Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fico je po úspěšné operaci srdce. Má slovenský premiér trojnásobný bypass?

Autor: ČTK, mb - 
22. dubna 2016
11:30

Slovenský premiér Robert Fico (51) je po operaci srdce, která podle nemocnice proběhla úspěšně. Podle slovenského Denníku N měl šéf slovenské vlády trojnásobný bypass.

Fico sám vyhledal Národní ústav srdečních a cévních chorob minulý týden, kde pak zůstal na pozorování po vyšetřeních, která podle ústavu nepotvrdila, ale ani nevyvrátila podezření na infarkt.

Bližší informace o jeho zdravotním stavu zdravotnické zařízení dosud neuvedlo. Podle neoficiálních informací slovenských médií zdravotní komplikace Ficovi způsobila ucpaná céva.

Premiér je v zařízení, které vede Tunisan

Po čtvrt na 12 vystoupil před novináře generální ředitel Národního ústavu srdečních a cévních chorob Mongi Msolly, který stručně prohlásil: „Dnes dopoledne byl proveden kardiochirurgický zákrok.“ Slovenská média poukazují na „ironií osudu“. Premiér Fico je znám svým tvrdým protipřistěhovaleckým postojem, lékařský ústav ale vede imigrant – pan Msolly je původem z Tuniska.

Jaký operativní zákrok však premiér podstoupil, se veřejnost nakonec nedozvěděla. „Podrobnosti si zatím předseda vlády ani jeho rodina nepřeje sdělovat, prosím respektujte toto rozhodnutí,“ oznámil tiskový mluvčí.

Fico, který je nejdéle sloužícím slovenským premiérem, kvůli vyšetřením a následné hospitalizaci již minulý týden zrušil návštěvu České republiky a také účast na bezpečnostní konferenci Globsec, kde měl vystoupit se svým českým kolegou Bohuslavem Sobotkou (44, ČSSD). Nezúčastnil se ani schůze slovenského parlamentu, který od začátku tohoto týdne projednává programové prohlášení nového koaličního kabinetu.

Předseda sociálních demokratů (Směr-SD) Fico má dlouhodobě potíže s krční páteří. Předloni si zase přetrhl achilovku a musel být operován.

Kromě Fica má z vysokých slovenských politiků zdravotní potíže také předseda sněmovny a šéf koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko. Mluvčí parlamentu Zuzana Čižmáriková tento týden uvedla, že Danko po bolestech žaludku absolvoval sérii vyšetření a že vyloučena není ani operace.

jarunkapd ( 22. dubna 2016 16:44 )

Tato naše slovenská vláda je celá chorá,už je choré to,jaké strany se do vlády dostaly.

miIrena ( 22. dubna 2016 13:16 )

První varování od Boha, to se dalo čekat.

abaron ( 22. dubna 2016 13:07 )

prajem už žiadne komplikácie tento april je blbec mesiac aj mne prasiatko zomrelo

1pravda1 ( 22. dubna 2016 12:37 )

Udělalo se mu nevolno při ranním běhu.....ten sport v určitém věku zřejmě moc zdravý nebude, zvláště běhání, Viewegh začal v padesátce běhat maraton a skončil s natrženou aortou. Zřejmě stres a běh po padesátce nejsou to pravé pro zdraví.

moiaza ( 22. dubna 2016 12:20 )

Já se mu divím. Dělat do politiky, to je poslední zoufalý pokus, jak přijít ke krásným penězům. Není lepší mít méně peněz a klid? Mě nikdo neotravuje, nikdo po mě nic nechce, nikdo na mě nenadává, no není to paráda. Každý měsíc mi přijde důchod, užívám si života, chodím do přírody a hlavně v televizi neposlouchám politiku. TN, Jílková, Moravec a jiní podobní jsou mi naprosto ukradeni. Zajímám se hlavně o přírodu a starám se hlavně o manželku a sebe. Nejlepší recept proti infarktu.

Zobrazit celou diskusi