Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Džihádisté dál děsí Německo. Šéf vnitra varuje před velmi vážnou situací

Autor: ČTK, simao - 
2. ledna 2016
17:05

Hrozba teroristického útoku na přelomu roku vyděsila Německo a strach v zemi zůstává. Teror podle zpráv od zahraničních tajných služeb chystalo několik lidí napojených na Islámský stát. I když bezprostřední nebezpečí pominulo, zesílená bezpečnostní opatření přetrvávají. A ministr vnitra de Maizière varuje, že situace v novém roce zůstane vážná dál.

Mnichovská policie po poplachu kolem údajné hrozby atentátů o silvestrovské noci zůstává nadále v pohotovosti. V ulicích bavorské metropole hlídkují i během 2. ledna stovky policistů, jejich úkolem je odhalit případné podezřelé aktivity a také uklidnit obyvatele, napsala agentura AP.

Podle německého ministerstva vnitra hrozba atentátu v zemi trvá a je třeba zesílit mezinárodní bezpečnostní spolupráci s cizími bezpečnostními službami.

Šéf vnitra Thomas de Maizière v sobotu v rozhovoru pro Bild uvedl: „Situace v novém roce zůstane velmi vážná. V budoucnosti budeme mnohem více než dříve závislí na úzké spolupráci s bezpečnostními službami jiných zemí a na výměně informací.“

Policie ve čtvrtek večer v Mnichově evakuovala dvě nádraží poté, co úřady obdržely od zahraničních tajných služeb informaci, že pět až sedm přívrženců Islámského státu plánuje koordinované útoky ve městě. Jak uvedla agentura AP s odvoláním na nejmenovaný německý bezpečnostní zdroj, první varování přišlo ve čtvrtek krátce před osmou večer od francouzských úřadů.

Bezpečnostní služby sice dosud žádné sebevražedné atentátníky v Mnichově neodhalily, ale varování nepokládají za planý poplach. Mluvčí místní policie podle AP poznamenal, že údajní útočníci mají podle obdržených informací běžná arabská jména, která ale mohou být falešná.

V Německu jako v mnoha dalších evropských zemích se zvýšila bezpečnostní opatření poté, co islamisté zavraždili 13. listopadu při koordinované akci na různých místech Paříže 130 lidí a dalších nejméně 350 zranili. Některá města jako Brusel, Paříž či Moskva omezila letošní novoroční oslavy.

frantacizek ( 3. ledna 2016 11:13 )

u nás nemají spolupracovat s kým. U nás je bývalý šéf rozvědky Manitou Andor Šandor tak ukecanej, že je z něj bulvární hvězda. Takže kdybychom i něco vyčmuchali, tak to tihle estebaci demokracie vykecají nejdříve TV Nova.

gabreta ( 3. ledna 2016 01:28 )

Co to ten šéf vnitra mele? Bejt merkelovou, tak mu udělám TY, TY, TY!! takhle mluvit o vzdělaných migrantech!!

prycsnima ( 2. ledna 2016 23:39 )

Ta kra va babochlap Merklice dok urvila Evropu vic jak hitler

asijo ( 2. ledna 2016 21:50 )

Tomu nevěřím,to přece doktoři a inženýři,které pozvala Merkelová nemohou udělat.

datelobecny ( 2. ledna 2016 20:50 )

Ale tak hlavně, že je to pro ně výzva a šance do budoucnosti, jak pravila ta babochlapka Merkel. Jen by se Merkelová měla vzdát osobní ochranky, tu obyčejní němci taky nemají.

Zobrazit celou diskusi