Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co nejvíc ohrožuje Čechy? Uprchlíci, teror a sucho, varoval Chovanec

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. května 2016
14:30

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) vystoupili ve čtvrtek na téma aktuálních hrozeb, které nad Českem visí. A to na pracovní konferenci se zástupci bezpečnostních složek a expertů. Nejde „jen“ o migraci či terorismus. Když měl ministr Chovanec jmenovat tři největší hrozby, uvedl mezi nimi i sucho.  

Premiér Sobotka zahájil úvodní řečí konferenci v konírně Poslanecké sněmovny k představení prvních výsledků Auditu národní bezpečnosti.

„EU a my společně s ní jako její součást stojíme před výzvami, které často v minulosti nemají precedent. Řešení migrační vlny, reakce na teroristické útoky v blízkém zahraničí, naše surovinová a energetická politika a výzvy spojené např. i s kyberbezpečností nebo také se změnami klimatu, to všechno vytváří směsici situací a hrozeb, na které zodpovědná vláda musí umět najít odpověď a musí také přijít s řešením,“ uvedl Sobotka. 

Požádal proto ministra vnitra Milana Chovance, aby zkoordinoval vznik materiálu, který hrozby popíše a zhodnotí, zda v současnosti nastavený systém reakcí vykazuje slabiny. „Jakkoli jsem přesvědčen, že ČR je vůči většině těchto analyzovaných hrozeb dobře odolná, nechci jako předseda vlády pominout žádnou alternativu a nebo možnost, jak tuto odolnost v budoucnu posílit,“ dodal Sobotka. 

Video Premiér Bohuslav Sobotka při dotazech novinářů - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Při následných dotazech novinářů upozornil, že Česko již řadu kroků podniklo. „Stát musí mít dostatečné kapacity v oblasti policie, armády, tajných služeb. Začali jsme navyšovat počty policistů, vojáků i příslušníků tajných služeb v ČR tak, abychom byli schopni reagovat na nové hrozby. Další dílčí projekt, na kterém pracujeme, je zvýšení bezpečnosti na pražském letišti,“ připomněl Sobotka.

Pozor na útoky na „měkké“ cíle

Sobotka uvedl i to, že společně s Prahou chtějí zlepšit bezpečnost v metru. „Jestliže teroristé dokázali zaútočit uprostřed Evropy, v Belgii, v Bruselu, na letiště, na metro, tak my se musíme velmi dobře připravit,“ uvedl premiér.

Audit národní bezpečnosti má podle něj dávat některé odpovědi a podněty průběžně, jako jeden z nich uvedl zřízení centra, které se bude soustředit na boj proti terorismu a hybridním hrozbám. „A také vytvořit systém podpory, pomoci pro ochranu tzv. měkkých cílů, to znamená míst, kde se ve velkém shromažďují lidé,“ poznamenal Sobotka.

Sucho jako jedna ze tří velkých hrozeb

Také ministr vnitra Milan Chovanec je přesvědčen, že je Česko na jednotlivé výzvy připraveno. Jako jeden z problémů, který je však třeba také řešit, zmínil boj se suchem. „Právě boj se suchem, byť se to nemusí jevit pro Českou republiku jako zásadní téma dnešních dní, může být tématem příštích pěti, deseti let,“ uvedl na konferenci.

Sucho pak při dotazech novinářů označil dokonce za jednu ze tří největších hrozeb. „Bezesporu to sucho, potom určitě bychom tam mohli zahrnout extremismus a vedle toho migraci. To jsou tři věci, které z toho vychází, že je třeba se na ně zaměřit,“ reagoval Chovanec na dotaz novinářů.

Nové protiteroristické centrum: Zhruba 30 expertů

Předtím během svého proslovu na konferenci zmínil Chovanec k otázce migrace jinou záležitost. „Když nastala migrační vlna a byli jsme konfrontováni s tím, že přichází velké množství lidí do Evropy, nese to určité bezpečnostní hrozby, tak jsme pátrali po tom, jestli existují nějaké manuály, které by říkaly co s tím, jak se chovat… My jsme žádné takové dokumenty na úrovni Evropy nenašli,“ uvedl Chovanec, proč přichází s projektem národní bezpečnosti.

Audit národní bezpečnosti má proto být také uceleným materiálem reflektujícím nové hrozby, který může pomoci třeba i partnerům na úrovni V4.

Video Ministr vnitra Milan Chovanec o tzv. měkkých cílech - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Jsem velice rád, že všech 129 expertů, kteří se podílejí na 11 oblastech, se zapojilo velmi intenzivně do své práce. Ministerstvo vnitra nese stěžejní roli na tomto úkolu, který nám zadal pan premiér,“ uvedl Chovanec k Auditu.

O navrhovaném centru boje proti terorismu a hybridním hrozbám, které má být zřízeno pod hlavičkou ministerstva vnitra, uvedl, že bude malé, ale efektivní a pružně reagující na výzvy, které nás čekají. Novinářům poté sdělil, že by mělo čítat zhruba 30 expertů, kteří by se zabývali i výsledky Auditu.

Jako první dostanou za úkol právě model ochrany měkkých cílů. „To jsou cíle na území celé České republiky. Mohou to být cíle, které se stanou cílem útoku teroristů a je potřeba je popsat, nastavit systém určité komunikace, ochrany, systém školení, ať už to budou univerzity, ať už to jsou obchodní centra, kulturní centra,“ upozornil Chovanec.

Video Ministr vnitra Milan Chovanec na konferenci k prvním poznatkům Auditu národní bezpečnosti - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

eda22 ( 12. května 2016 17:02 )

Češi žijí v blahobytu a nudí se. A tak řeší tři uprchlíky, co tu máme, muslimy, které tu prakticky nemáme atd.

anno ( 12. května 2016 15:31 )

Hlavní hrozbou pro Česko je tato kolaboranská vláda v čele s vlezdoza-kem Sobotkou, do Merklové a její placené migrační politiky Bruselu!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa