Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman v premiérovém živém přenosu pořadu S prezidentem v Lánech: Co se dělo v zákulisí?!

Autor: shp - 
9. února 2015
05:00

Bylo nedělní ráno, krátce po šesté hodině a tým Blesk.cz v čele s moderátorem Davidem Vaníčkem stepoval ve sněhu před zámkem v Lánech. Jakmile byl vpuštěn dovnitř, začal připravovat technické zázemí na unikátní živý přenos prémiérového dílu pořadu S prezidentem v Lánech. Miloš Zeman v něm odpověděl na dotazy svých oponentů i čtenářů Blesk.cz. Co vše se dělo v zákulisí?

Ani sněhová kalamita nezastavila náš tým před tím, aby se dostavil do Lán. Po vybalení techniky a jejím zapojování však přišel první zádrhel – v historickém zámku vypadl kolem půl sedmé proud! Do pěti minut však byl zapojen zpět a přípravy mohly pokračovat.

Video Poprvé  S prezidentem v Lánech“: Jak probíhaly přípravy? - Blesk - Filip Topol
Video se připravuje ...

David Vaníček ještě v civilním se pak s týmem techniků důkladně zabýval konstelací židlí, aby je kamery snímaly z těch nejlepších úhlů. A zároveň si pročítal scénář vysílání a připravoval se na nejdůležitější rozhovor své kariéry.

Video Ovčáček: Proč má Miloš Zeman rád provokativní otázky? - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Prezident vstával v 9 hodin. Než dorazil do Masarykova salonku, vyslal svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, který poskytl rozhovor. Před jedenáctou hodinou dorazila sama hlava státu. A v dobré náladě s úsměvem na tváři. Bylo vidět, že prezidentovi živý přenos z Lán chyběl.

Flanelovou košili nechal prezident v šatníku. Před kamery Blesk.cz zvolil raději slušivější fialovou. Následovalo vřelé přivítání Davida Vaníčka i šéfredaktora Blesku Radka Laina. Zemana pak maskér napudroval, aby vypadal před kamerami, jak se patří. Pak ještě poslední cigárko a šlo se na živý přenos.

Záznam živého přenosu premiérového dílu S prezidentem v Lánech naleznete zde!

V něm Zeman prozradil, že v pondělí odlétá do Jordánska. Králi Abdalláhovi II. se prezident chystá vyjádřit podporu v boji proti terorismu a udělí mu nejvyšší český řád, Řád Bílého lva.

„Vyzvu k široké mezinárodní podpoře arabských zemí,“ upozornil Zeman. Prezident pak dodal: „Nechat arabské země, aby si samy pomohly s teroristy, je totéž, jako byste svého času řekli, že si Němci mají sami pomoci s Adolfem Hitlerem.“

Zeman se ve velkém věnoval i kauze Evy Michalákové, které v roce 2011 sebrala norská sociálka syny Denise a Davida kvůli údajnému zneužívání ze strany otce. To se nikdy nepotvrdilo, ale děti byly přesto matce odebrány.

Video Zeman pro Blesk: České děti v Norsku jsou jako v nacistickém táboře! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...
„Kluci jsou v pěstounském zařízení, které se podobá Lebensbornu. Jejich matka se s nimi vidí dvakrát ročně 15 minut, nesmí na ně mluvit česky. Děti jsou jiným slovem odnárodňovány. Norský systém z nich vychovává mladé Nory,“ dodal.

Řeč přišla i na Zdeňka Škromacha a jeho trapné focení selfie v koncentračním táboře v Terezíně. Toho si všimla i zahraniční média. „Jsou místa, na kterých je dobré zachovat jistou elementární důstojnost,“ řekl prezident.

Video Zeman o Škromachově selfie z Terezína: Exhibice! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Do prezidenta se ostře v otázce pustil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Když se nějaký tvor, například kachna, chová jako kachna, kváká jako kachna, tak je to určitě kachna, i když disponuje vizitkou třeba orel skalní. Chtěl bych se vás proto, pane prezidente, zeptat, proč když disponujete vizitkou prezident České republiky, se chováte jako propagandista Kremlu,“ zeptal se prostřednictvím Blesk.cz.

Video Zeman vzkazuje Kalouskovi: Nejsem propagandista Kremlu! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

„Nejsem propagandista Kremlu, a kdybys, milý Mirku, byl poněkud lépe informován, věděl bys, že proti ruským sankcím se velmi ostře vyjádřili takoví lidé jako německý premiér, dokonce ostřeji než já, slovenský premiér Fico, maďarský premiér Orbán...,“ jmenoval prezident řadu politiků. „Jsem v dobré společnosti, na rozdíl od tebe, milý Mirku,“ vzkázal prezident Kalouskovi.

Video Zeman o Kajínkovi: Soud v Plzni může být podjatý. - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Řeč přišla i na nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka a jeho kontroverzní případ. „Již jsem mluvil s paní ministryní Válkovou, že by bylo vhodné přenést soudní řízení, které by se tímto obnovilo, z Plzně do jakéhokoli jiného kraje, protože plzeňský soud může být podjatý,“ uvedl Zeman.

I když byl pořad S prezidentem v Lánech plánovaný na půlhodinu, nečekaně se protáhl! Prezident totiž s chutí odpovídal na otázky svých odpůrců i čtenářů Blesk.cz, takže se celková stopáž protáhla na 53 minut. Další díl přitom bude stejně nabitý jako tento!

Video Zeman odpůrcům: Příští rok se jich na Národní třídě sejde 200. - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

jana95 ( 9. února 2015 21:28 )

Moderator mi nepřipadal tak špatný. Hlavně byl nestranný, nebyl drzý, tak ho prezident šetřil, kolouška . Kdyby chtěl, tak si ho Zeman namaže na chleba, ale nebyl důvod. Byl to velmi pěkný rozhovor, Plesk se předvedl ve velmi pěkném světle, zaslouží pochvalu.

japome ( 9. února 2015 18:09 )

u Kalousků kachna kváká - to je vůl a chce někoho kritizovat- dobře jste ho pane prezidente usadil

japome ( 9. února 2015 18:07 )

japome ( 9. února 2015 18:04 )

japome ( 9. února 2015 18:04 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa