čím vyrovná bilanci zahraničního obchodu - u Rusů to můžou být ropa, plyn, zbraně, cokoliv jiného. Po tom je Ti prd.

Zobrazit celou diskusi