Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman vinu za obří dluhy ČSSD dál odmítá. „Měli Altnerovi zaplatit už dřív“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. dubna 2016
11:10

Prezident Miloš Zeman se vytrvale brání vině za obří dluh, kterému čelí ČSSD. Své přesvědčení zopakoval i v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Škodolibou radost nad problémy sociální demokracie prý však rozhodně nemá.

Sociální demokraté mají zaplatit celkem 337 milionů korun svému někdejšímu advokátovi Altnerovi, který stranu zastupoval v bitvě o její sídlo – Lidový dům. Altner pomohl spor v roce 2000 vyhrát, smluvené odměny se ale nedočkal.

>> Celý záznam pořadu Blesku S prezidentem v Lánech sledujte ZDE <<

V roce 2016 se Altnerova odměna vyšplhala na astronomickou částku kvůli smluvní pokutě z každého dne, kdy Altner nedostal zaplaceno. Smlouvu s Altnerem přitom podepisoval právě Zeman coby tehdejší předseda sociálních demokratů.

Vinu však za to současný prezident necítí. „Cítím naopak radost a hrdost z toho, že se podařilo zachránit Lidový dům před konfiskací – ODS, Ivan Kočárník, vy tu historii jistě znáte – a to mimo jiné za spolupráce advokáta Zdeňka Altnera,“ odmítl Zeman.

„To penále, ať je jakékoli, by neexistovalo, kdyby sociální demokracie Zdeňkovi Altnerovi, jenž jim vysoudil majetek v hodnotě půl druhé miliardy korun, zaplatila honorář 18 milionů korun,“ pokračoval prezident.

Protože se 15 let nic nedělo, tak penále narůstalo, podotkl Zeman. „Já jsem zvyklý, aby se smlouvy plnily. Takže kdyby se smlouva splnila, žádné penále by nebylo,“ uvedl Zeman.

Video Miloš Zeman o ČSSD a kauze Altner - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Zeman se vině za zapříčinění pokuty bránil již dříve, např. během své návštěvy Královéhradeckého kraje na začátku dubna. „Celých 15 let, tedy od roku 2001 do roku 2016, nikdo z mých nástupců, ať to byl Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek nebo nyní Bohuslav Sobotka, s touto kauzou naprosto nic nedělal, nechal to penále vesele nabíhat do těch astronomických výšin... A ještě předstírali, že je všechno v pořádku a že žádný problém neexistuje,“ vytkl tehdy svým nástupcům v čele ČSSD.

Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech připomněl rozhodnutí soudu z roku 2004, kdy soud rozhodl zaplatit Altnerovi oněch 18,5 milionů korun. „Tím by byl ten problém vyřešen,“ uvedl Zeman. ČSSD se však odvolala, podle Zemana by jinak kauza neexistovala.

„V roce 2004 byl předsedou sociální demokracie, tam se to střídalo, buď Vladimír Špidla nebo Stanislav Gross. Já neznám přesný měsíc, kdy byl vynesen ten rozsudek. Ale kdyby se sociální demokracie tenkrát neodvolávala, tak by žádných 300 milionů penále nebylo,“ uvedl Zeman.

„Kauza Altner je neblahým dědictvím z devadesátých let, se kterým se nyní ČSSD musí vypořádat,“ uváděl však v prohlášení současný stranický šéf Sobotka. Vyjádřil přesvědčení, že strana ve více než 130leté historii čelila i větším rizikům a pokaždé je dokázala zvládnout. „O to budeme s podporou našich členů a sympatizantů usilovat i nyní,“ upozornil Sobotka.

A i na to se v rozhovoru se Zemanem na Blesk TV stočila řeč. Hejtman Jihomoravského kraje (a až do lánské schůzky právě se Zemanem druhý muž ČSSD) Michal Hašek slíbil, že straně daruje 50 tisíc. Přirovnal to ke sbírce po požáru Národního divadla. Přispěje i prezident? „Vystoupil jsem ze sociální demokracie v roce 2007 kvůli sporu s tehdejším předsedou Jiřím Paroubkem,“ reagoval Zeman vyhýbavě.

Uvedl, že v roce 1996 také musel čelit problémům, když byl straně obstaven Lidový dům a on měl vést ČSSD do volební vřavy. Také si musela vzít úvěr. „I když ta kampaň byla poměrně chudá, přesto jsme ji vyhráli,“ uvedl Zeman. „Je naivní představa, že čím víc máte peněz, tím víc máte i hlasů voličů. Ono kromě těch peněz také potřebujete výrazné osobnosti a přilažlivý program,“ pokračoval Zeman.

Škodolibou radost nad problémy ČSSD však necítí. „Ne, tak to teda v žádném případě ne, protože když 8 let svého života věnujete budování sociální demokracie, tak každá rána, kterou sociální demokracie dostane, mě nedělá škodolibou radost, ale naopak působí lítost, i když si někdy při té příležitosti říkám, že jsou to zbytečné ztráty vyvolané hloupostí nebo leností,“ dodal Zeman.

>> Co dalšího zaznělo v Lánech? Čtěte ZDE <<

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oldedek ( 24. května 2016 11:52 )

Zeman : „V té době jsem, pane doktore, ještě netrpěl demencí, z toho vyplývá, že jsem znal obsah smlouvy.“ Zato nyní jí máš jak z praku - a to si si do nedávna pamatoval tvojí nejoblíbenější knihu "Čuk a Geg" a to i pozpátku ... Jó šmajdá ti mozek, šmajdaj ti nohy - eště, že máš falešného "pana magistra" Jindřiška Forejtů - podá hůlku, nakrají maso na menší kousky, vymění prádlo a mnoho a mnoho dalších věcí ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa