Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin přijal v Moskvě Zemana: Prezidenta doprovodili Mynář a »Pan Lukoil« Nejedlý

Autor: ČTK - 
9. května 2015
18:52

Ruský prezident Vladimir Putin si našel čas a v Moskvě po velké armádní přehlídce přijal i českého prezidenta Miloše Zemana. Toho na jednání doprovodili kancléř Vratislav Mynář a poradce a šéf českého Lukoilu Martin Nejedlý.

Český prezident Miloš Zeman se dnes na závěr své návštěvy v Rusku sešel v moskevském Kremlu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jejich rozhovor byl věnován zejména ekonomické spolupráci s důrazem na pětimiliardovou českou pohledávku z výstavby elektrárny na severu Ruska.

Putin vyjádřil potěšení nad Zemanovým příjezdem do Moskvy. "V Evropě jsou ještě politici schopní přímo vyslovit svůj názor a hájit své postoje," řekl Zemanovi ruský prezident. V narážce na protiruské sankce vyhlášené Evropskou unií uvedl, že vztahy mezi Ruskem a Českou republikou "procházejí různými etapami" a konstatoval, že doufá v jejich plnou obnovu.

Zeman po jednání s Putinem českým novinářům řekl, že celková výše ruského zadlužení u českých firem dosahuje 9,1 miliardy korun. "Soustředili jsme se na největší případ ve výši asi pěti miliard, což je stavba paroplynové elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu," konstatoval.

Besedy s Putinem se účastnil kancléř Vratislav Mynář a také jednatel firmy Lukoil Aviation Czech a externí poradce prezidenta Martin Nejedlý. Z ruské strany byli besedě přítomni ministr zahraničí Sergej Lavrov a Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov.

Zeman vysvětlil, že Martin Nejedlý se schůzky v Kremlu zúčastnil proto, že je jeho poradcem pro energetiku. Nejedlého expertíza posloužila jako podklad pro Zemanovu žádost o vyrovnání dluhu ze stavby elektrárny v Salechardu.

Putin na setkání se Zemanem vyložil ruské stanovisko k ukrajinské krizi. Řekl podle českého prezidenta, že je pro úplné naplnění únorových minských dohod "do posledního písmene" a vyjádřil naději, že dojde k decentralizaci Ukrajiny tak, aby každý region měl určitou míru relativní samostatnosti.

Zeman se v besedě s novináři vyslovil k protiruským sankcím Evropské unie a USA. Zpřísněny by podle něj měly být v situaci, kdy dojde k ruské invazi na východní Ukrajinu, tedy "k útoku ruských uniformovaných jednotek". Aby se naopak sankce zmírnily nebo zrušily, měly by se naplnit minské dohody a měla by skončit občanská válka na Ukrajině, konstatoval prezident. O lidských právech při jednání v Kremlu řeč nebyla, uvedl Zeman. Potvrdil nicméně, že ohlášená nová koncepce českého ministerstva zahraničí, která se vrací k důraznější podpoře boje za respektování lidských práv ve světě, má jeho podporu. "Nevidím důvod pro existenci základních rozporů," podotkl.

Velké vojenské přehlídky se ruské armády se přitom Zeman v sobotu v Moskvě nezúčastnil. "Přehlídku na Rudém náměstí vskutku vidíme jen prostřednictvím televize," napsal na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman v Moskvě: Přehlídku na Rudém náměstí vskutku vidíme jen prostřednictvím televize, napsal na Twitteru mluvčí Ovčáček Zeman v Moskvě: Přehlídku na Rudém náměstí vskutku vidíme jen prostřednictvím televize, napsal na Twitteru mluvčí Ovčáček | KPR, Twitter

 

cipisek134 ( 10. května 2015 12:57 )

No vidíš a ty jsi k*kot. Zkrátka kvičící prohnUSÁcký prase.

zauber ( 10. května 2015 11:14 )

O Zemanovi je známo, že je mistrem bonmotů, ale především polopravd. Z těch naši politických blbů je i tak nejlepší, protože nikdy neříká úplné p-íčoviny.

kukuku ( 10. května 2015 10:18 )

Ty můžeš kritizovat Zemana asi tak, jako můžeš Einsteinovi kritizovat teorii relativity. Obojí je daleko mimo dosah Tvého chápání.

oldedek ( 10. května 2015 10:14 )

Sláva, sláva, sláva - děda zprávy dává ... ... jednou ve vzácné chvíli se přiznal k tomu, že i v dobách revolučních, v roce 1989 říkal lidem falešná čísla, aby ohromil v tom, jak si stojíme jako Československo v porovnání se světem. On se přímo přiznal, že to, co nevěděl, si na místě vymyslel, protože to mělo v té době svůj význam ... Mílo a řekni teď na rovinu - nekecáš zase ?!?

sores ( 10. května 2015 10:10 )

Obr se setkal s p.r.c.kem! Jeden za všechny a všichni za h.o.v.no!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa