Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fico tvrdě o uprchlících: Nedělejme ze sebe idioty, multikulti Slovensko nebude

Autor: mb - 
26. května 2016
12:23

Slovenský premiér Robert Fico (51) poskytl první velký rozhovor slovenským médiím, kde promluvil o historicky prvním předsednictví Slovenska v EU a zároveň se ostře vymezil proti zbrojení ve východních státech NATO a muslimských migrantech. Dle Fica jsou postkomunistické státy oproti těm západoevropským „životaschopnější“. Rozhovor poskytl serveru Novycas.sk.

„Proboha, proti komu máme zbrojit? Co nám to tu povídají o nějakých východních křídlech, kdo nás tady ohrožuje?“ zkritizoval Fico navyšování počtu jednotek ve východních státech NATO. Zároveň však připustil, že Slovensko jako člen NATO by mělo plnit své závazky.

Tvrdě též zkritizoval kvóty a imigrační politiku západoevropských zemí. „Bavíme se tu až o 160 tisících lidech, kteří mají být na základě kvót přerozděleni. My jsme od začátku říkali, že jsou kvóty nesmysl a že je nepodpoříme, podali jsme kvůli tomu i žalobu. A někdo nás kritizuje a přitom, když se podíváte, kolik lidí přemístili na základě kvót, tak tam vidíte dvě velké nuly,“ prohlásil slovenský premiér pro Novycas.sk.

Jako opravdové nebezpečí pro Slovensko a Evropu pak označil masivní islámskou migraci. „Islám nemá na Slovensku co dělat. Nedělejme ze sebe úplné idioty. Jestli mi tu někdo tvrdí, že Slovensko má být multikulturní, že si tu každý bude dělat, co chce, že se tu budou měnit tradice a že se Slovensko změní, tak jde proti základu této země. Myslím si, že je povinností politiků mluvit o těchto věcech velmi jasně a otevřeně. Nechci, aby tu bylo několik desítek tisíc muslimů, kteří si začnou prosazovat svoje pravidla,“ rozohnil se Robert Fico, když došlo na téma islámské migrace.

Slovenský politik se také domnívá, že jsou východoevropské země oproti západoevropským členům v jisté výhodě. „Dnes je Evropa zvláštní v tom, že velmi dynamicky nastupují postkomunistické země. My jsme, a možná, že se na mě budou kolegové ze západních zemí zlobit…, my jsme životaschopnější, umíme lépe reagovat na krizové situace. Mám pocit, že si zachováváme trochu více toho zdravého selského rozumu. A nejde jen o otázku uprchlické krize.“

Svou vizi v Evropě, a co všechno Slovensko umí, bude mít Bratislava již brzy možnost ukázat. Letos 1. července bude Slovensko vůbec poprvé předsedat Evropské unii a Robert Fico chce improvizovat. „Nemá smysl v těchto turbulentních časech cokoliv plánovat dopředu. Zde platí – člověk míní, Pán Bůh mění. Můžete si naplánovat, co chcete, ale my nevíme, co se bude dít na té trase (uprchlické) z Libye, Egypta směrem do Itálie. Znovu se potýkáme s terorismem a pak je tu otázka brexitu. To by byl jiný cirkus,“ uzavřel Fico pro slovenská média.

Slovenský premiér možná brzy zavítá i do České republiky. Tradicí totiž je, že první zahraniční cesta slovenského premiéra míří do Prahy. Robert Fico tuto cestu kvůli operaci odložil, a i když datum neprozradil, prohlásil, že „mu záleží na kvalitních vztazích s Českou republikou“ a „premiéra (Sobotku) považuje za svého osobního přítele“.