Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Okradli bezdomovce o 30 milionů, jdou sedět. Ústavní soud zamítl jejich stížnost

Autor: ČTK, tmp - 
29. února 2016
15:41

Ústavní soud odmítl stížnost páru, který ošidil bezdomovce o loterijní výhru 30 milionů korun. Justice jim za zpronevěru vyměřila šestileté tresty vězení. Ústavní stížnost představovala poslední mimořádný ochranný prostředek. Její odmítnutí je patrné z otevřených justičních databází. Odůvodnění zatím soud nezveřejnil.

Bezdomovec František, který přebýval v Praze u stanice metra Českomoravská, sázel pravidelně. Vítězný tiket s náhodně vybranými čísly podal v červnu 2010. Když se dozvěděl, že vyhrál miliony, pochlubil se řadě lidí včetně Černé se Šoškou, jimž příležitostně vypomáhal v cukrárně.

Černá se podle pravomocného verdiktu nabídla, že vše ověří u sázkové kanceláře, a poté mu zalhala, že k vyzvednutí peněz bude potřebovat dva doklady totožnosti a vlastní účet. Důvěřivý muž účet neměl a z dokladů vlastnil jen občanský průkaz, takže souhlasil s tím, že vyzvednutí výhry zařídí Černá. Před zaměstnanci loterijní společnosti se prohlásila za výherkyni, vyzvedla zálohu a zbytek peněz si nechala poslat na své konto.

Se Šoškou si následně koupili luxusní vilu v Klánovicích a auta, přičemž skutečného výherce s sebou brali ke všem obchodním jednáním. Bezdomovce pak v domě nechali devět měsíců bydlet a tvrdili mu, že je majitelem. V květnu 2011 se s ním ale pár pohádal a muž nakonec opět skončil na ulici.

Černá a Šoška se při procesu hájili tvrzením, že vítězná sázenka byla jejich, protože Šoška údajně svěřil bezdomovci peníze s pokynem, aby mu je vsadil. Pražský městský soud dvojici původně osvobodil s tím, že se tvrzení obžaloby nepodařilo prokázat. Odvolací vrchní soud však kauzu vrátil k dalšímu projednání a jiný senát městského soudu pak uznal pár vinným ze zpronevěry.

Loni dovolání odsouzených odmítl Nejvyšší soud. Poukázal tehdy na výši škody i na to, že pachatelé bez skrupulí zneužili lehce zaostalého člověka se sklony k alkoholismu. "Celkově šlo o trestný čin velmi závažný, který vysoce překračoval obvyklý rámec podvodných jednání," stálo v loňském rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi