Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teror ISIS v Mnichově dál hrozí. Vraždit chtěli prý radikálové z Iráku a Sýrie

Autor: ČTK, simao - 
1. ledna 2016
12:45

Mnichov je od silvestrovské noci ponořený ve strachu. Teroristé z Islámského státu (ISIS) tu chystali útoky na dvě vlaková nádraží a nebezpečí stále nepominulo. Na noční silvestrovské policejní manévry navázala v pátek ráno pokračující opatření – ozbrojenci z ulic nezmizeli, po podezřelých, kteří měli zaútočit na bezbranné civilisty, se pátrá dál. Podle tajných služeb chystali úder radikálové z Iráku a Sýrie.

Evakuace, ozbrojenci obklíčená nádraží, policejní hlídky v ulicích v množství mnohem větším než obvyklém. V Mnichově se odehrály rozsáhlé policejní silvestrovské a novoroční manévry, o jejich průběžných výsledcích informoval na tiskovce policejní prezident Hubertus Andrä. Vyšetřování je v plném proudu. Policie prý pátrá po pěti až sedmi podezřelých.

Rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk tvrdila, že útoky na nádražích plánovala skupina sedmi Iráčanů žijících v Mnichově. S útočnými puškami kalašnikovy měli prý rozpoutat podobné běsnění jako v Paříži. 

Policejní šéf Andrä uvedl, že v případě podezřelých osob nejde o lidi, kteří by byli policii známí z předchozí trestné činnosti. Požádal obyvatelstvo Mnichova, aby mělo pochopení pro přetrvávající zpřísněná bezpečnostní opatření i na Nový rok.

Kam zmizeli atentátníci?

„Nebyl to planý poplach. Varování přišlo ze dvou stran, museli jsme ho brát vážně odpovídajícím způsobem,“ uvedl na tiskovce Andrä. Informaci mu prý předaly zahraniční tajné služby.

Policie zatím nezveřejnila žádné podrobnosti o možných pachatelích a dál po nich pátrá. Mělo by jít o muže nejen z Iráku, ale i Sýrie. „Zda ty osoby skutečně existují, nevíme... Nevíme, zda jsou vůbec v Mnichově, jsou-li vůbec v Německu,“ uvedl Andrä. „Nebezpečí trvá,“ upozornil však s tím, že je aktuálně situace stejná jako před silvestrovským varováním. Uvedl však také, že policie vynakládá veškeré síly, aby případná rizika minimalizovala, a hrozba atentátu není bezprostřední.

Také německý ministr vnitra Thomas de Maizière dnes varování před terorismem obhajoval, i když podezření se dosud nekonkretizovalo. Bavorské úřady podle něj konaly s podporou spolkové policie „obezřetně, uvážlivě a rozhodně“. „Situace v Evropě a také v Německu zůstává i v novém roce vážná. Bezpečnostní úřady nadále vycházejí z vysokého ohrožení mezinárodním terorismem,“ uvedl de Maizière.

Postup policie oceňují i bavorští politici. „Jsem velmi rád, že policie a zpravodajské služby reagovaly tak rychle a rozhodně. Údaje o možných útočnících zřejmě byly tak konkrétní, že operace v tak velkém měřítku byla přiměřená a správně nařízená i na první noc v novém roce,“ citoval Bild šéfa bavorské Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) Markuse Rinderspachera.

Policie v Mnichově krátce před silvestrovskou půlnocí varovala před bezprostředně hrozícím teroristickým útokem. Atentát podle úřadů plánovalo radikální hnutí Islámský stát. Uvedl to i bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

V pátek ráno však již policie uvolnila provoz na obou evakuovaných mnichovských nádražích, která se měla stát terčem – šlo o hlavní nádraží a železniční stanici Pasing na západním předměstí. Policie tam dál provádí namátkové kontroly.

cicihala ( 2. ledna 2016 17:54 )

hejhej ( 1. ledna 2016 15:53 )

Cenzor v Blesku má asi dovolenou, že je povolená diskuze v naší "demokracii".

datelobecny ( 1. ledna 2016 15:13 )

Na takové věci nesmíme zapomínat, a hned jim to střelit do brány. Slováky pěkně šikanovali kvůli zabezpečení ukrajinské hranice. Oni totiž Ukrajinci jsou známí "teroristi"...

kerloss ( 1. ledna 2016 14:33 )

No a 2 dny zpet Merkelka hlasala jaky prinos to pro Nemecko ma kdyz maji uprchliky v nemecku. Jako ze ten prinos jsou bomby kde to vzdy odskace obycejny clovek? tak to je uzasny prinos, nechcem to taky? kdyz to ma zapad tak my bysme taky mohli ne? potrebujem se k nim priblizit aby nam zas neutekli ve vsem. Tak snad se nebudem opicit o vsem, tohle si Merkelka muze nechat. Zeman a 98% lidi uprchliky nechceme. Nam staci cikani. taky jsou neprizpusobivy. Ucene a vysokoskolsky vzdelane teroristy nepotrebujem, stejne se do evropy stehuje vojsko ISIS v roli uprchliků.

rumungro ( 1. ledna 2016 14:18 )

A zrovna se to odehrává v Bavorsku,kde jsou ti nejpravověrnější němci,co měli nejvíc připomínek.

Zobrazit celou diskusi