Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chovanec po akci Koridor: Němci plašili, nelegální migranti Česko nevyužívají

Autor: simao - 
13. května 2016
17:00

Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) to tvrzení nadzvedlo ze židle. Německý deník totiž přišel s „odhalením“, že na nové trase pro pašeráky a nelegální migranty leží po zavření té balkánské i Česko. Chovanec nyní upozorňuje, že proběhlo policejní šetření – nazvané akce Koridor – které dokazuje, že Česko není pro nelegály „využívanou destinací“.

„V předchozích dvou dnech policisté provedli rozsáhlou celorepublikovou akci Koridor, na jejíž realizaci jsme se dohodli s policejním prezidentem. Tato akce, která byla zaměřená na zjištění a ověření aktuálního stavu nelegální migrace v ČR, potvrdila, že Česká republika v žádném případě není a ani se pro nelegální migranty nestává tranzitní zemí,“ uvedl na policejních stránkách v prohlášení ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Akce Koridor: 1000 policistů a žádní migranti

Chovanec reagoval na výsledky akce i na vyjádření německého listu Passauer Neue Presse, který uváděl, že zavření balkánské cesty zvýšilo migrační tlak na jiné země a vede k vytváření nových tras, které používají pašeráci. Němci přitom jmenovali i Česko a uváděli příklady, kdy do Bavorska přijeli pašeráci s uprchlíky právě z Česka. 

Nešlo přitom o ojedinělou narážku, předtím se obdobně vyjádřil i německý odborník na migraci Jochen Olten, který také varoval před větším množstvím migrantů, kteří se budou snažit jít i do Česka.

„Během masivní akce všech 14 krajských ředitelství a dopravní policie, do které se zapojilo 1000 policistů, v kontrolovaných místech nezaznamenala žádné migranty, kteří by v souvislosti se současnou migrační vlnou přes ČR nelegálně tranzitovali,“ uvedl Chovanec. 

Prozradil však, že jedním z výsledků akce bylo zadržení padesáti cizinců, kteří v Česku pobývali načerno. Stát s nimi zahájil řízení o vyhoštění. 

„Naprosto jasně se tak potvrdila naše slova, že ČR díky svému důslednému a odpovědnému postupu není pro nelegální migranty a pašeráky využívanou destinací. Dezinformace, které se na toto téma počátkem května objevily v německém tisku, tak definitivně nejsou ničím jiným než nepravdivou poplašnou zprávou,“ vyslal Chovanec jasný vzkaz do Německa.

Ministerstvo vnitra však zůstává ve střehu. Ač sám Chovanec upozorňuje, že současná policejní opatření jsou adekvátní, jedním dechem dodává, že dlouhodobá zvýšená hlídková činnost na česko-rakouské a česko-slovenské hranici přetrvává. A že je vnitro připraveno případně kontroly posílit.

O migrační krizi se přitom mluvilo i ve čtvrtek na půdě Sněmovny – v Konírně, kde se sešli zástupci bezpečnostních složek ČR. Konference k prvním zjištěním Auditu národní bezpečnosti, na kterém se podílí i řada expertů, přinesla nejen vystoupení Chovance či premiéra Bohuslava Sobotky. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi