Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obama se sehnul k Alžběte II. A v limuzíně ji cestou na oběd posadil dozadu

Autor: ČTK, mb - 
22. dubna 2016
14:09

Americký prezident Barack Obama (54) s chotí Michelle dorazili v pátek na hrad Windsor u Londýna. Na oběd je sem pozvala královna Alžběta II. s manželem, princem Philipem (94). Panovnice ve čtvrtek oslavila devadesátiny.

Královna s manželem přivítali Obamu se ženou, jakmile americký pár vystoupil z vrtulníku. Americký prezident se při pozdravu a podání ruky trochu nahrbil, aby byl britské panovnici blíž. Zajímavý moment se odehrál jen pár chvil poté, když Obama nasedal do limuzíny, která skupinu odvážela z místa přistání.

Prezident šel nejdřív k pravému zadnímu sedadlu, potom se k vozu postavil zleva, aby nakonec nasedl na místo vlevo vpředu. Ne snad, že by řídil. Britové mají volant napravo. Na zadní místo nasedla britská královna.

Podívejte se, jak to celé probíhalo:

Video Obama přiletěl na oběd za Alžbětou II. Kolem limuzíny byl trochu zmatek. - Reuters
Video se připravuje ...

Je to Obamova pátá a patrně i poslední návštěva Británie ve funkci hlavy státu. Odpoledne se šéf Bílého domu sejde s premiérem Davidem Cameronem (49) a v Kensingtonském paláci pak povečeří s princem Williamem (33) a jeho ženou Kate (34) a princem Harrym (31).

Prezident do země přiletěl už ve čtvrtek. V článku v britském deníku The Daily Telegraph, který vyšel krátce po jeho příjezdu, pak vyzval Brity, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro setrvání země v Evropské unii. Unie podle něj nesnižuje, ale naopak zvyšuje vliv Británie ve světě. Článek vzbudil velký ohlas mezi britskými politiky a někteří zastánci takzvaného brexitu obvinili Obamu z pokrytectví.

Britská média v souvislosti s Obamovou návštěvou vzpomínají na společenskou nepříjemnost z dubna roku 2009, kdy Michelle Obamová (52) porušila přísná pravidla pro setkávání s královskou rodinou a Alžbětu II. objala kolem ramen.

Podívejte se na peripetie s nasedáním do limuzíny:

rumungro ( 22. dubna 2016 21:19 )

Tak oni změnili kvůli Opovi protokol,správně měl běžet s praporkem před vozem.

freecooIin_zika ( 22. dubna 2016 18:11 )

Ta Obamová vypadá jako kdyby ji ušatec koupil v ZOO.

krdassaneda ( 22. dubna 2016 17:58 )

A doufám, že ani sahat nebudeme, i když někteří už mají hlavy v jejich řitích.

pavel215_klafunda ( 22. dubna 2016 17:57 )

Už vím, co mu stařena při vystupování říkala a její nasraný výraz to dokazuje: To mi nemůžeš pomoc, ty černej slouho? Necháš starou bábu na pospas.

jansochor ( 22. dubna 2016 17:38 )

Opičák s opicí navštívili panovnici.

Zobrazit celou diskusi