Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Německá média se šikují proti Googlu. Chtějí, aby jim platil za zprávy

Google News neplatí médiím za úryvky zpráv, které přebírá. V Německu ho za to postaví před soud.
Google News neplatí médiím za úryvky zpráv, které přebírá. V Německu ho za to postaví před soud.  (Autor: Profimedia - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
5. ledna 2016
18:27

Německá vydavatelství opět žalují Google za to, že ve službě Google News bezplatně zveřejňuje úryvky zpráv z jejich zpravodajských portálů. O podání žaloby v úterý informovalo konsorcium VG Media, které sdružuje asi 200 vydavatelů. Vydavatelské domy již dříve neuspěly u německého patentového úřadu, nyní se obrátily na soud.

Vydavatelské domy jsou přesvědčeny, že Google zveřejňováním úryvků ze zpráv, které doprovázejí odkazy na jednotlivé zpravodajské servery, porušuje autorské právo.

Požadují proto, aby internetová společnost za využívání těchto textových úryvků platila. Google ale opakovaně tvrdí, že zveřejňováním částí zpravodajství německý zákon o ochraně autorských práv neporušil.

Vydavatelé se nejdříve obrátili se stížností na německý patentový úřad, kde se ale obě strany konfliktu odmítly dohodnout; proto nyní spor přechází do další fáze v podobě soudního řízení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi