Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V USA padl rekordní jackpot. Majitelé tří tiketů si podělí 40 miliard korun

Autor: ČTK, kle - 
14. ledna 2016
09:31

Ve Spojených státech v loterii Powerball padl jackpot s dosud nejvyšší výhrou 1,59 miliardy dolarů (téměř 40 miliard korun). Vítězné tikety jsou celkem tři, byly podány v Kalifornii, na Floridě a v Tennessee. Rekordní jackpot se navyšoval a odolával 20 tahů od loňského listopadu.

Jako první byla výhra oznámena z Kalifornie, vítězný tiket byl prodán na východním předměstí Los Angeles v obchodě 7-Eleven. Obchod podle mluvčího loterie Alexe Travesty dostane bonus jeden milion dolarů za to, že právě zde byl vítězný tiket podán. O něco později loterie ohlásila, že vítězná čísla byla vyplněna ještě na dalších dvou tiketech: jeden na Floridě, druhý pak ve státě Tennessee.

Obří jackpot se hromadil od loňského listopadu, kdy začal na částce 40 milionů dolarů. Od té doby se uskutečnilo 20 tahů, bank se ale rozbít nepodařilo.

Možnost rekordní výhry vyvolala v Americe hráčskou horečku a lidé za tikety utráceli často horentní částky. Obec Point Roberts, která je výspou USA na jinak kanadském poloostrově Tsawwassen u Vancouveru, vzali Kanaďané toužící po milionech podle serveru Seattletimes.com doslova útokem. V obchodech se tvořily hodinové fronty a jeden z prodejců uvedl, že jistý člověk nakoupil tikety za 2000 dolarů (50 000 korun). V obci s 1300 obyvateli bylo od listopadu za Powerball utraceno okolo 190 000 dolarů (přes 4,7 milionu korun).

Zajímavostí rovněž bylo, že loterie musela v USA na reklamních tabulích inzerovat výši jackpotu jen jako 999 milionů (asi 25 miliard korun). Tato zařízení totiž nebyla navržena tak, aby zobrazovala miliardové částky. Podle loterie bylo zřejmě podáno skoro 86 procent všech možných číselných kombinací.

Dosud nejvyšší výhru v Powerballu získala v květnu 2013 čtyřiaosmdesátiletá penzistka z Floridy, na kterou čekalo 590,5 milionu dolarů. Zatím nejvyšší loterijní výhra na území Severní Ameriky padla v březnu 2012. V konkurenční hře Mega Millions bylo v jackpotu 656 milionů dolarů, které si rozdělilo několik výherců.

Ve Spojených státech je možné si nechat výhru vyplatit naráz. V takovém případě se ovšem částka nynějšího jackpotu zmenší zhruba na 930 milionů dolarů (23,1 miliardy korun). Suma navíc podléhá federální dani, takže na účty výherců by dohromady přišlo přibližně 562 milionů dolarů (14 miliard korun). Pokud budou chtít výherci získat jackpot v celé výši, musí se spokojit se splátkami rozloženými do 29 let.

Krácení výhry o federální daň ale nebude jediné, se kterým se výherci musí smířit, neboť většina států USA má ještě státní daň. Podle portálu Time.com ji ale bude platit zřejmě jen výherce z Kalifornie, neboť zbylé dva státy příjmy z výhry nedaní.

Šílenství jménem Powerball:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi