Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o Dusilové jako Jakeš o Zagorové? Gentlemansky se nechoval, míní Fiala

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. dubna 2016
05:00

Plné kritiky vůči oponentům bylo nedělní vystoupení prezidenta Miloše Zemana v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Nešetřil především zpěvačku Lenku Dusilovou, kterou označil za „chudinku holčičku“. Tohle nebylo žádné gentlemanství, reagoval šéf ODS Petr Fiala. Do něj se přitom Zeman pustil také. Prý změnil názor na inkluzi. Fiala něco takového odmítá, postoj prý neměnil.

Byla to Lenka Dusilová, kdo překvapil kritikou kvůli čínské návštěvě v přímém přenosu během předávání cen Anděl. „Mám na srdci pár slov. Je to důležitý. Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země ve svém úřadu chová nedůstojně a i naším jménem podlézá režimu popírajícímu svobodu a demokracii. Jestli se to nelíbí ani vám, prosím, nebojte se dát najevo svůj názor. Děkujeme,“ četla Dusilová z papíru.

„Chudinka holčička se aspoň ty tři věty mohla naučit zpaměti…,“ pronesl v neděli prezident Zeman v pořadu Blesk.cz. „Každý z nás, který veřejně vystoupí ,je občas ostřelován tímto typem urážek. Já jsem neřekl nic jiného než chudinka holčička. Uznejte, že je to milé,“ hájil své označení Zeman, ale v další části pořadu ještě přitvrdil a označil Lenku Dusilovou za „poměrně podřadnou zpěvačku“. To Lucie Bílá je dle Zemana jiný kalibr.

> Celý záznam pořadu Blesku S prezidentem v Lánech sledujte ZDE <

Zeman jako Jakeš, Dusilová jako Zagorová?

Právě Fiala přitom vytáhl nedávno ve sněmovně přirovnání k projevu Milouše Jakeše na Červeném Hrádku. To když hodnotil obranu Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. „Mně to připomínalo nechvalně známý projev z Červeného Hrádku a ještě mi chyběl ten kůl v plotě,“ uvedl tehdy Fiala.

A tento příměr se nabízí znovu, tentokrát u Zemana. I Jakeš se totiž na Červeném Hrádku postavil proti umělcům. Také se mu nelíbila kritika, a tak vytáhl pro změnu platy.

„Vždyť ty umělci, kteří to podepsali (petici Několik vět, pozn. red.). Žádnej z nás nebere takový platy, prostě, jako berou oni. No já dostávám jednou ročně výpis, těch umělců, seznam těch umělců, který dostávají nad těch sto tisíc korun platu, tedy vydělaj si nad sto tisíc korun. No tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno, no ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok,“ opřel se v legendárním projevu Jakeš do Zagorové.

Se skokem do minulosti přitom jako první přišel Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Pro Blesk.cz bezprostředně po vystoupení Dusilové na Andělech uvedl: „Angažovaní umělci se objevují v každé době. Ať už jde o rok 1948, 1977 nebo 2016. Třeba opět uspořádají seanci v Národním divadle a budou podepisovat prezenční listinu.“ Přirovnal tak Dusilovou a spol. k antichartě.

Zeman však za „milou holku“ Dusilovou rozhodně neoznačil. Mluvil naopak o „chudince holčičce“. „Jo Hanka, taková pěkná holka, ale kolik ona bere. Ta přirovnání se nabízejí, ale myslím, že je úplně pod úroveň hlavy státu, tak jak se prezident Zeman postavil ke svým kritikům. Ale není to poprvé. Vzpomeňme na tu paní v Havlíčkově Brodě, která přišla, že s ním nesouhlasí. Označil ji za blázna, místního, obecního. Není to poprvé, kdy se proti svým kritikům takhle postavil a bohužel to jednoznačně ukazuje na to, že se neumí vejít do té role prezidenta republiky,“ reagovala pro Blesk.cz Miroslava Němcová.

Co dalšího řekl prezident o Lence Dusilové? Podívejte se na video:

Video „Chudinka holčička,“ vzkázal Dusilové z Lán Zeman. - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Němcová: Zeman opět zaútočil za ženu

„Chtěla bych vzkázat Lence Dusilové, ať si z toho vůbec nic nedělá, protože pan prezident vždycky, nevím proč, když si má vybrat z několika možností, tak si vždy vybere ženskou postavu a na tu zaútočí. Myslím, že tam je skryto ještě něco z jeho minulosti, ale nebudu si hrát na žádného psychoanalytika. Tohle vyjádření pana prezidenta já považuji za ubohé,“ uvedl častá Zemanova kritička Miroslava Němcová.

„Dlouhodobě se proti prezidentovým výrokům ohrazuji, ale už se mi to zdá zbytečné. On na to spíše čeká, těší ho to a může potom v těch svých urážkách pokračovat,“ dodala.

Nebyla sama, kdo reagoval. Na sociální síti se ozval třeba europoslanec Pavel Telička (za ANO). „Ony ty tři věty Dusilové měly větší hlavu a patu, možná i díky papírku, než několik projevů Miloše Zemana. Bez papírku,“ míní Telička. 

Fiala: Zeman se nezachoval jako gentleman

Šéf ODS Petr Fiala Blesk.cz upozornil: „Prezident Zeman by neměl nadávat. Jestli s něčím nesouhlasí, co říkají jeho kritici, tak se k tomu má postavit věcně. Je to hlava státu, musí být i trochu velkorysý. Prezident se má chovat jako gentleman, má přispívat ke kultivaci debaty, má společnost smiřovat, a ať si každý odpoví na otázku, jestli tohle dělá. Už to, že na to reaguje, tak to o čemsi svědčí. Že se ho to dotklo, že si je možná vědom, že mají trochu pravdu, a proto reaguje takto vyhroceně i osobním urážením.“

„Já tady dlouhodobě říkám: Vyměňme si názory, kritizujme se, ale prostě si nenadávejme, nenálepkujme se. To často jenom ukazuje slabost argumentů. U prezidenta bych očekával, a očekává to i veřejnost, že jde v mnoha věcech příkladem. A tady to, co řekl vůči Lence Dusilové, to je za hranou toho, co bych od prezidenta očekával. Jako gentleman se tedy určitě nezachoval,“ poznamenal Fiala.

luder ( 9. června 2016 11:48 )

Když nedávno mluvili s Hanou Zagorovou o tom Jakešově výroku tak říkala, že jí to nevadilo a nevadí..! Tak proč to tolik vadí jiným lidem?

ohrazenice ( 13. května 2016 10:24 )

Když nic nevíte a nezažily projev Jakeše tak o tom nepište. Jakeš řekl že Zagorová je hezká mladá žena a že vydělává 200 000 měsíčně a že ji to nezávidí ale proč podepsala chartu nechápe. Když si Dusilová nepamatuje 3 věty tak to je k zamyšlení. Mně je 65 a 3 věty si zapamatuji. Toto je proti tomu jak vy zkorumpovaný deník píšete o prezidentovi úplná nula. V USA takto psát novináři o prezidentovi tak je zavřou do kriminálu a napaří takovou pokutu že deník zkrachuje. Co Blesk píše o prezidentovi to nemá s demokracií nic společného.

salto ( 20. dubna 2016 10:38 )

Ona se prezentuje jako free, lesbická smažka. Alespoň je o čem psát

iva.nikdova ( 19. dubna 2016 13:15 )

Ona se tak neprezentuje -jako žena a matka. Ona se prezentuje jako free

iva.nikdova ( 19. dubna 2016 12:12 )

Lenku Dusilovou bych vydusila jak malého fakana! Takovým spratkům se to kecá.Pan prezident ji moc šetřil, řekla bych to jinak - když něco, tak jinde, pokud teda vůbec máš názor, a ještě když se to naučíš nazpaměť, tak tě nebudou mít za dementa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa