Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obamova poslední bilance: Islámské vrahy a fanatiky zničíme

Americký prezident Barack Obama mluvil o válce proti terorismu i americké politice.
Americký prezident Barack Obama mluvil o válce proti terorismu i americké politice.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kle - 
13. ledna 2016
07:40

Islámský stát není existenční hrozbou pro USA, je to pouze propaganda islamistů. USA však chtějí tyto „vrahy a fanatiky“ zničit. Prohlásil to prezident Barack Obama ve svém posledním poselství o stavu unie. Příští poselství již přednese Obamův nástupce v Bílém domě. Obama pronesl projev v době vyhrocené prezidentské kampaně některých republikánských kandidátů v čele s Donaldem Trumpem. Vyzval tak zároveň k dialogu a „opravě“ americké politiky.

„Zatímco se soustředíme na zničení ISIS, přehnaná tvrzení, že jde o třetí světovou válku, pouze hrají do jejich karet,“ vyzval Obama k nepřeceňování dosahu organizace, kterou označil jednou z jejích zkratek. Zároveň požádal Kongres o formální schválení použití vojenské síly proti islamistům, které USA a spojenci dlouhodobě bombardují v jejich državách v Sýrii a Iráku.

Obama, jehož údajně nedůrazný postup vůči islamistickému terorismu kritizuje řada republikánů, přislíbil, že americké bezpečnostní síly budou v boji proti teroristům pokračovat se stejnou intenzitou. Zároveň však podotkl, že USA nemohou každé zemi pomoci z krize a vyslat tam svou armádu.

„To není vůdcovství. To je cesta do pekel, plýtvání americkou krví a penězi, které nás v posledku oslabuje,“ prohlásil Obama. USA podle něj nemohou převzít správu nad každou zemí, která upadne do krize, a pak ji vyléčit.

Lítost nad americkou politikou

Je čas „spravit naši politiku“, překonat strach a využít velké změny současnosti ve prospěch Američanů, prohlásil dále Obama. Před členy obou komor Kongresu vyzval politiky obou táborů ke společné práci pro budoucnost země. Jedině tak podle něho Američané mohou vytěžit z rychle se měnícího světa maximum.

„Budoucnost, kterou chceme – příležitosti a bezpečnost pro naše rodiny, rostoucí životní standard a udržitelná a mírová planeta pro naše děti – to vše máme na dosah. Ale stane se to, jen když budeme jednat společně. Stane se to jen tehdy, když povedeme rozumné a konstruktivní debaty,“ prohlásil Obama v řeči, v níž se zaměřil vedle hodnocení stěžejních kroků svých sedmi let v úřadě na vytyčení poobamovské éry.

Demokratický šéf Bílého domu v posledním roce v úřadě čelí nepříliš přátelsky naladěné republikánské většině v obou komorách Kongresu, je rovněž terčem kritiky republikánských prezidentských kandidátů v čele s miliardářem Trumpem, jehož protimuslimská prohlášení jsou v protikladu s Obamovou politikou, vstřícnou k uprchlíkům.

Sám prezident v projevu nabídl, že v posledním roce v úřadě bude otevřenější k dialogu. Lidé prý kvůli tvrdému konkurenčnímu boji obou stran, v němž si politici upravují volební obvody a znesnadňují voličům život, získali dojem, že na jejich hlasech záleží stále méně. Změnit to by mělo být součástí oné „opravy“ americké politiky.

„Jedna z věcí, kterých během svého působení v roli prezidenta lituji, je to, že zášť a podezřívavost mezi stranami se zhoršila, místo aby tomu bylo naopak,“ řekl Obama.

Prezident podle komentátorů amerických médií v projevu několikrát nepřímo kritizoval Trumpův ostře konfrontační přístup, který široce rezonuje u americké veřejnosti, ačkoli jméno samotného realitního magnáta ovládajícího předvolební průzkumy v poselství nepadlo.

Shelby16 ( 30. dubna 2016 00:18 )

Jedinná cesta, jak vykořenit terorismus a barbarské vraždění a řádění islámistů je mezinárodní koordinovaná masívní pozemní operace proti ISIL a je nutné je obklíčit a systematicky pročistit dům od domu, ulici od ulice, město od města, aby ani jedna krysa neutekla. Saudská Arábie nabízela USA svoji armádu. Když se zapojí do této deratizace co nejvíce států, tak bude nakonec úspěšná. Samotní muslimové (ti umírnění), kteří zůstali uvězněni v IS, už toho mají taky plné zuby toho teroru, znásilňování a zabíjení. Není možné nechat osvobození měst jen na Kurdech. Samotné letecké útoky nestačí. Byly případy, že džihádisté měli velitelství v samotném křesťanském kostele, který logicky nikdo ze vzduchu odstřelovat nebude. Není fér házet vinu na Ameriku, i když ne všechno udělala dobře ve své historii. Přes všechny chyby pro mě je USA demokratická supervelmoc, která garantuje právo na slušný a svobodný život a netoleruje se násilí a zabíjení mezi lidmi.

santamonica ( 13. ledna 2016 23:44 )

 Obama je zkaza USA. Za svych 8 let dokazal nadelat tolik skody, ze bude potreba alespon 2 presidentu je napravit. Ale mam malou utechu v tom, ze jsem ho nevolila. Sice mi slo proti srsti volit McCaina, ale v druhuych volbacj mel vyhrat Romney. Poslouchala jsem vcera Obamu, a bylo mi blivno. Z jeho lzi, prekrucovani faktu a slovnich utoku na Republikanske kandidaty, a hlavne na Trumpa. Listopad 2016 nemuze prijit dost rychle.

abaron ( 13. ledna 2016 11:05 )

za spoustu dní možná, spoustu let, až se ti rozední budeš nám vyprávět, jaký si to uděláš - takový to máš mi to už známe v čssr

mondeo-km ( 13. ledna 2016 11:02 )

To je ale picus ten černej ubozak. Obamo ty vole vrazi a fanatici žijí pouze v juesej,magore to musíte zlikvidovat napřed sami sebe!!!

gabreta ( 13. ledna 2016 10:55 )

To musela bejt snůška hnoje, co lezlo z toho agresora.

Zobrazit celou diskusi