Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman: Jsem jako britská královna. O čínských špionech v Česku prý neví

Autor: simao - 
17. dubna 2016
11:25

Jedním z hlavních témat 6. dílu pořadu S prezidentem v Lánech byla návštěva čínského prezidenta v Praze. Miloš Zeman ji opět obhajoval, dělá prý to samé, co britská královna Alžběta II. či Barack Obama. Reagoval i na zvěsti o tom, že se skrze čínské firmy snaží do Česka dostat čínští špioni.

Během návštěvy čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga v Praze byli poměrně nahlas slyšet kritici sbližování s Čínou. A to i během snahy dostat se na Hradčanské náměstí, kam však skupina v čele s Miroslavem Kalouskem vpuštěna nebyla.

>> Celý záznam pořadu Blesku S prezidentem v Lánech sledujte ZDE <<

Protičínští demonstranti také upozorňovali na údajné nadržování české policie čínským „vítačům“ a policejní prezident Tomáš Tuhý musel tento týden vysvětlovat, proč kvůli tibetské vlajce, symbolu protičínských protestů, přišli na FAMU dva policisté v civilu.

Zeman se rozesmál: Zákroky policie jsem si neobjednal

Miloš Zeman však na Hradě policistům za zvládnutí bezpečnostních akcí během čínské návštěvy poděkoval. A kritizoval „šaškovské akce různých Kalousků“.

Prezident se rozesmál ohledně dotazu, zda si objednal zákroky policie, jak někteří jeho kritici naznačují. „Já mám tolik starostí, abych si ještě objednával zákroky policie. Abych dával pokyny k objednání... Za prvé, co bych to dělal, za druhé těch incidentů bylo asi tři nebo čtyři, žádné velké množství,“ uvedl Zeman a vyzval počkat na výsledky vyšetřování GIBS.

Video „Policejní zákroky jsem neobjednal,“ naráží Zeman na čínskou návštěvu - redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Je špatný ten, kdo se nedokáže zastat svých podřízených, a je špatný ten, kdo se jim bojí vyjádřit svoji úctu jenom proto, aby ho často podplacená média neznemožnila,“ říkal přitom Zeman na Hradě během setkání s policisty. Bývalý diplomat Michael Žantovský se ho proto ptal, zda se považuje za nadřízeného policistů.

Zcela určitě ne, nadřízeným policistů je policejní prezident a nad ním je ministr vnitra. Jak ministr vnitra, tak policejní prezident byli na oné akci, kterou zmínil, a rovněž se zastali příslušníků policie, což oceňuji,“ odmítl Zeman Žantovského slova. On sám chválil policii prý za to, že dokázala zabránit podstatným konfliktům, a nikomu prý neupírá právo na svobodný názor či shromažďování. „Demonstranti měli vyhrazený prostor a dobývali se na Hradčanské náměstí. Policisté zachovali klid a rozvahu,“ ocenil opět Zeman policisty.

Europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09) přitom k čínské návštěvě uvedl: „Miloš Zeman prý vymaňuje ČR z vlivu Evropy a USA. Zároveň nás obrací k Číně a Rusku. Po 26 letech od revoluce smutné. A pro ČR nebezpečné.“ Oba názory zazněly v pořadu S prezidentem v Lánech.

„Jestliže já obracím ČR ať už k Číně, nebo k Rusku, tak přesně totéž dělá britská královna, která svezla čínského prezidenta ve zlatém kočáře, a poté byly podepsány smlouvy za asi 8 miliard liber,“ reagoval Zeman. Totéž podle něj dělají i americký prezident Barack Obama či rakouský prezident Heinz Fischer, kteří s Čínou také jednali.

Prezident Zeman v čínském přátelství vidí nový příslib investic. „Dohody obsahují vytvoření tří přímých leteckých linek mezi Čínou a ČR. To znamená – můžete očekávat příliv čínských turistů, o nichž je známo, že dobře platí, dokonce lépe než Rusové,“ upozornil Zeman.

„Málokdo ví, že Škoda Auto má největší trh v Číně. Pro ni je životně důležité, aby existovaly dobré obchodní vztahy mezi Čínou a námi, protože je to nejúspěšnější podnik v ČR,“ pokračoval prezident.

O čínských špionech v Česku zprávy nemá

Reagoval však i na dotaz, jak vnímá spekulace o napojení čínských firem na čínskou vojenskou rozvědku. Je si opravdu Zeman jistý, že v Česku nezakoření čínští špioni? „Pokud jde o zprávy, které dostávám od zpravodajských služeb, tak ty nic takového neobsahují,“ uvedl Zeman.

„Prezident jedné z čínských firem, která se jmenuje CEFC, vydal nedávno dementi, které reaguje na některé poněkud hloupé české novináře, kde říká: ‚Není pravda, že jsem synem generála toho a toho. Promiňte, já si čínská jména většinou nepamatuji. není pravda, že jsem vnukem maršála toho a toho, není pravda, že jsem pracoval v nějaké vojenské organizaci atd.,“ uvedl Zeman.

Jeho dementi věří. „Je to syn generála, je to vnuk maršála, kdo by tomu nevěřil,“ usmíval se český prezident spekulacím.

>> Co dalšího zaznělo v Lánech? Čtěte ZDE <<

Video Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách. - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

1pepan ( 18. dubna 2016 07:23 )

Není země bez čínského špiona.

deratizator ( 17. dubna 2016 23:30 )

 Starej ožrala s alkoholovou demencí leda tak. A ne Britská královna.

freecooIin_zika ( 17. dubna 2016 17:47 )

Ano, ale neprošlo to cenzurou, aby to odvysílali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa